Reklam

Bir vapur daha tersanelik oldu

Kocaoğlu’nun körfez için aldığı ve ‘evladiyelik’ dediği gemiler, dökülmeye başladı. Vahap Özaltay Vapuru’nun ardından pervanesinde sorun çıkan Gürsel Aksel de tersanelik oldu.

Bir vapur daha tersanelik oldu

Kocaoğlu’nun körfez için aldığı ve ‘evladiyelik’ dediği gemiler, dökülmeye başladı. Vahap Özaltay Vapuru’nun ardından pervanesinde sorun çıkan Gürsel Aksel de tersanelik oldu.

Bir vapur daha tersanelik oldu
27 Aralık 2018 - 14:06

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 117 milyon Euro'ya satın aldığı katamaran tekneler daha filoya katılalı 2 yıl bile olmadan bir bir dökülmeye başladı. Geçtigimiz haftalarda zeminindeki erime nedeniyle su alan ve onarım için ihaleye çıkılan Vahap Özaltay Vapuru'nun ardından şimdi de Gürsel Aksel Vapuru tersanelik oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2012 yılında kent içi toplu taşımacılıkta deniz ulaşımının payını artırmak, ekonomik ömrünü tamamlayan iç hatlar vapurlarının yerine İzmirlilere çağdaş ve konforlu deniz ulaşımı hizmeti verebilmek amacıyla ihaleye çıktı. Yeni alınacak teknelerin gövdelerinin karbon kompozitten yapılacak olması tartışmaları da beraberinde getirdi. Meslek odaları o süreçte katamaran cinsi teknelerin iç körfeze uygun olmadığını, karbon kompozit gövdeli teknelerin de işletme maliyetlerinin yüksek olacağını öne sürerek Büyükşehir Belediyesi'nden şartnamede değişikliğe gitmesini istediyse de Başkan Aziz Kocaoğlu uyarıları dikkate almadı. 2012 yılında gerçekleştirilen ihaleyi, merkezi Yalova'da bulunan Özata Tersanecilik kazandı. 15 vapurdan oluşan yeni filonun son teslimatı 2017 yılının ikinci yarısında yapıldı. Fakat yeni nesil vapurların işletme maliyetlerinin diğer vapurlara göre yüksek olması IZDENIZ'de sıkıntı yarattı. Yakıt giderleri büyük ölçüde arttı. İhale sürecinde Başkan Kocaoglu'nun 'evladiyelik' dediği tekneler, filoya katılalı 2 yıl bile olmadan dökülmeye başladı. Filoya 11. gemi olarak 2017 yılı ortalarında katılan Vahap Özaltay, taban kısmındaki erime nedeniyle su almaya başlayınca tadilata alındı.

ADRES TUZLA
Özaltay'ı Gürsel Aksel Vapuru izledi. IZDENIZ Genel Müdürlügü, geçtiğimiz günlerde resmi internet sitesinde yayınladığı ihale ilanında Gürsel Aksel'in pervane kanadında meydana gelen deformasyon nedeniyle 21 Aralık itibariyle Tuzla'da Torgem Tersanesi'nde karaya çekileceğini duyurdu. İhale ilanında asınan pervanenin resimlerine de yer verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 117 milyon Avroya mal olan yeni nesil gemilerin filoya katılalı daha iki yıl bile olmadan art arda tersanelik olması skandal olarak nitelendirildi.

KARANTİNA SİFTAH YAPTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, IZDENIZ tarafından gerçekleştirilen Karantina gemi seferlerinin startını verdi. Sabah 07.40'da Karantina İskelesi'nden Pasaport'a ilk seferini yapan geminin yolcuları arasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Konak Belediye Başkanı Sema Pekdas da vardı.

Egeli Sabah


YORUMLAR

  • 0 Yorum