Reklam

AK Partili Dağ 'tarım ve hayvancılık' projelerini tanıttı

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Ödemiş'te tarım ve hayvancılık projelerini anlattı. Dağ, "Biz İzmir'iz, Başarabiliriz. Gelin 31 Mart'ta başaralım ve 1 Nisan'dan itibaren; toprağı birlikte aş edelim, emeğin mükafatını hep birlikte alalım" dedi.

AK Partili Dağ 'tarım ve hayvancılık' projelerini tanıttı

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Ödemiş'te tarım ve hayvancılık projelerini anlattı. Dağ, "Biz İzmir'iz, Başarabiliriz. Gelin 31 Mart'ta başaralım ve 1 Nisan'dan itibaren; toprağı birlikte aş edelim, emeğin mükafatını hep birlikte alalım" dedi.

AK Partili Dağ 'tarım ve hayvancılık' projelerini tanıttı
16 Mart 2024 - 18:45

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Ödemiş'te tarım ve hayvancılık projelerini anlattı. Dağ'ın tanıtım lansmanına Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı,  AK Parti İzmir Milletvekilleri, İlçe belediye başkan adayları ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı. 

AK Partili Hamza Dağ sözlerine, "Bizim, işte bu kuvvet ve servet dayanağına sırtımızı dönmek gibi bir lüksümüz yoktur. Toprak, aldığımız nefestir, içtiğimiz sudur. Toprak, gölgesinde serinlediğimiz ağaç, yediğimiz aştır. Bizi toprağa yönelten, ona duyduğumuz sevgidir. Onu anlamak, onu sevmek, onunla ilgilenmek, onun dilinden konuşmak; bizi için çok kıymetlidir. Biz de bugün bu toplantıda, toprağın dilinden konuşmak ve onu aşkla, emekle nasıl İzmir’imiz için daha verimli kullanacağımızı anlatmak için bir araya geldik.  Şehrimiz, birçok alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da eşsiz bir potansiyele sahiptir. Temel hedefimiz, bu potansiyeli daima işleyen bir sistem içerisinde bir bereket ve zenginliğe dönüştürmektir. "Tarımıyla, üretimiyle "Eşsiz İzmir" diyerek çıktığımız bu yolda, durmaksızın çalışmaya hazırız ve kararlıyız. Bu güzel buluşmada, tarım ve hayvancılık alanında İzmir'imizin eşsiz potansiyelini en üst seviyeye çıkarmayı hedefleyen projelerimizi paylaşacağız. İnşallah sizlerin desteğiyle göreve geldikten sonra, 5 yıl boyunca "Tarımıyla, Üretimiyle Eşsiz İzmir" vizyonumuzu hayata geçireceğiz. Şehrimizin güçlü potansiyelinden azami faydayı sağlayacağız. Çiftçilerimizin refahını artıracak ve yerel ekonomimize katkıda bulunacak projeleri hayata geçireceğiz" ifadeleriyle başladı. 


İZMİR MAKİNE PARKLARI 

Projeleri 5 ana başlıkta anlatan Dağ, "Toprağın daha verimli hale gelmesi, ürün çeşitliliğinin artması ve mahsullerimizde kalitenin yükselmesi için teknolojinin doğru ve etkin kullanımını teşvik edeceğiz. Bu kapsamda çiftçilerimizin yükünü hafifleteceğimiz, üretim süreçlerini kolaylaştıracağımız İzmir Makine Parkları projemizle, çiftçilerimizin temel ekipman ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bu ekipmanlar her daim kendilerinin hizmetine sunulmak üzere hazır olacaktır. Tarımsal üretimde teknolojinin önemli seviyede katma değer sağladığı gerçeğinden yola çıkarak sadece temel ekipmanları değil aynı zamanda teknolojik makine ve ekipmanları da çiftçilerimizin kullanımına sunacağız. Bu sayede ilaçlama, sulama ve gübreleme gibi işlemleri artık robotik teknoloji ve drone filosu ile gerçekleştirmek mümkün hale gelecek. Çiftçilerimize sadece bireysel destekler sunmakla kalmayacak, kooperatif ve birliklerimizin yapmış olduğu üretimlerle ilgili de makine ve ekipman desteklerimizi kapsamını genişleterek vereceğiz. Bununla birlikte ihtiyaç olan bölgelerimize sabit selektörler kuracağız.  İzmir tarımı için daima ortak çalışacağımız ziraat odalarımız ve kooperatiflerimize; taş toplama, katı gübre dağıtma, kompost karıştırma, yem ezme, balya ve silaj paketleme makinaları temin ederek odalarımız aracılığıyla bunları da üreticilerimizin hizmetine sunacağız" dedi. 

FİNANSAL VE TEKNİK DESTEK

Tarım ve hayvancılık desteklerini anlatan Dağ, " Çiftçilerimize yenilikçi tarım uygulamalarını benimsemeleri için gerekli finansal ve teknik desteği sağlayacağız. Bu sayede üretim maliyetinin düşmesi ve ürün kalitesinin artmasıyla çiftçimizin rekabet gücü artacaktır. Hiçbir siyasi ayrım gözetmeksizin tüm kooperatiflerimizin gerek üretim gerekse de satış süreçlerinde yanında olacağız. İhtiyaç duydukları tedariklerle ilgili gerekli destekleri vereceğiz. Onlar başardıkça İzmir’in tarım ve hayvancılık marka değeri yükselecektir. Küçük işletmelerimiz ve üreticilerimiz için yem, ilaç ve gübre desteği uygulamalarını devamlı hale getireceğiz. Ülkemizin tarım politikaları çerçevesinde yer altı su kaynaklarımızı merkeze alarak hareket edeceğiz. Üreticilerimize yem bitkisi üretimleri için, yüzde 50’si bizden kampanyası çerçevesinde tohum desteği vereceğiz. Ayrıca küçük işletmelerimize seralar için düzenli olarak plastik örtü dağıtımı yapacağız. Gelir getirici ürünlerde fidan ve tohum desteğimizi de düzenli ve sürekli hale getireceğiz. Kestane, incir, zeytin  gibi benzer ürünler için büyükşehir belediyesi olarak sözleşmeli ve planlı üretimi hayata geçireceğiz" dedi. 


HAYVAN PAZARI 

Hayvancılık desteklerini anlatan Dağ, " Büyükbaş hayvancılığının yanı sıra, arıcılık, kümes hayvancılığı ve su ürünleri gibi birçok hayvancılık faaliyetiyle ülkemizde ve bölgemizde önemli bir merkez konumundadır. İzmir'imizde, 1 milyona yakın küçükbaş, 20 milyonun üzerinde kümes hayvanı ve 250 bin civarı kovan bulunmaktadır.  İşte bu sebeple, hayvancılık faaliyetlerimizin daha sağlıklı bir zeminde sürdürülmesi için üreticilerimize eksiksiz her kalemde tam destek vermek durumundayız. Bölgemize modern bir “Hayvan Pazarı” kazandıracağız. Fiziki imkanlarıyla rahat ve sağlıklı bir ortam sunacağız. İnşallah göreve geldiğimizde tam donanımlı bir mezbaayı Bayındır’a ve bölgemize kazandıracağız. Küçük işletme ve üreticilerimiz için “Hayvan Çadırı” ve yem depolama için branda desteği sağlayacağız. Ayrıca dağ köylerimizde küçükbaş hayvan sayısının artırılması için çeşitli projelerimiz olacak. Kanatlı hayvan yetiştiriciliği ve yumurta üretiminde önemli bir potansiyele sahip olan Torbalı’yı ve bölgemizi bu alanda önemli bir merkez haline getireceğiz" diye konuştu. 

SÜT TOPLAMA MERKEZLERİ 

Süt toplama merkezlerini anlatan AK Partili Dağ, "Odalarımız ve kooperatiflerimizle birlikte hareket ederek süt toplama merkezlerinin sayısını artıracağız. Soğuk süt depolama tesislerinin sayısını artıracağız. Böylelikle sütün işlenmesi ve değerlendirilmesi süreçlerini daha sistemli ve verimli hale getireceğiz. Süt sağımı için gerekli hijyen setlerini, daldırma kaplarından biberonuna kadar ücretsiz bir şekilde küçük işletmelerimize temin edeceğiz. İZTARIM Süt İşleme Fabrikası’nın 88 bin 400 litre olan kapasitesinin verimli bir şekilde kullanımını sağlayacağız. Böylelikle hem istihdam noktasında pozitif etki oluşturacak hem de İzmir’in ürünlerini daha görünür hale getireceğiz ve marka değerlerini artıracağız. Küçük işletmelerimizin ve üreticilerimizin “buzağı ve kuzu kayıplarının önüne geçilmesi için gebe hayvanların doğum öncesi aşılanmasını sağlayacağız.   Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yapılacak tüm aşılamaların “el emeği ücretini karşılayacağız. Böylelikle üreticimizin cebinden herhangi bir ücret çıkmamış olacak" dedi. 


Su Ücretlerinde İndirim vaadi veren Dağ, "Hayvancılıkla iştigal eden, rızkını bu yolla çıkaran vatandaşlarımızın su kullanımında indirim yapacağız. Bunun yanında bakanlık TÜRKVET sisteminde kaydı olan hayvancılık işletmelerinin su tarifelerinde özel indirimler gerçekleştireceğiz. Hayvan içme suyu tesisleri yapacağız. Membran ve kil kaplamalı hayvan içme suyu göletleri oluşturacağız.  İhtiyaç olan bölgelerimizde beton ve saç sıvatlar yapacağız.  Meralarımızın ıslah edilmesini sağlayacağız. Böylelikle üreticilerimizin maliyetlerini düşürmüş olacağız" diye konuştu. 

TEKNOPARK 

Tarım ve Hayvancılık Teknoparkı projesini anlatan AK Partili Dağ, "Yenilikçi tarım ve hayvancılık tekniklerinin geliştirilmesi için üniversitelerimizle birlikte şehrimizde Tarım ve Hayvancılık Teknoparkı kuracağız. Teknoparkımızda tarım ve hayvancığa yönelik yenilikçi uygulamalar geliştirilecek.  Teknoparkımızı ve içerisindeki merkezleri, ilgili alanlarda çalışma yapmak isteyen girişimcilerimizin vazgeçilmez alanı haline getireceğiz. Bunun yanında tarım alanında kuracağımız organize sanayi bölgeleriyle belli başlı ürünlerde İzmir’imizi marka şehir yapacağız. Tarımsal ürünlerde verimin artırmak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile üniversitelerle işbirliği içerisinde gerekli adımları atacağız. Bayındır’da şu an çalışmaları devam eden Tarıma Dayalı Seracılık ve Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi’ni hayata geçirerek 1000 hemşehrimize istihdam sağlayacağız. Büyükşehir olarak peyzaj çalışmalarımız için ihtiyaç duyduğumuz çiçeği, Küçük Menderes bölgesinden temin edeceğiz" ifadelerine yer verdi. 

TEMATİK KÖY VE FESTİVALLER 

Tematik Köy Projeleri ve Festival projesini anlatan Dağ, "İzmir'in zengin tarım ürünlerini öne çıkarmak ve turizmi canlandırmak için Tematik Köy Projeleri’ni hayata geçireceğiz.  Çiçek festivalinden, Kiraz festivaline Kestane festivalinden Çilek ve Nergiz festivaline kadar Tarım festivalleri düzenleyerek İzmir’in tarım zenginliğini tüm dünyaya tanıtacağız. Ovacık yayla çileğinin üretimini artırmak için özel bir çalışma yürütecek, tanıtım ve pazarlama noktasında da İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak öncülük yapacağız. Hâlihazırda gerçekleştirilen onlarca benzersiz festivallerimizi daha da büyütecek, genişleteceğiz. Bu festivallerimizde bölgenin özgün tarım ürünlerine odaklanacak ve bu şekilde ürünlerimizin tanıtımına katkı sağlayacağız" ifadelerine yer verdi. 

SOĞUK HAVA DEPOSU VAADİ 

Soğuk Hava Depoları projesinden bahseden AK Partili Dağ, "Tarımın kalbi olan şehrimizde, üreticilerimizin alın teriyle yetiştirdikleri ürünlerin bozulmadan, tazeliğini koruyarak tüketicilere ulaşması için kırsal bölgelerimizde soğuk hava depoları kuracağız. Bu sayede, ürün israfını önlemekle kalmayıp, aynı zamanda verimliliği ve üreticilerimizin emeğini de korumuş olacağız.  Daha önce bölgemizin birçok yerinde soğuk hava depolarımızın sayılarını artıracağımızı ifade etmiştim. Beydağ’da özellikle kestane üreticilerimiz için ayrı bir soğuk hava deposu inşa edeceğiz. Soğuk hava depolarımız sayesinde, mevsimsel dalgalanmalardan kaynaklanan fiyat oynaklıklarını minimize edecek, ürünlerinizi daha geniş pazarlara sunma imkânını elde yakalayacağız" diye konuştu. 


YOL ÜSTÜ TARIM PAZARLARI 

Yol Üstü Tarım Pazarları projesini anlatan Dağ, " İzmir'in eşsiz tarım ürünleri sadece bize değil, şehrimizden yolu geçen herkese ulaşması için yol üstü tarım pazarları projemizi hayata geçireceğiz. Bu pazarlar vesilesiyle hem yerel halkımıza hem de şehrimizden geçen misafirlere, tarladan sofraya taze ve doğal ürünlerimizi sunacağız. Direkt satışın sağlayacağı ekonomik avantajlarla, aracıları ortadan kaldırarak üreticilerimizin daha fazla kazanç elde etmelerine olanak tanıyacağız. Bu pazarlar sayesinde İzmir tarımının tanıtımını da sağlamış olacağız" dedi. 

KÖYLERE EK SEFERLER 

İzmir’in merkeze uzak olan ilçe ve köylerine toplu taşıma seferleri düzenleyeceğini anlatan Dağ, "Bu seferlerin sayılarını arttıracağız.  Aynı zamanda mahallelerimizdeki otobüs duraklarını modernize edeceğiz. “Güvenli bir alan herkesin hakkıdır” anlayışla, köylerimizin güvenliğini üst seviyeye çıkarmak adına mobese güvenlik kameraları sistemini hayata geçireceğiz. Mahallelerimizin giriş ve çıkışları başta olmak üzere, kamusal alanlarda kurulacak bu kameralarla köy sakinlerimizin huzur ve güven içinde yaşamalarını sağlayacağız" diye konuştu. 

KÖY KONAKLARI İNŞA EDİLECEK 

Köy konakları projesini anlatan Dağ, "Sosyal yaşamının kalbi olacağını düşündüğümüz mahallelerimizde yaşayanların bir araya gelip etkinlikler düzenleyebileceği köy konaklarını, ilçe belediyelerimizle birlikte inşa edeceğiz. Bu konakların, geleneksel ve fonksiyonel tasarımıyla, bayramlardan düğünlere, hayırlardan taziyelere kadar geniş bir yelpazede kullanımını sağlayacağız" dedi. 

Bölgesel Çocuk Parkları ve Halı Sahalar açacağını aktaran Dağ, "Çocuklarımızın sağlıklı, mutlu ve güvenli bir ortamda büyümeleri için, mahallelerimize, ilçe belediyelerimiz ile birlikte çocuk parkları yapacağız. Bu parklar, çocuklarımızın oyun oynayabileceği, sosyal becerilerini geliştirebileceği alanlar olacaktır" dedi. 

Gençler için Kültür Sanat Turları düzenleyeceğini belirten Dağ, "Gençlerimizi kültür ve sanatla buluşturmayı, onlara ilham vermeyi sağlamak; kişisel gelişimlerine katkı sunmak amacıyla kırsal bölgelerimizden merkeze ve diğer illerimize, bunun yanında merkezden kırsal bölgelerimize kültür sanat turları düzenleyeceğiz. Bu turlar, gençlerimizi İzmir'in, ülkemizin tarihi ve kültürel zenginlikleriyle tanıştırırken, onların sosyal ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunacak" dedi. 

HİZMETLER GECİKMEYECEK

Köylerde sorunların ötelenmeyeceğini dile getiren Dağ, "Bizler büyükşehir belediye bürokratlarımız, ilgili kamu kurumlarının müdürleri ile birlikte ilçelerimize ve mahallelerimize sık sık geleceğiz. Masanın bir yanında yerel ve merkezi hükümetin temsilcileri diğer tarafında ise vatandaşlarımız olacak.  Onlar taleplerini, meselelerini iletecek bizler de anında çözüm üreteceğiz. Kurumlar arası koordinasyonu sağlayarak eşgüdümlü bir şekilde hareket edeceğiz. Sorunları ötelemeyeceğiz. Köylerimizin yaşam kalitesini artırmaya yönelik her türlü adımı atacağız. Hizmetlerimizi geciktirmeyeceğiz. Merkezde ne varsa köylerimizde de her biri olacaktır. Hiçbir siyasi ayrım gözetmeksizin tüm mahalle bağlantı yollarımızı sıcak asfalt yapacağız. İhtiyaç duyulan yeni yolların yapımını gerçekleştireceğiz.  Mahalle bağlantı ve arazi yollarımıza 5 yılda 25 milyon metrekare bakım ve onarımı sağlayacağız. Kırsaldaki üretim yollarımızın yani tarla içi yolların sorunlarını gidermek için var gücümüzle çalışacağız. Şehir içi yollarımızı nasıl önemsiyorsak üretim yollarımızı o denli gündemimize alacağız. Üreticilerimiz ve köylülerimiz için büyük önem arz eden bu yollarımızı hiçbir zaman gündemimizden çıkarmayacağız" diye konuştu. 

 Kırsal ilçelerde özel aile mezarlıkları için alınan afaki ücretlerin kaldırılacağını aktaran Dağ, "Bölgemizde ağaçlandırma faaliyetlerine önem vereceğiz. Vasfını yitirmiş orman arazilerini ağaçlandırarak hemşerilerimize emanet edeceğiz" dedi. 

SU ABONE FİYATLARINDA YÜZDE 50 İNDİRİM 

Su abone fiyatlarının düşürüleceğini vaat eden Dağ, "Şu anda 25 bin lira gibi bir bedeli olan su abonelik fiyatlarında göreve gelir gelmez indirime gideceğiz. İlk abonelik fiyatında tam yüzde 50 indirim uygulayacağız. İzmir’in en uç noktasında da sağlıklı suya erişilebilmesi için altyapı yenileme çalışmalarımızı ihtiyacı olan mahallelerde hayata geçireceğiz. Sulama birliklerimizin ve kooperatiflerimizin kuracakları güneş enerjisi projelerini büyükşehir olarak destekleyeceğiz. Bu sayede üreticilerin daha ucuz suya ulaşmalarını sağlayacağız. Devlet Su İşleri (DSİ) ile birlikte dere ıslahlarını yapacak, yağmur baskınlarında tarım alanlarımızın zarar görmesini, üreticilerimizin kayba uğramasını önleyeceğiz. DSİ ile birlikte modern sulama sistemlerine geçiş yapacağız.  Tarla sulama suyu projelerini ihtiyaç olan bölgelerde hayata geçireceğiz. Damla sulama için hortum ve ekipman desteklerinde bulunacağız. Jeotermal kaynaklarımızı gün yüzüne çıkarıp, bu alanlarda tarıma dayalı ihtisas organizeler kurulmasına öncülük edeceğiz.  Organize seracılık bölgelerimizin sayısının artmasını sağlayacağız. Toprak analizi konusunda Tarım ve Orman Bakanlığımızın yaptığı çalışmalara ek olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak üreticilerimize bu alanda da destek vereceğiz. İhtiyaç olan bölgelerde Tarımsal ve hayvan sulama göletleri yapacağız. Sulama birliklerimiz ile koordineli bir şekilde çalışarak yaz aylarında yaşanabilecek susuzluk sıkıntılarının önüne geçeceğiz. Sulama kanallarımızın bakım ve temizliklerini düzenli olarak yapacağız. Böylece açık kanallardaki kayıp ve kaçakların önüne geçeceğiz. Su israfımızı minimuma indireceğiz. Yine aynı şekilde ihtiyaç olan bölgelerimize rampa ve kantar sistemlerini kuracağız.

UZAK İLÇELERE HASTANE SERVİSİ 

Uzak ilçelerden şehir merkezindeki büyük hastanelere düzenli seferler düzenleneceğini aktaran AK Partili Dağ, " Merkeze ve ilçelere uzak köylerimizde ikamet eden vatandaşlarımızın göz ve diş muayenelerinin yapılabilmesi amacıyla Mobil Diş ve Göz Sağlığı Tırlarımızı düzenli olarak köylerimize gönderecek, vatandaşlarımıza yerinde ücretsiz göz ve diş sağlığı hizmeti sunacağız. Hemşerilerimizin belediyemize ait ambulans ve nakil araçlarıyla rahatça hastane hizmetlerine erişimini sağlayacağız" dedi. 

İNTERNET ALTYAPILARI GELİŞECEK 

İnternet altyapılarının eğitimdeki önemine dikkat çeken Dağ, "Eğitimin, bölgesel kalkınmanın temel taşlarından biri olduğu inancıyla mahallelerimizin internet altyapılarının geliştirilmesi noktasında öncü olacağız. Buralarda yaşayan gençlerimiz için sınava hazırlık online etüt desteği sunacağız. Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirecek bu destekle, gençlerimizin sınavlara en iyi şekilde hazırlanmalarını ve başarılarını artırmalarını hedefliyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Pandemiye dikkat çeken AK Partili Dağ, "14 sene evvel, dünyayı etkisi altına alan bir pandemi dönemini yaşadık. Tüm dünyanın tedarik sıkıntısı çektiği, market raflarının boşaldığı günleri gördük. Biz o dönemde çok şükür ki bu sorunları en az hisseden ülkelerden olduk. Toprağın bereketi, bizi aciz duruma düşürmedi. Bu tecrübeyle, toprağın kıymetini bilmek bizim boynumuzun borcudur. İnşallah 31 Mart’tan sonra İzmir’imizde tarımın ve hayvancılığın değerinin daha fazla bilindiği bir süreci hep birlikte inşa edeceğiz.  Biz, 12 yıllık milletvekilliği dönemimizde yalnızca bu şehrin deniz kenarlarında, şehir merkezinde olmadık. Hayatımda vakit geçirmekten en keyif aldığım yerler köylerdir. Dağlarında yürüdük, köylerinin çeşmelerinden su içtik, tarlalarından mahsullerine dokunduk, çiftçimizin, köylümüzün de yüreğine dokunduk. İnşallah 31 Mart’tan sonra da çiftçimizin, üreticimizin, köylümüzün yüreğine dokunmaya devam edeceğiz. Çünkü biz biliyoruz, her şeye paha biçilir, verimli bir parça toprağa biçilemez. Toprak, en değerli madenden daha değerlidir.   Bizim incimiz, altınımız, zümrüdümüz; toprağımızdır. Paha biçemediğimiz bu eşsiz topraklarda, birçok eşsiz işe hep birlikte imza atacağız" dedi. 

"TOPRAĞI AŞ EDELİM"

Dağ sözlerine, "Biz, İzmir'e “Eşsiz İzmir” derken bir “gerçekten” yola çıktık; İzmir'in gönlümüzdeki yerinden.  Bu şehrin köylerinin, kırsal mahallelerinin ne denli bir doğal ve coğrafi güzelliğe sahip olduğunu yaşayarak tecrübe etmiş bir kardeşinizim. Gönlümden geçen, İzmir'in her bir sokağının ve her bir mahallesinin hak ettiği seviyeye ulaşmasıdır. İzmir'imizi bu seviyeye ulaştıracak irade, yine bizleriz.  Üreticimizle, çiftçimizle, sanayicimizle, esnafımızla, muhtarlarımızla, kadınlarımız ve gençlerimizle; Eşsiz İzmir'i yaşayacak ve yaşatacak olan hepimiziz. İnanıyoruz; Biz İzmir'iz, Başarabiliriz.  Gelin 31 Mart'ta başaralım ve 1 Nisan'dan itibaren; toprağı birlikte aş edelim, emeğin mükafatını hep birlikte alalım" ifadeleriyle son verdi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum