Financial Times gazetesi, Avrupa Birliği'nin Türkiye'yle mülteci sorunuyla ilgili olarak anlaşmaya varma konusunda zorlandığını yazdı.
Gazetede yer alan haberde, "Avrupa'ya mülteci akınına engel olmak için ortaya atılan önemli AB-Türkiye planı, Ankara AB'ye multimilyar Euroluk yardım paketi ve anlaşmanın diğer unsurları için bastırırken sürüncemede kaldı" deniliyor.
BBC Türkçe servisinin aktardığı habere göre, Financial Times, bir aydan fazla süren müzakereler sonucu ortaya çıkan uzlaşmayı sonuçlandırmanın önündeki engellerin, üst düzey AB yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki "zorlu" toplantıda görüldüğünü belirtiyor.
'SURİYELİ GÖÇMENLERE ÇALIŞMA HAKKI'
Gazetenin açıklamalarına yer verdiği görüşmelere yakın kaynaklara göre Erdoğan, Avrupa Komisyonu ve Konseyi Başkanları Jean-Claude Juncker ile Donald Tusk'un Türkiye'deki göçmenlerin Avrupa'ya yolculuklarına devam etmekten vazgeçirilmeleri için alınacak ayrıntılı önlemler ve takvim konusunda yaptığı baskıya direndi.
Gazete bu önlemler arasında sınır denetiminin sıkılaştırılması ve Türkiye'deki 2 milyon Suriyeli mülteciye çalışma hakkı verilmesi bulunduğunu da söylüyor.
ERDOĞAN'IN ÇIKIŞI: ÖNCE VAATLER
Üst düzey bir yetkiliye göre de "Erdoğan, önce Avrupa'nın vaatlerini yerine getirmesini talep edince görüşmeler gerginleşti.
Financial Times Türkiye'nin taleplerini de 3 milyar Euro'luk mali yardım, düzenli AB-Türkiye zirveleri yapılması ve duran katılım müzakerelerindeki bazı başlıkların açılması için açık bir siyasi yol haritası olarak sıralıyor.
Gazete, AB'nin mali yardımının bir yıl mı yoksa 2 yıl süreli mi olacağı konusunda da görüş ayrılıkları bulunduğunu söylüyor.
Financial Times, yine üst düzey bir Avrupalı yetkiliye dayandırarak, Erdoğan'ın, eski Lüksemburg Başbakanı Juncker'in de katıldığı görüşmelerde Lüksemburg'tan "Bir Türk şehri büyüklüğünde bir ülke" diye bahsettiğini söylüyor.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frank Timmermans ve Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun dünkü görüşmelerinin potansiyel bir anlaşmayı kurtardığını söyleyen gazete, anlaşmanın aslında 29 Kasım'daki AB-Türkiye zirvesinde imzalanmasının planlandığını vurguluyor.
'İMZA TEHLİKEDE OLABİLİR'
Timmermans-Sinirlioğlu görüşmelerinin durumu biraz istikrara kavuşturduğunu ifade eden Financial Times şöyle devam ediyor:
"Ancak diplomatlar Erdoğan'la yaşanan zorlukların imzayı tehlikeye atabileceğinden kaygılı. Bir Türk yetkili 'Zirve olsun diye zirve istemiyoruz. Ciddi olduklarını görmemiz gerek' dedi. Bir üst düzey Avrupalı diplomat da 'zorlu fikir teatisinden' bahsetti ve özellikle bazı ülkeler mülteci krizi nedeniyle umutsuzca yardım isterken ve çok fazla kozları yokken Türkiye'yle müzakere etmenin zorluğunu ortaya koyduğunu söyledi. Diplomat 'Bu durumdan bazı ülkelerin kabul edilemez bulacağı şekilde faydalanmaya çalışıyorlar' dedi."
AB-Türkiye Mülteci Anlaşması Zorda
Türkiye ile AB arasında devam eden 'mülteci sorunu' başlıklı görüşmelerde tıkanma yaşandığı öne sürülüyor. Financial Times gazetesine göre Erdoğan, AB liderlerinin "alınacak ayrıntılı önlemler ve takvim" konusunda yaptığı baskıya direndi.
Yayınlanma :
20.11.2015 08:37
Güncelleme :
20.11.2015 08:37
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.

Yorumlar
Kalan Karakter: