Reklam

Başkan Erdoğan'dan 'RES' isyanı: "Asla pes etmeyeceğiz"

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ilçeye yapılması planlanan RES projeleri hakkında, “Karaburun halkı olarak biz yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına elbette karşı değiliz. Ancak dar bir yarımadaya bu kadar yüksek sayıda santral inşa etmenin mantığını kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan'dan 'RES' isyanı: "Asla pes etmeyeceğiz"

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ilçeye yapılması planlanan RES projeleri hakkında, “Karaburun halkı olarak biz yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına elbette karşı değiliz. Ancak dar bir yarımadaya bu kadar yüksek sayıda santral inşa etmenin mantığını kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan'dan 'RES' isyanı:
17 Mayıs 2021 - 09:31

İzmir’in Karaburun ilçesinde son yıllarda Rüzgâr Enerji Santrallerinin (RES) sayıları hızla artıyor. Bu duruma tepki gösteren Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, “Neden tüm yatırımcılar Karaburun’a doluşuyor? Başka yerlerde rüzgâr esmiyor mu? Başka yerlerde güneş açmıyor mu? Biz asla pes etmeyeceğiz. Doğamızı, ormanlarımızı, denizimizi, canlı yaşamını korumaya kararlıyız” dedi.

“DAHA FAZLA SANTRAL KURULMASI YÖNÜNDE ÇALIŞMALAR…”
Gazetemiz Öncüşehir’e açıklamalarda bulunan Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Karaburun’daki RES projeleri hakkında bilgi verdi. Erdoğan, “Mayıs 2021 tarihi itibarıyla Karaburun ilçesi sınırları içinde toplam 7 adet rüzgâr enerjisi projesi enerji üretmektedir. Bu projeler, ülkemizin en büyük RES projeleri arasında bulunmakta ve ilk on içinde yer almaktadır. Karaburun’da devrede olan projelerin toplam kurulu gücü 340,5 Megavat’a (MW), rüzgar enerji santral adedi ise 136’ya ulaşmıştır. Bize ulaşan bilgilere göre Karaburun sınırları içinde an itibarıyla ön lisans alan yeni santral projesi bulunmamaktadır. Ancak mevut projelerin lisanslı sahalarında extension olarak adlandırılan uzatma proje başvuruları ile aynı sahada daha fazla santral kurulması yönünde çalışmalar sürekli yapılmaktadır” diye konuştu.


“KAPASİTESİNİN ÇOK ÜZERİNDE RÜZGÂR SANTRALİNE EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTA”
İlçenin RES kaldıracak potansiyeli hakkında konuşan Erdoğan, “Türkiye’de faaliyet gösteren her 5 rüzgar santralinden biri İzmir’de. İzmir’deki her 5 santralden biri ise Karaburun’da bulunmaktadır. 340,5 Megavat olarak tanımladığımız kurulu güç sadece Karaburun ilçesi sınırları içinde bulunan RES’leri kapsamaktadır. Şayet Çeşme ve Urla ilçelerini de dâhil ederseniz bu kurulu güç iki katına yaklaşmaktadır. Şunu samimiyetle ifade etmeliyim; Karaburun ilçesi, kapasitesinin çok üzerinde rüzgâr santraline ev sahipliği yapmaktadır. İlçemizde RES için tahsis edilen proje sahaları, yarımada yüzölçümünün %71’ine karşılık gelmektedir. Bu projelerin yerel yönetimler ve STK’ların görüşleri dikkate alınmadan gerçekleştiğini gözlemlemekteyiz. Bu noktada Karaburun Belediyesi olarak süreçlerin tamamıyla dışındayız. RES yatırımlarında yerel yönetimlerin ve bölge halkının süreçlerin daha fazla içinde olduğu bir model benimsenmeli. Bakanlıklar ihaleleri açıyor, tahsisleri yapıyor, lisansları ve ÇED Olumlu raporunu veriyor, olan buradaki vatandaşımıza oluyor” dedi.
“DOĞADA BÜYÜK TAHRİBAT YARATILIYOR”
RES’lerin ilçeye vereceği zararları anlatan Belediye Başkanı Erdoğan, “Karaburun ekonomisinde tarım ve hayvancılık çok önemli bir yer tutuyor. RES’ler özellikle hayvancılığa olumsuz etkileri olan yatırımlar. Yerleşim yerlerinden birkaç kilometre uzağında kurulması gerekirken, Karaburun’un dağ köylerinin nerdeyse meydanlarında RES görebilirsiniz. Bölgemiz, rüzgârı ile biliniyor. Bu santrallerin kanatları hem dönerken uğultu çıkarıyor hem de gündüzleri gölgelenme etkisi yaratıyorlar. Yaklaşık 80 metre uzunluğundaki bir kanadın sürekli yakınınızda uğuldadığını ve gölgesinin her saniye sürekli üzerinize geldiğini düşünün. Ayrıca yarattıkları elektromanyetik etkiler de cabası. Bu etkiler hayvancılığı ve hayvanların doğurganlığını olumsuz etkiliyor. Yatırımcı şirketler, yarımadanın en önemli gelir kaynağı olan dağ keçilerinin otladığı doğal meraları tel örgülerle çeviriyor. 80 metre uzunluğundaki kanatları dağların tepelerine çıkarmak için geniş yollar açılmak zorunda kalınıyor, doğada büyük tahribat yaratılıyor. Ayrıca bu taşıma işi şirketler için ciddi maliyet. Yönetmelikler hiçe sayılarak RES’lerin yerleşim yerlerinin yakınına kurulmasının bir sebebi de bu maliyeti azaltmak olduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.
“CANLI YAŞAMINI KORUMAYA KARARLIYIZ"
“RES’ler konusundaki isyanımızı artık tüm Türkiye biliyor” diyen Başkan Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu noktada bir ayrımı sürekli yapma gereği duyuyorum: Karaburun halkı olarak biz yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına elbette karşı değiliz. Ancak dar bir yarımadaya bu kadar yüksek sayıda santral inşa etmenin mantığını kabul etmiyoruz. Neden tüm yatırımcılar Karaburun’a doluşuyor? Başka yerlerde rüzgâr esmiyor mu? Başka yerlerde güneş açmıyor mu? Biz asla pes etmeyeceğiz. Doğamızı, ormanlarımızı, denizimizi, canlı yaşamını korumaya kararlıyız.”