Reklam

Büyükşehir'de 7 saatlik meclis, 2021 yılı bütçesi 9 milyar! Soyer: 'Birlikte hareket etme mecburiyetindeyiz'

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 Yılı Bütçesi 9 milyar TL olarak açıklandı.

Büyükşehir'de 7 saatlik meclis, 2021 yılı bütçesi 9 milyar! Soyer: 'Birlikte hareket etme mecburiyetindeyiz'

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 Yılı Bütçesi 9 milyar TL olarak açıklandı.

Büyükşehir'de 7 saatlik meclis, 2021 yılı bütçesi 9 milyar! Soyer: 'Birlikte hareket etme mecburiyetindeyiz'
28 Kasım 2020 - 10:22

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan dokuzuncu birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. İsmet İnönü Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan toplantıda Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 Mali Yılı Bütçesi ve 2021 Mali Yılı Performans Programı görüşüldü.

BÜTÇE 9 MİLYAR TL

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2021’deki tahmini gider bütçesinin 9 milyar TL olarak açıklandı. Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 Bütçesi ve Performans Programına CHP ve İYİ Parti olumlu oy kullanırken, AKP ve MHP ret oyu kullandı. Bütçe ve Performans Programı mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.

DEPREM SONRASI 200 MİLYON TL DEĞİŞİKLİK

30 Ekim tarihinde İzmir’de meydana gelen deprem sonrasında Büyükşehir Belediyesi önemli bir hamle gerçekleştirdi. Meclis toplantısından oy birliği ile geçen önergeye göre; Depremin olumsuz etkilerini bertaraf etmek amacıyla, belediyenin 2021 Mali Yılı Bütçe Tasarısı Gider Bütçesinde Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, Ulaşım Dairesi Başkanlığı ve Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlıklarının ödeneklerinin toplamda 200 milyon TL azaltılarak, söz konusu ödeneğin Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı, Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı ve Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlıklarına eklenmesi kararlaştırıldı.

‘ÇOK SES, ÇOK RENK, ÇOK NEFES İŞTE BU’

Mecliste konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaptıkları ve yapacakları çalışmaları anlattı. Başkan Soyer şunları söyledi: 2021 yılında yapmayı hedefledikleri ve devam edilen projelerle ilgili bilgiler verdi. Yaklaşık 7 saat süren toplantı için, “Çok ses, çok renk, çok nefes dediğimiz işte bu. Bu İzmir’e çok yakışan ve çok sesliliği öne çıkaran Türkiye’ye örnek olacak bir çalışmaydı” dedi. Soyer konuşmasında eleştirilere de tek tek yanıt verdi.

‘TÜRKİYE’YE BAĞIMLI OLDUĞU İÇİN DÜŞTÜ’

AKP Grubundan gelen ‘Geliri doğru kullanmazsanız belediyeyi karanlık günler bekliyor’ eleştirisine yanıt veren Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin derecelendirme notu aşağı düştü denildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin küresel bazda notu Türkiye’ye bağımlı olmak zorunda olduğu için düştü. Ulusal bazda AAA olarak devam ediyor. Türkiye’nin 2019 yılında 713 milyar dolar olan GSMH 663 milyon dolara gerilemiş. Milli gelir azalmış. Bütçe açığı artarak 145,5 milyar lira olmuş. Bu rakamlar bizi memnun eden şeyler değil. Pandemi ya da şu veya bu nedenle ama biz de payımızı alıyoruz” dedi.

‘TANITMAYACAK MIYIZ?’

AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal’ın “İzmir’i platoya çevirdiniz, reklam ajansı gibi kullanıyorsunuz” ifadelerine yanıt veren Başkan Soyer, “Biz olanı bile gösteremiyoruz ki. Sizin dediğiniz şey; olmayanı oluyormuş gibi gösteriyorsunuz anlamında. Onu başka yerde arayın o bizde yok. Böyle bir maharetimiz de meziyetimiz de yok. Temsil tanıtıma 54 milyon ayırmışız. Ben neyi temsil ediyorum, neyi tanıtıyorum? Sizi temsil ediyorum, İzmir’i temsil ediyorum. Bana demeliydiniz ki siz bu şehri marka şehir yapacaksanız 54 milyon az. Biz marka kent için yola çıktık ve bunun için de bu kentin güzelliklerini anlatmamız lazım. Tanıtmayacak mıyız, nasıl olacak?” dedi. Mali tablo hakkındaki eleştirileri de yanıtlayan Soyer, “2 milyar lira borç ödemişiz. 2, 5 milyar lira borç almışız. Sadece Büyükşehir olarak 927 milyon iç borç, 1 milyar 8 milyon da dış borç yapmışız. 140 milyon dolarlık da yatırım yapmışız. Bunun 133.7 milyon euroluk kısmı Narlıdere Metrosu için, 6,5 milyon euroluk kısmı da 2 feribot için gitmiş. Yani aldığımız borcun 1.3 milyar liralık bölümünü sadece bu 2 kaleme yatırmışız. Borç alınıyor da nereye harcanıyor konusunda tereddüde yer bırakmayacak berraklıkta iki rakam” dedi.

‘UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ’

Kentte yaşanan depremin ardından gerçekleşen deprem çalıştayına ilişkin konuşan Başkan Soyer, “Depremle ilgili bir çalıştay yaptık. Orada Dokuz Eylül Üniversitesi hocalarımıza da yazılı davet gitti. Meşguliyetleri oldukları için yazılı olarak katılamayacaklarını söylediler. Bu çalıştaya aslında ‘Ortak akıl çalışması’ diyoruz. Çünkü bu memleket ne çok çalıştaylar gördü, hepsi masa başında kaldı. Ancak biz bu depremi unutmayacağız, unutturmayacağız. Afet Danışma ve Yönlendirme Platformu oluşturuyoruz. 30 Ekim depreminin yarattığı sonuçlar ele alınarak yeni bir kent örgütlenmesinin hayata geçirilmesi çalıştayın sonuçlarından biri oldu. Bu model kentteki tüm sivil toplum örgütlerinin bir arada çalışmasını öngörüyor. 1999 öncesi ruhsatlandırılmış tüm yapılarla ilgili envanter çalışması başlatacağız. Onun için bütçeden bu kadar büyük pay ayırıyoruz. İzmirlilerin güven içinde yaşadıklarını bilmeleri lazım. Bize düşen buradan çıkan dersleri doğru uygulamaya devam etmek. Bunu yapmaya kararlıyız” dedi.

‘BİRLİKTE HAREKET ETMEK MECBURİYETİNDEYİZ’

‘Gördük ki felaketlerle başa çıkmanın yolu el ele vermek’ diyen Başkan Soyer, “Bir buçuk yıl içinde çok şey yaşadık. İzmir tarihinin en büyük orman yangınlarından biri, pandemi, depremi, tsunami… Tsunami Türkiye’de ilk kez yaşanıyor. Bunun için bizim bir hazırlık yapmamızı beklemek haksızlık. Tsunamiyi öngöremedik arkadaşlar… Bütün bunlar bize bir şey öğretti. Bu kadar devasa krizlerle, felaketlerle ancak el ele verip bir arada olabilirsek çözüm üretebiliyoruz. Bir buçuk senedir bu meclis çatısında dahi söyleyebiliriz; hiçbir zaman bu kadar uyumlu, sakin bir şekilde birbirimizi dinleyemedik. Merkezi otorite yerel yönetimleri daha çok dikkate almaya başladı. Gördük ki felaketlerle başa çıkmanın yolu el ele vermekle oluyor. Evet, eleştirecekler ama bu çalışmalara kocaman bir hiç derseniz çok büyük haksızlık olur. Bütün bunlar dendiğinde de küsmemek lazım. Biz bunları dinleyeceğiz, saygı göstereceğiz. Aynı görüşü paylaşmak zorunda değiliz ama birlikte hareket etme mecburiyetindeyiz. Kurumlar arası işbirliğini ortaya çıkarmamız lazım. Bu son derece kıymetli bir şey” açıklamalarında bulundu.

‘HERKES İZMİR İLE YAKINDAN İLGİLENİYOR’

Soyer açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yaşam hakkı, yaşam kalitesinin ön koşuludur. Eğer siz yaşam hakkına saygı göstermiyorsanız kentin yaşam kalitesini yükseltemezseniz. Bu iki meselenin ne kadar önemli olduğunu göstermek için İstanbul’a gittik. Tahminimizin çok üzerinde katılımla karşılaştık. Herkes İzmir ile çok yakından ilgileniyor. Herkes İzmir’de bir şeylerin değiştiğini, yenilendiğini görmeye başlamış ve eskisinden daha fazla güven duymaya başlamış. Yatırım, istikrar, birliktelik arıyor. Bölünmüşlüğe yatırım gelmiyor. Bizim depremde yaptığımız işbirliği ilerisi için de çok büyük bir önem taşıyor. Asıl bundan sonra yaptığımız birlikteliğin meyvesini yiyeceğiz.”

‘AYDINLIK BİR GELECEK BİZİ BEKLİYOR’

Soyer ayrıca, “Karanlık bir gelecek mi bekliyor bizi dendi ya, hayır çok aydınlık bir gelecek bekliyor bizi. Yeter ki biz sımsıkı sarılmaya devam edelim. Eğer bunları yaparsak bizi çok aydınlık bir gelecek bekliyor” dedi.

‘KENDİ DURUŞUMUZU KATARAK ÇALIŞIYORUZ’

Toplantıda söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu şunları söyledi: “Bütçe konuşuyorsak aslında ülkeyi de konuşmak mecburiyetindeyiz. Çünkü birbirlerinden bağımsız şeyler değil. Hepimiz bu ülkenin vatandaşlarıyız ancak hepimizin döviz cinsinden alım gücümüz azaldı. 2002’den bugüne kadar yüzde 40 oranında gelirimiz azaldı. Bu hepimizin hayatını etkileyen bir şey. Sadece vatandaş olarak bizi değil kurumları da etkiliyor. Gelen bütün iktidarların da uğraştığı, dert edindiği ama çözemediği önemli konulardan biri istihdam. 2002’den sonra 9.8 bugün ise tahmini olarak 14.6 gibi rakamlar var. Büyükşehir’de 150 binden fazla CV bekliyor. Ülkemizde her dört gençten biri işsiz. Bu bir gerçek. Bunları söylemek zorundayız. Çünkü biz bu ülkenin önemli bir kamu kuruluşuyuz. Girdiler artmaya devam ediyor. Elektrik yüzde 32, doğalgaz yüzde 34.2 zamlandı. Peki dünyadaki piyasalar? Bir süredir ülke ekonomimize güven besliyorlar mı? Bunu aldığımız borçlardan anlıyoruz. Büyükşehir’i ayrı koyalım bize gönüllüler ama ülkeye vermeye çok gönüllü değiller. Kur riski var ama biz de Büyükşehir’de birçok yatırımda döviz cinsinden borçlanıyoruz. Ekonomi koşulları bize neyi emrediyorsa biz de kendi duruşumuzu katarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Olabildiğince ülke ekonomisinden farklı bir politika izlemeye çalışıyoruz. Allah’a şükür İzmir Büyükşehir’in kredi limitidesi yüksek. İstediğimiz takdirde dilediğimiz gibi borç bulabiliyoruz.”

ANKARA’DAN ÖRNEK VERDİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin takdir ettiği örneğini veren CHP’li Özuslu şöyle konuştu: ‘Pandemi sürecinin 2020 üzerindeki baskısını elbette kabul ediyoruz. Aynı altı aylık dönem içerisinde Konya Büyükşehir’in yatırımları yüzde 34, Manisa’da 32, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 42. 3 ayrı partinin yönettiği 3 şehirden örnek. Buralarda pandemi yok muydu?’ diyor.Kim diyor? Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan bunu söylüyor. Ankara’nın MHP Grup Başkanvekili bizim hakkımızı teslim ediyor, Ankara’da İzmir’i örnek vererek. Sizden de bunu bekliyoruz. O yüzden bunu sizinle paylaşmak istedim.”

‘YATIRIMLAR KENTSEL ALTYAPIYA’

2020 yılında yapılanlar ve 2021 yılında yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunan Özuslu, “2021 yılında yatırımlarımızı kentsel altyapıya yapıyoruz. Pandemiye rağmen 710 bin ton asfalt, 821 bin metrekare kireç çalışması yaptık. 1.5 ton asfalt uygulaması, 2 milyon ton için de arazi kaplaması planlaması yaptık. Tüm bunlar üreticiye daha fazla arazi yolu, daha az toz, daha yüksek ürün fiyatı ve kentliye daha fazla konfor demektir. Buca Tüneli viyadük ihaleleri Cumhurbaşkanlığı Genelgesi sonrası yüklenici talebiyle tasfiye edilmişti, yeniden ikbal ihalesini yaptık ve iş başladı. 2021 yılında özellikle alt ve üst geçitler için ciddi bütçe harcaması planlandı. Karayolu alt ve üst geçitleri için 145 milyon, yaya alt ve üst geçitleri için 31 milyon bütçe ayrıldı” diye konuştu.

‘KARBON SALINIMI YÜZDE 40 AZALTILACAK’

Özuslu ayrıca, “İklim değişikliğinin olumsuzluğuna karşı karbon salınımı 2030 yılına kadar yüzde 40 azaltılacak. Temiz enerji üretip tasarruf yapacağız. Güneş enerji santrallerimizin kapasitesi toplam 2,5 milyon kilowatt saate ulaştı. Bu ne demek? İzmir’de bin 600 hanenin elektriğini karşılıyoruz demek. Çaybaşı ve Çeşme İtfaiyeleri, Konak Tünelleri, Aşık Veysel Olimpik Yüzme Havuzu ile kapasitemizi 350 bin kilowat saate çıkaracağız. Santrale ek olarak 2024 yılın kadar 3 yeni GES inşaatı yapılacak” dedi.

'İZMİR’İN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK’

Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili eleştirilerin haksız olduğunu dile getiren Özuslu, Meles Çayı ile ilgili yapılan çalışmaların İzmir’in çehresini değiştireceğini söyledi. Özuslu, “Harmandalı eleştirilen tesislerimizden birisi ama bu işi bilmek lazım. Bu tesis yaptığı ekonomik girdilerin yanında aynı zamanda atmosfere karışan metan gazının bertarafı için çok önemli bir işleve sahip. Bergama 3 milyon mega wattlık enerji üretmeye başladı. Bunları yaparken belediye bütçesinden bir lira çıkmadı, daha çok para geliyor. Harmandalı’dan 3 ayda bir 20 milyon lira geliyor. Pandemide tıbbi atıkların, maskelerin normal bir atığa dönüşmesi önemliydi. Bu tesis bunu da yapıyor. Meles Çayı’nın kentin ekonomik bütçesine katkı koyması için uygulama çalışmaları yapıldı. Bu İzmir’in çehresini değiştirecek bir proje” ifadelerini kullandı.

ULAŞIM ÇALIŞMALARI

Ulaşım çalışmaları hakkında da konuşan Özuslu, “Ulaşımda özellikle ne yapıyoruz? Deniz ulaşımında arabalı vapur sayımızı, sefer sayımızı artırıyoruz. Ulaşmak istediğimiz daha çevreci, daha vatandaşın konforlu ve hızlı hareket edeceği raylı sistemlerdir. Biz tekerlekli araçlardan raylı sistemlere doğru gittiğimizde hem kalitede hem de tasarrufta iyi iş yapmış olacağız. Narlıdere Metrosu başladığımızda yüzde 12 seviyesindeydi, bugün yüzde 66 seviyesinde. İnşallah 2022’de hepimiz Narlıdere’den metroya bineceğiz. İZBAN’ın Bergama’ya uzatılması için çalışmaları TCDD hem kamulaştırma hem de hat yapım faaliyetlerini tamamlayamadığı için yürümedi. Hükümetimiz yine 2011’den yatırım programında olan beri bütçe ayırmadığı için Halkapınar- Otogar metro hattı projemiz bekliyor. Narlıdere metrosunu kendi kaynaklarımızla yapıyoruz, Buca’yı da öyle yapacağız ama hükümetimizin de elinden tutup Halkapınar Otogar hattını yapmasını bir meclis üyesi bir İzmirli olarak bekliyorum.2021 yılında raylı sistem yatırımlarına toplam 750 milyon lira bütçe ayırdık. İzmir’e yakışır çağdaş, daha rahat kullanılacak bir otogar projesi yarışması açtık. Şimdi onun uygulama projesi ve ihalesine çıkacak. Kente layık yepyeni bir otogar yapacağız. Onu da doğa dostu ana transfer merkezine dönüştüreceğiz. Kişi başına düşen yeşil alanı artırmak için yeni rekreasyon alanları, parklar oluşturuyoruz. Gelecek yıl temalı parklar için 125 milyon TL bütçe ayırdık” açıklamalarında bulundu.

‘İZMİR DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR’

İzmir’in dünyaya örnek olduğunu dile getiren Özuslu, “Pandemiden herkes etkilendi. Bir bilim kurulu oluşturduk ve kriz belediyeciliğine geçtik. 7 milyon maske dağıttık. Dirençli kentin manifestosunu ve kitabını yazdık. Uluslararası basın kuruluşlarında ve akademik dergilerde bunun yayını çıktı. Buğra Gökçe’ye teşekkür ediyorum, tuğla gibi kitap yazmış. İzmir, dünyaya örnek oluyor. Yaptıklarında Büyükşehir’den bir bürokratın imzası var.

‘KADIN İSTİHDAMINI ÖNEMSİYORUZ’

Özuslu ayrıca, “İzmir toplumsal cinsiyet konusunda da çok ciddi adımlar atan bir şehir. Bu konuda en ileri kent Karşıyaka sonra diğer illerimiz de geldi. Biz Büyükşehir’de de kadın istihdamını önemsiyoruz. Bu kadın ve erkek eşitliğini de artırıyor. Her yerde kadınların adını yaşatmak gerekiyor. Masal evlerini de açtık, açmaya da devam ediyoruz. Bu da çok önemli bir şey” dedi.

‘KAMU OLMADAN DÖNÜŞÜM OLMAZ’

Kentsel dönüşümde kamunun önemini vurgulayan Özuslu, “Türkiye’de Bakanlığımızın da bizi takdir ettiği bir şey de; yerindelik prensibi. Kentsel dönüşümde bunu sağlamak çok önemli. İkincisi ise kamu olmadan kentsel dönüşüm olmaz. Büyükşehir baştan beri bu anlayışla yürüdü. Vatandaşı mağdur etmeyeceğiz ve kamu bu işin içinde olacak. Bakanlığımız da aynı noktaya geldi. Ege Mahallesi’nde müteahhit bulamıyorduk İZBETON ile yaptığımız müdahaleler sayesinde bugün ihale bitti. İZBETON işin içine girdiğinde maç değişti. Bu da önemli” dedi.

‘KEMERALTI İÇİN 137 MİLYON ÖDENEK!

Kemeraltı için 137 milyon bütçe ayırdıklarını belirten Özuslu, “Kemeraltı’nı hep birlikte gezeceğiz, göreceğiz. Girişten Havra Sokağı’ndan çıkışa, İkiçeşmelik’e kadar inanılmaz bir değişim için para harcıyoruz. Kemeraltı’na hak ettiği ticari değeri geri vereceğiz. Eskiden gittiğimiz Kemeraltı gibi. Bunun için 137 milyon liralık bir bütçe ayırıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BÜTÇENİN YÜZDE 42’Sİ YATIRIMLARA AYRILDI’

2021 yılında bütçenin yüzde 42’sini yatırımlara ayırdıklarını söyleyen Özuslu, “9 milyar lira hedef bütçe ile bu yıl İzmir halkına hizmet edeceğiz. Yüzde 42’sini de yatırımlara ayırıyoruz. Seneye bütçe görüşmelerinde Ankara Büyükşehir Belediyesi MHP Grup Başkanvekili arkadaşımızın bizi tekrar örnek göstereceğine eminim. METRO A.Ş tarafından 42 araçlı tramvay araç alım ihalesi vardı. Teklif vermeme nedeni olarak ‘TL değil Euro ile yapsaydınız teklif verirdik’ dediler. 2020’de bu ihaleyi yineleyeceğiz fiyatı yabancı para cinsinden yapacağız. Kimse dolarla Euro ile işimiz yok demesin. Bütçe yapılırken bunun üzerinden yapılıyor. Bütçemizin hazırlanmasında emeği geçenlere şükran sunuyorum. Gerçekten İzmir’e yakışan bir program ortaya koymuşlar. Bu bütçe ve performans programı; Başkanımızın ortaya koyduğu perspektif ve Birleşmiş Milletler’in ortaya koyduğu stratejik plan hedefleriyle uyumun bir yansımasıdır” diye konuştu.

‘AYNISINI HÜKÜMETE DE SÖYLER MİYDİ?’

Mecliste yaptığı konuşmada suya yüzde 15 zam yapılmasını eleştiren AKP’li Meclis Üyesi Erhan Çalışkan’a yanıt Karşıyaka Belediye Başkanı CHP’li Cemil Tugay’dan geldi. Toplantıda söz alan Başkan Tugay, “Erhan Bey suya 6 ay zam yapmayın diyor, merak ediyorum acaba aynı şeyi hükümete söyler miydi? Buradan sormak isterim. İlçe belediyelerin bütçeleri oldukça kısıtlı. Çok yüksek ücretler alınmasa bile bir miktar yük getiriyor ama bizim belediye hizmetlerimizi aksatmamak için buna ihtiyacımız olduğu da bir gerçek” dedi.