İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Limanı’nın mevcut durumu ve geleceğine ilişkin yaptığı açıklamalarda, Alsancak Limanı’nın uzun süredir yeterli yatırım almadığını belirterek hükümete çağrıda bulundu.
Devlet Demiryolları’nın limana yönelik yatırım niyetinde olmadığını ifade eden Tugay, Alsancak Limanı’nın her yıl daha da işlevsiz hale geldiğini söyledi. Tugay, “Alsancak Limanı her sene ölüyor, kan kaybediyor. Deniz taşımacılığı yapan şirketler limandan çekiliyor. Buna karşılık Aliağa’daki limanlar hızla büyüyor” dedi.
Limanın iki temel sorunla karşı karşıya olduğunu dile getiren Tugay, bunlardan ilkinin altyapı yatırımı ihtiyacı, ikincisinin ise Körfez’de derinleştirme çalışmalarının yapılmaması olduğunu vurguladı. Tugay, Körfez’in yeterince derin olmaması nedeniyle büyük tonajlı gemilerin limana giremediğini belirtti.
Alsancak Limanı’nın yük limanı olmaktan çıkarılması gerektiğini savunan Tugay, limanın yalnızca yolcu taşımacılığına hizmet edecek şekilde düzenlenmesini önerdi. Tugay, limanın devredilmemesi gerektiğini belirterek, “Biz de belediye olarak yardımcı olmaya hazırız. Yük gemileri Körfez’e girmesin. Körfez’in kirletildiğini görüyoruz. Yük gemilerini Körfez’in dibine sokmanın bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.
Kruvaziyer turizminin İzmir için önemli bir potansiyel taşıdığını dile getiren Tugay, Alsancak Limanı’nın yolcu limanı olarak düzenlenmesi halinde hem turizme hem de kent ekonomisine katkı sağlayacağını söyledi. Tugay, “Kruvaziyerler geldiğinde insanların güzel bir limana ulaşmasını istiyoruz. Burası aynı zamanda alışveriş ve sosyal alan olarak da değerlendirilebilir” dedi.
Bu düzenlemenin devlet tarafından yapılmasının öncelikli tercihleri olduğunu belirten Tugay, gerekli görülmesi halinde belediyenin de sürece destek vermeye hazır olduğunu ifade ederek, mevcut haliyle limana yapılacak yatırımların sağlıklı ve verimli olmayacağını savundu.

Yorumlar
Kalan Karakter: