Reklam

Çeşme’de “KIRMIZI”Alarm

Datça, Marmaris ve Antalya’da yüzlerce palmiye ağacını kurutan ‘kırmızı palmiye böceği’ Çeşme’deki ağaçlara da musallat oldu. Boyalık’ta böceklerin dadandığı 6 palmiyeden biri kesilirken, böcekler Ilıca bölgesindeki bazı ağaçlarda da görüldü

Çeşme’de “KIRMIZI”Alarm

Datça, Marmaris ve Antalya’da yüzlerce palmiye ağacını kurutan ‘kırmızı palmiye böceği’ Çeşme’deki ağaçlara da musallat oldu. Boyalık’ta böceklerin dadandığı 6 palmiyeden biri kesilirken, böcekler Ilıca bölgesindeki bazı ağaçlarda da görüldü

Çeşme’de “KIRMIZI”Alarm
24 Eylül 2016 - 12:42

Türkiye'nin gözde tatil merkezi Çeşme'de 'kırmızı' alarm verildi. Datça, Marmaris ve Antalya'da yüzlerce palmiye ağacını kurutan 'kırmızı palmiye böceği' şimdi de Çeşme'deki palmiye ağaçlarına musallat oldu. Boyalık'taki Seçkin Park 1 Sitesi'nde böceklerin dadandığı 6 palmiyeden biri kesilip 5'i kurumaya yüz tutarken, böceklerin Ilıca bölgesindeki bazı ağaçlara da dadandığı belirlendi.

Tüm ağaçlara yayılabilir

Seçkin Park 1 Sitesi yöneticisi ve Avrupalı Türk İş Adamaları Birliği Başkanı Ahmet Güler, diğer 5 ağacın durumunun da kötü olduğunu dile getirdi. Güler, "Mısır'dan palmiyelerle birlikte Türkiye'ye geldiği belirlenen bu böcekler, ülkemizde bir başka böcek gibi doğal bir düşmanı olmadığı, bunlarla genel bir mücadele planı da bulunmadığı için süratle diğer palmiye ağaçlarına da sirayet ediyorlar. Hatta hasta ağaç bilinçsizce kesilip parçalanınca bu böcekler ağaç gövdelerinden çıkarak etraftaki diğer ağaçlara atlıyorlar. Önlem alınmazsa Çeşme'de palmiye ağacı kalmayacak" dedi.

"Hemen kesilip yakılmalı"

Uzmanların hastalığın kuruttuğu ağaçların hemen kesilerek yakılması veya toprağa gömülmesi gerektiğini söylediğini ifade eden Güler, "Yoksa, böcek hemen çevredeki diğer ağaçlara geçiyor. Ayrıca, Çeşme'deki palmiye ağaçlarının üremeyi önleyici böcek tuzakları ile donatılması şart. Bu konuda belediyeler, site yönetimleri, oteller ve bahçelerinde palmiye ağacı olan özel mülk sahiplerinin ortak bir tavır sergilemesi gerekiyor" diye konuştu.

Tuzaklama yapılıyor

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, kırmızı palmiye böceğinin ilçede ilk olarak 2015 yılında Çeşme Meydanı'ndaki bir palmiyede tespit edildiğini belirterek, hemen ilaçlalama ile mücadelenin başlatıldığını söyledi. Dalgıç, "Gerekeni yapıyoruz. Birimlerimiz üreme olmaması için tuzaklama yapıyor. Gereken şekilde itlaf çalışmalarını da gerçekleştiriyoruz. Ancak, site ve özel mülk bahçelerindeki ağaçlardaki bu hastalığın tespit edilmesi konusunda vatandaşlarımızın duyarlılığı şart. Bu böcekten kurtulmak için hepimize görev düşüyor" diye konuştu.

Kimyasal çaresi yok

Mısır'dan ithal edilen palmiyelerle ülkeye gelen kırmızı palmiye böceği (Rhynchophorus Ferrugineus), palmiyelerin dal köklerini tahrip ederek önce dalların, kısa bir süre sonra da ağaçların kurumasına neden oluyor. Uzmanlar, hasta ağaçların bilinçsiz bir şekilde kesilip, parçalanması halinde bu böceklerin ağaç gövdelerinden çıkıp 2 kilometre uçarak etraftaki diğer ağaçlara musallat olduğunu belirtiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da, kırmızı palmiye böceğinin ağacı imhadan başka kimyasal bir çözümünün olmadığını belirterek, "Kırmızı palmiye böceğinden kurtulmanın tek çaresi, böceğin bulaştığı palmiyelerin yakılmasıdır. Palmiyeler şehir içinde bulunduğu için bizim alanımızda değil. Bu olayın çözümünde sorumluluk yerel yönetimlere aittir. Zaten konuyla ilgili olarak bize başvuru gelmedi" diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum