Reklam

Bahçeli'ye iletilen anayasa metni

AK Parti çalışmayı tamamladı ve teklifin son halini MHP'ye iletti.

Bahçeli'ye iletilen anayasa metni

AK Parti çalışmayı tamamladı ve teklifin son halini MHP'ye iletti.

Bahçeli'ye iletilen anayasa metni
10 Aralık 2016 - 15:57

MHP'ye sunulan teklife göre;

-HSYK'nın yapısı değişiyor.

-Askeri yargı kaldırılıyor

-Yerel seçimler 2019 Mart'ta yapılacak.

-Anayasa Mahkemesi üye sayısı 15'e düşüyor.

-Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler 2019 Kasım'da yapılacak.

-HSYK üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı yarısını da Meclis seçecek.

-Jandarma Genel Komutanı Milli Güvenlik Kurulu'ndan (MGK) çıkarılıyor.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Teklifle yürütmenin başı Cumhurbaşkanı olacak. Mevcut anayasada yer alan "Cumhurbaşkanı siyasi parti ile ilişiğini keser" maddesi kaldırılıyor.

Cumhurbaşkanı'na cezai sorumluluk da getiriliyor. Cumhurbaşkanı'nın Yüce Divan'a sevki için üç aşamalı süreçte anlaşıldı.

Teklifte milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılması da öngörülüyor. Bu durumda cumhurbaşkanının 301 imzayla soruşturulması istenebilecek. 360 'evet'le komisyon kurulabilecek. 400 oyla da Cumhurbaşkanı Yüce Divan'a sevkedilebilecek.

'Yedek milletvekilliği', ve 'seçilme yaşının 18'e indirilmesi' de teklifte yer alan düzenlemeler arasında.

"YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti ve MHP bugün TBMM'ye gelmesi beklenen yeni anayasa hakkında 111 projenin toplu açılış töreninde konuştu.

"Teklif bugün parlamentoya sunulacak. İnşallah yeni bir dönemin başlangıcı olsun" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şunları söyledi;

"Bazı hadiselerin önemi zamanla ortaya çıkar. Bizi yıkmak için vurulan darbeler birliğimizi güçlendirdi. Gönüllerin ve ideallerin paramparça olduğu Türkiye'sinden 2023 hedefleri için sımsıkı bir araya geldiğimiz bir Türkiye..

İnşallah önümüzdeki dönemde hep birlikte Türkiye olarak çok daha büyük başarılara sahip olacağız.

TÜRKİYE'NİN 14 YILDA YAŞADIĞI BÜYÜK DEĞİŞİM..

Türkiye'nin geçtiğimiz 14 yılda yaşadığı büyük dönüşüm, 15 Temmuz'da hem gerçek yerine oturmuş hem de yeni bir istikamet kazanmıştır.

İşte çıldırıyor Batı, niye? 'Türkiye niçin böyle güçleniyor?' Elhamdülillah şu an milli gelir itibarıyla Türkiye bu yarışın içerisinde 'ben varım' diyor. Kişi başına milli geliriyle 'ben varım' diyor. Onun için çılgına dönüyorlar.

Türkiye nasıl kurtulur sorularına aradığımız cevabı 15 Temmuz'da cevap verdik. Milletle birlikte hareket ederek kurtulabiliriz. Yıllardır çareyi dışarıdan ithal ürünlerle çözmeye çalıştık. Ülkemizde uzun süre tarihimizi unutturma kendi değerlerimize düşmanlık üzerine kurulu bir eğitim sisteminin dayatılmaya çalışılması mahçubiyetten kaynaklanıyor.

Gençlerimize iyi bir miras bıraktığımızı, vizyonlarımız için sağlam bir alt yapı kurduğumuzu düşünüyorum. Kimse gururlanmasın, kibirlenmesin. Vakit geliyor, ne zaman, nerede, ne olacak belli olmaz. Ne bir an ileri, ne bir an geri. Emaneti sahibine teslim edecek miyiz? Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda Allah'a döneceğiz. Bir gün bizde hayata veda edeceğiz. Geride kararlı gençler bırakmış olmak en büyük iftihar kaynağım olacaktır. "

YORUMLAR

  • 0 Yorum