Reklam

Başkan Soyer Buca metrosu iddialari hakkında konuştu: "Koca bir yalan"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, katıldığı bir televizyon programında yargıya taşınan Buca Metrosu Projesi’yle ilgili açıklamalarda bulundu. Soyer "Buca metrosundan bir yolsuzluk var algısı oluşturuluyor. Bu koca bir yalan" diye konuştu

Başkan Soyer Buca metrosu iddialari hakkında konuştu: "Koca bir yalan"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, katıldığı bir televizyon programında yargıya taşınan Buca Metrosu Projesi’yle ilgili açıklamalarda bulundu. Soyer "Buca metrosundan bir yolsuzluk var algısı oluşturuluyor. Bu koca bir yalan" diye konuştu

Başkan Soyer Buca metrosu iddialari hakkında konuştu:
03 Nisan 2022 - 07:21

Büyükşehir Belediyesi, İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından verilen Buca Metrosu’nun yapım ihalesine ilişkin kararı temyize taşırken, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Halk TV’de katıldığı canlı yayında Buca Metrosu’nda yaşanan süreçle ilgili detaylı açıklamada bulundu.

İHALENİN İPTALİ SÖZ KONUSU DEĞİL

Soyer şunları söyledi;

Önce şuunu söyleyeyim. İhale iptali söz konusu değil.

Öyle bir algı yaratıldı ki sanki arapsaçına döndü, büyük bir yolsuzluk var, usulsüzlük var. Böyle bir algıya dönüştürüldü. Külliyen yalan. Söz konusu bile değil.

Buca Metrosu İzmir tarihinin en büyük yatırımı.  1 yıl ihaleyi gerçekleştirebilmek için finansmanı için uluslar arası finans kuruluşlarıyla müzakereler yaptık.  Sonunda 4 uluslar arası finans kuruluşuyla konsorsiyum kurduk. 490 milyon avroluk konsorsiyum.  Şu demek bu ihale başladığı günden itibaren parası konsorsiyum tarafından ödenecek.  Bizim elimize değen para yok. Büyükşehir’den çıkacak bir para yok. 3 yıl faizli, 4 yıl ödemesiz 12 yıl vadeli… Faiz oranı çok düşük.

İhale süreci finansman kuruluşları tarafından finanse edilerek yürüyecek.  İmalat 4 yıl içinde bitecek. 4 yıl sonunda işletmeye geçilecek. Kendi kendine ödeyen bir model…. 13 yıl içinde finansmanı geriye ödenmesi söz konusu. Büyükşehir’e yük olmadan, kent tarihinin en büyük yatırımı…

ULUSLAR ARASI İHALEYE TABİYİZ

En düşük fiyat veren olağanüstü aşırı düşük olarak nitelendirilen  firma önce  Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)  başvuru yapıyor. İhalenin bana verilmesi gerek diyor. Biz Türk Kamu İhale Mevzuatına tabi değiliz bu ihalede. Uluslar arası bir ihaleye tabiyiz. Dolayısıyla Türk Hukuk Sisteminin bir müdahalesi de söz konusu değil.

Firmanın itirazını finansman kuruluşu reddediyor. Bizim ihale komisyonumuz da reddediyor. İhale geçerlidir deniyor.

Firma 4. İdare Mahkemesi’ne başvuruyor.  Mahkeme 2 düzenleme nedeniyle bu firmanın devre dışı bırakılmasını doğru bulmuyor ve bu yanlıştır diyor.

Biz titiz bir süreci götürdük.  2 husus EBRD mevzuatına göre zaten yaptığımız uygulamalar. O firmaya bildirilmemesi eksiklik olarak bildirilmiş. Böyle bir zorunluluk yok mevzuata göre. Biz bu 2 hususu yaptık. Temyize götürdük.  

Danıştay kararı onama çıksa da ret çıksa da ihale süreciyle ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Hiçbir şeyi etkilemeyecek. Mahkemenin kararını onasa da bu 2 düzenleyici işi yapın diyecek. Zaten yaptık, yapıyoruz da.

Biz firmaların hangi siyasi görüşe yakın olup olmadığına bakmayız. Şartnamemiz gereği bize verilen teklif gerçekten zamanında öngörülen fiyatlarla yapılır mı ona bakarız. EBRD de buna baktı. Aynı rakamları teyit etti.

Muhtemelen bir onur kırılmış.  Firmanın açıklamaları var. Biz çok güçlü firmayız, bu rakama yapardık diyor. Bunun söylemde kalması bir şey ifade etmiyor. Biz önümüzdeki şartnameye göre karar veriyoruz. Şartnameye göre olağanüstü aşırı düşük tanımına uyan firmanın teklifiyle zamanında ve öngörülen fiyatlarla yapılamayacağına ikna olduk.  Bizim şüphelerimizi giderecek belgeler ortaya koyamadılar. Açıklama yapın dedik. Açıklamalarında en düşük teklif vermiş olan sadece proforma faturalar koymuş dosyaya. Şüphelerimizi gidermedi.

DANIŞTAY BİR AN ÖNCE KARAR VERMELİ

Biz son derece temiz şeffaf düzgün ihale süreci gerçekleştirdik. Bunu da tek başımıza yapmadık. Uluslar arası finansman kuruluşlarının kontrolünde denetiminde de yürüyerek yaptık. Vicdanımız ve alnımız çok açık. Buradan Buca Metrosu’nu durduracak bir sürece gitmesi mümkün değil. 2 ay kaybedeceğiz belki. Danıştay’ın bir an önce karar vermesi gerek. Gecikmesi EBRD’ye geri dönülmez zararlara uğratabiliri.  Gecikmesinin İzmir halkına vereceği zarar da göz önünde bulundurulmalı.

Buca Metrosu 4 yıl içinde bitecek. Parası hazır. Bütün ekonomik krize rağmen daha önce yaptığımız çalışmalar nedeniyle gününde ödemesi yapılacak. Hiçbir tereddüdümüz yok. Finansman kuruluşlarının da tereddüdü yok.

Günde 400 bin insan kullanacak. Son derece doğru bir proje. İzmir’in en büyük ilçesi, en sıkışık trafiğin olduğu noktada rahatlatacak."

ÇİRKİN BİR SİYASET VAR

"Bu işin arkasında siyaset var mı" sorusu üzerine Soyer şunları söyledi;

"Çok çirkin bir siyaset var. Buradan bize zarar vermek için aslında İzmir’in geleceğine yapılan zarar var. Çok üzücü bir tablo. Herkesin destek vermesi gereken proje. Büyük bir mutlulukla takip etmemiz gereken bir süre. Dışarıdan bu kadar güçlü finansman almak, süreci şeffaf götürmek lekelenmeye çalışılıyor. İzmir bunu hak etmiyor."

YORUMLAR

  • 0 Yorum