Reklam

BU NASIL BİR ANLAYIŞTIR?

İnşaat yapımına başlayacak olan müteahhit, temel için kazı çalışmalarına başlarken yolu da inşaat arazine soktu, vatandaş evine bile giremiyor…

BU NASIL BİR ANLAYIŞTIR?

İnşaat yapımına başlayacak olan müteahhit, temel için kazı çalışmalarına başlarken yolu da inşaat arazine soktu, vatandaş evine bile giremiyor…

BU NASIL BİR ANLAYIŞTIR?
02 Kasım 2018 - 08:03

Gazetem İzmir / Özel Haber - İzmir’in Karabağlar ilçesinde inşaat yapımına başlayacak olan müteahhit, satın aldığı evleri yıkıp temel için kazı çalışmalarına başlarken yolu da inşaat arazine soktu. Evleri yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya gelen vatandaşlar soluğu Karabağlar Belediyesi’nde alırken, yapılan tüm görüşmelere rağmen belediye yetkilileri bir şey yapamayacaklarını söyleyerek müteahhittin ekmeğine yağ sürüyor.

Olay, Sevgi Mahallesi 4650 sokakta meydana geldi. Yeni bina yapmak için işe başlayan müteahhit, bölgeye iş makineleri gönderdi. Belediyeden aldığı izin doğrultusunda sokağın yolunu da inşaata dahil ede müteahhit, diğer binaların giriş kapılarına kadar inşaatını birleştirdi. Yapılan kazı çalışması sonrasında çevredeki binalar da zarar görürken, vatandaş yaptığı tüm şikayetlere cevap bulamadı.

“EVİM ÇATLADI, KANALİZASYONUM ÖNÜME AKIYOR”

İnşaat arazinin hemen yanında bulunan binada ikamet eden Seyithan Aykal, kızının konuyla ilgili olarak Karabağlar Belediyesi’nin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Kaymakamlığı’na başvurduğunu fakat sonuç alamadıklarını söyleyerek, “Biz yıllardan beri burada oturuyoruz. Karşımızda bulunan 3 tane ev ve araziyi müteahhitin aldığını duyduk. Müteahhit iş makinelerini getirerek burada kazı çalışmalarına başladı. Sonrasında bir baktık ki bizim binamızın dibine kadar girdi. Bu sırada asfalt olan yolu bile inşaatına dahil etti. Bizim binalarımız çatladı. Kanalizasyon borularımız hep patladı. Şuan evin içi bile sinek kaynıyor. Konuyu Karabağlar Belediyesi’ne gittim şikayet ettim ama CİMER’e şikayet açmamı, kendilerinin yapacak bir şeylerinin bulunmadığını söylediler. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gittim beni Karabağlar Kaymakamlığı’na gönderdiler, Kaymakamlık da aynı şekilde beni CİMER’e yönlendirdi. Müteahhitle görüştük madem böyle yaptın gel bizim evleri de yık inşaatına dahil et dedik ona da yok diyor. Zararımızı da karşılamıyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Yetkililerden biran önce bizim sorunumuzu çözmelerini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“İNSANLARIN YAŞAM HAKKINA EL KOYULUYOR”

Avukat Mustafa Aykal ise yaptığı açıklamasında, herhangi bir sorun yaşandığında bölgeye itfaiye ve ambulans bile giremeyeceğini söylerken, vatandaşların yaşam haklarına el koyulduğunu iddia etti. Aykal açıklamasında, belediyenin buradaki binaların var olduğundan bilgili olduğunu ve emlak vergisine kadar aldığını da vurgulayarak, “Bu bölge herkesin kendi müstakil arsası ve yeri olan bir bölge. 2015 yılında Karabağlar Belediyesi bu bölgede bir parselasyon uygulaması yapıyor ve artık kimse tek başına ev yapamayacak onun yerine apartman şeklinde bina yapacak diyor. Çağırdılar ve sokaklar arasında mesafeler olacak ve yeni yapılan binalar arasında boşlukların bulunacağı söylendi. Olması gereken doğal olan da bu zaten. Ancak daha sonrasında öğrendiğimiz kadarıyla imar planlarında bir değişiklik yapıp sokağı inşaat ruhsatına dahil edip, bitişik nizam inşaat ruhsatı veriyorlar. Bunu verirken burada 4 tane, toplam 16 haneden oluşan evler bulunuyor. Bu evlerin kanalizasyon hatlarını söküp attılar. Kanalizasyon hatları da orada kenarda duruyor. Biz belediyeye ulaştıktan sonra bize, ‘yapacak bir şey yok, orası artık onların yeri’ gibi cevaplar aldık. Bizim burada bir mülkiyet hakkımız var. Bu binalar elektrik, su aboneliği olan, emlak vergileri alınan yerler. Her katın ayrı ayrı resmi kayıtları var. Biz bu durumla ilgili başvurular yaptığımızda ise bizi resmen oyaladılar. Başkan yardımcısından imar müdürüne kadar görüşmediğimiz kimse kalmadı. Sonradan vatandaşların yaptığı araştırmalar sonrasında bize söylediği bilgiye göre burada yapılan inşaat için yeterli alan olmadığı ve müteahhitte çok büyük bir kâr sağlamadığı için sokağı da inşaat alanına dahil ediyorlar. Biz belediyeye buradaki yapıların planlarda gözüktüğünü ve abonelik olduğunu söyleyip bize nasıl bir yol hakkı tanınacağını sorduğumuzda ise, ‘bizim yapacak bir şeyimiz yok’ diyerek bizi geçiştirdiler. En son yol olarak yürütmeyi durdurma talepli olarak idare mahkemesine dava açtık ve bunun sonucunu bekliyoruz. İnsanlar burada oldukça mağdur. Buraya ne ambulans ne de itfaiye girebilir. Bir taraf kör ve yol yok, yol olan bölgeyi de kazıp attılar. Belediye burada bina olduğunu biliyordu ve buradaki insanların bile bile yaşam haklarını ihlal ediyorlar” şeklinde konuştu.

“BELEDİYE MAHALLELİYİ AZARLIYOR”

Vatandaşın konuyla ilgili olarak birçok kez belediyeye gittiğini fakat belediye yetkililerin oyalama taktiği uyguladığını ve artık vatandaşı azarlama noktasına bile geldiğini de sözlerine ekleyen Avukat Aykal, “Müteahhit burada inceleme yaptıktan sonra bize, ‘Bizim bodrumdan evinize girin’ diye bir çare sundu. Resmen bizimle dalga geçiyor. Yük taşındığında, itfaiye veya ambulans girmeye çalıştığında insanlar ne yapacak? Burada büyük bir insan hakları ihlali var. Burada en çok da mülkiyet ve yaşam hakkı ihlal ediliyor. Biz bu konuyla ilgili CİMER’e de başvuru yaptık. Bize cevap olarak kanalizasyon ve yolla ilgili bir çare bulunacağı söylendi. Fakat ondan da bir sonuç alamadık. Mahalleli belediyeye gittiğinde ise resmen mahalleliyi azarlıyorlar. Biz Karabağlar Belediye Başkanı ile de defalarca kez görüşmek istedik fakat bizi ne görüştürdüler ne de bir çare bulunduk. Eskiden Belediye Başkan Yardımcısı Alev Ağrı ile görüşüyorduk artık kendisi de bizimle görüşmüyor” dedi.

“BU NASIL BİR ANLAYIŞTIR?”

Belediyenin yaptığı uygulamanın nasıl bir anlayış olduğunu çözemediğini ve belediyenin biran önce bu sorunu çözmesi gerektiğini söyleyen Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek, “Ben burada müteahhitte suç bulmuyorum. Müteahhitte izin veren belediyenin imardan sorumlu meclis üyelerine ve ayrıca Büyükşehir Belediyesi’ne suç buluyorum. Gelin görün, bu insanlar nasıl geçip de evlerine gidebilecekler. Bu nasıl bir anlayıştır? 10 yıl boyunca bende Belediye Meclis üyeliği, 5 yıl meclis başkan vekilliği yaptım ben böyle bir olumsuzlukla karşılaşmadım. Burada yaşayanlar da insan ve bu insanlar ne yapacaklar? Ayıptır, günahtır, Allah’ınızdan korkun. Sayın Muhittin Selvitopu vatandaş belediyeye geliyor ve sizden bir türlü randevu bile alamıyor” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum