Reklam

Dernek başkanı Salih Erkek ektiğini biçiyor... Kale hayat buluyor....

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "kentte refahı büyütme ve adil paylaştırma" hedefi doğrultusunda seçim öncesi açıkladığı projelerden birisi olan “Pagos Üretici Pazarı” geçtimiz haftada renkli görüntülere sahip oldu.

Dernek başkanı Salih Erkek ektiğini biçiyor... Kale hayat buluyor....

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "kentte refahı büyütme ve adil paylaştırma" hedefi doğrultusunda seçim öncesi açıkladığı projelerden birisi olan “Pagos Üretici Pazarı” geçtimiz haftada renkli görüntülere sahip oldu.

Dernek başkanı Salih Erkek ektiğini biçiyor... Kale hayat buluyor....
01 Ağustos 2019 - 09:58

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "kentte refahı büyütme ve adil paylaştırma" hedefi doğrultusunda seçim öncesi açıkladığı projelerden birisi olan “Pagos Üretici Pazarı” geçtimiz haftada renkli görüntülere sahip oldu.

Şehrin tarihi simgelerinden Kadifekale'de hem üreticinin doğrudan tüketiciyle buluşmasını, hem de bölgenin marka değerini arttırması amaçlanan “Pagos Üretici Pazarı” için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmirlilerin ulaşımını kolaylaştırmak için kentin 6 farklı noktasından yapılan seferler de büyük beğeni topladı.
Sabah saat 09.00'dan itibaren iki saat arayla Mavişehir Ege Park, Bornova Meydan, Fahrettin Altay Metro, Gaziemir Belediyesi, Şirinyer Migros ve Yeşilyurt İZSU önünden kalkan otobüsler binlerce İzmirliyi “Pagos Üretici Pazarı” ile buluşturdu.

KALEDE HAREKETLİLİK BAŞLADI
100'den fazla kadın üretici, 24 tarımsal kalkınma kooperatifi ve 12 üretici kadın kooperatifinin bulunduğu pazarda yine çocuk etkinlikleri, dans gösterileri ve konserler gerçekleştirildi. Saat 11.00'de İzmir Halk Tiyatrosu orta oyunundan yaratıcı dramaya kadar uzanan özel bir programla sahnede olurken 14.00'te ise halk oyunlu ritm gösterisi pazara alışverişe gelenlere renkli dakikalar yaşattı. Öte yandan saat 16.00'da ise Grup Mendirek bir halk müziği konseri verdi.

KADİFEKALE’Lİ KADINLAR KOOPERATİF KURDU
Geçtiğimiz haftalarda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kale başlattığı temizlik kampanyasında Başkan Soyer ve beraberindeki katılımcılara 1 tencere midye dolma ikram eden ve kendilerine destek verilmesini isteyen kadınlar, Başkan Soyer’in destek sözü vermesinden sonra Konak Kadifekale Kadın Üreticileri Kooperatifini kurdular. İlk etapta haftanın 7 günü bölgede bulunan aile çay bahçesinde stant açarak el emeği ürünlerini ve midye dolma satışı yapmaya başlayan kadınlar, ayrıca Pagos Üretici Pazarı içerisinde de Cumartesi günleri ‘Girişimci Kadınlar’ adı altında stant kuruyorlar. Konak Belediyesi eski Başkanı Sema Pekdaş tarafından kendilerine bir çok destek verildiğini ve dertlerinin dinlendiğini ifade eden kadınlar, Konak Belediyesi mevcut başkanı Abdül Batur ile şuana kadar iletişim sağlayamadıklarını fakat Başkan Batur adına Konak Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Ayşegül Altınbaş ile sürekli bir iletişim halinde bulunduklarını ve kendileriyle sürekli olarak ilgilenildiğini söylediler.

Kadifekale Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı ve Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek’in sorularını yanıtlayan Konak Kadifekale Kadın Üreticileri Kooperatifi Başkanı Filiz Çakar, “Başkanımız Tunç Soyer bizlere burada Kadifekaleli kadınlarımızın ürettiği midye dolmaları satabileceğimiz bir stand sözü vermişti. Bununla ilgili olarak da bizler kooperatifimizi kurduk ve çalışmalarımıza başladı. Bize her konuda destek vereceklerini söylemişlerdi ve bizlerde buna inanıyoruz ve arkamızda duracaklarını hissediyoruz. Bizler kendimiz başladık ve burada da kır bahçe işletmecileri bize yer verdiler. İlk başta bizler ayakta durana kadar bizlerden kira da istemediler.

Sonra bizler kazanmaya başladıkça büyüyeceğiz. Bu Pazar burada çok etkili oldu. Bizler 3 yıldan bu yana mücadele ediyoruz ve aramıza çok fazla arkadaşımız girdi veya çıktı. Bizim önceliğimiz kesinlikle para kazanmak değil, bizim önceliğimiz Kadifekale bölgesindeki midye sömürüsünü sonlandırmak. Kadınların emeklerinin sömürülmesini istemiyoruz. Evlerinden çıkamayan kadınlarımız maalesef midyecilerin yanında çalışarak kovasını 10 TL’ye yapıyorlar ve gerçekten çok zor bir iş. Bizim asıl amacımız bu sömürüyü sonlandırmak ve buradaki kadınların güçlenmesi. Kadifekale’ye oluşturulan karalama politikasının da sonlanmasını istiyoruz. Bu anlamda Tunç Başkanımız da çok büyük gayret gösteriyor ve bu anlamda bu durum bizi çok fazla şevklendiriyor. Çünkü artık insanların kaleye çıkmasını istiyoruz. Kooperatif başkanı filiz çakar salih bey kale ile ilgili yaptığınız çalışmayı çok yakından takip ediyoruz. Siz tekrar Kadifekale'yi canlandırdınız. Siz olmasaydınız, kale hala atıl durumda kalacaktı. Hakkınızı inkar edemeyiz" dedi.

Kadifekale Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı ve Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek ise, "Filiz hanım Ticaret Odası eski Başkanı Ekrem Demirtaş'ın da kaleye katkılarını inkar eden haram zadedir. Tabiki yönetim kurulu üyelerim ile inancım odur ki, halk sevdalısı olan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, surlara diktiğimiz al yazmalı bayrağımızı ve tarihi bölgemiz olan Kadifekale'yi yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri yapacaktır" dedi.

VAKIFLAR KİRAYA BAĞLADI!
Öte yandan kısa bir süre önce Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü’ne devredilen Kadifekale’de uzun yıllardır el emeği yaptığı ürünlerinin satışını gerçekleştirilen kadınlardan ise kira istenmeye başlandı. Bölgedeki kadınlar, Pagos Üretici Pazarı’nın kurulmasıyla birlikte bölgede hareket yaşanmaya başlandığını fakat bunun kendilerini çok da fazla etkilemediğini dile getirirken alınan kiradan rahatsızlıklarını dile getirdiler. Kadifekale Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı ve Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek’e konuşan bölgedeki esnaf kadınlar, “Üretici pazarı tarafına vatandaşlar gidiyor ama biz yıllardır buradayız ama bizi gösteren bir tabela bile yapılmadı. Biz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’den bize en azından bir tabela yapmasını istiyoruz. Ayrıca Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü tarafından bizden kira isteniyor. Geriye dönük 6 aylık olmak üzere her ay istedikleri bir ücret var. Biz burada yıllardır varız ama satış yapmakta zorlanıyoruz. Bu anlamda bize destek olunması gerekiyor. Hatta bizden kira almasalar çok güzel olur” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan Kadifekale Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı ve Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek’in Kadifekale’de yaptığı ziyaretler sırasında derneğin Başkan Yardımcısı ve MAR-VAK Başkanı Rasim Kahraman, yönetim kurulu üyeleri Cesur Tabar, Nusrettin Sevinç ve Sema Dinç’te eşlik ettiler.


Salih Erkek: Başkanım siz AK Parti’ye çok yakınsız. El dokumacı kadınların vakıflar tarafından kiraya bağlanma sorununu çözmenizi istihram ediyorum. Bu garibanlar ekmeklerini ancak zor çıkartabiliyorlar. Bu anlamda Bölge Müdürü mü, Bakan mı artık kim çözebiliyorsa bu anlamda kadınlarımızdan 1 TL bedel alsalar ne olur?
Rasim Kahraman:Gerekli istişarelerde bulunacağım tabiki. Bu insanlar gariban ve yoksul bu insanlara yaptığın katkıları biliyoruz. Hakkınız ödenmez devletimizin üzerine de ne düşerse onu yaptırmaya çalışacağız. Bu kiralama olayıyla ilgili gereken girişimimi yapacağım. 15 yıla yakın Salih Erkek Başkanlığı’nda kaleyi çakalardan ayaşlardan kurtardık kuş uçmaz kervan geçmez kaleyi tekrar izmirimize kazandırdık. Mardinliler Vakıf Başkanı olarak Kadifekale’ye sahip çıktık, çıkmaya da devam edeceğiz. Şimdi Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in güzel girişimleri oldu. Kendilerine teşekkür ediyorum. Salih Erkek başkanımızın, Teleferik Projesi’ne ‘tamam yapacağız’ sözünü veren Tunç Başkan bu sözünü gerçekleştirir ise ismi tarih sayfalarına yazılacaktır. Hangi yönetici İzmir ve halkına hizmet ederse kendilerini alkışlarız.


Salih Erkek: Sema hanım, sizde Kadifekale Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği’nde yöneticisiniz. Buradaki vatandaşların imarla ve istimlakla ilgili sorunları var ve sizde bu sorunu yaşayan kişilerden birisiniz. Bu sorunlarla ilgili sizler neler söyleyeceksiniz ve sizler de bu anlamda Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e bir şeyler söylemek ister misiniz?
Sema Dinç: İlk öncelikle Başkanımızdan şikayet anlamında değil de yapılaştırma anlamında beklentilerimiz tabiki var. Bu zamana kadar eksikliklerimiz çok fazlaydı. Biryerlere gelindi ama çok büyük sıkıntılar yaşadık. Bundan sonra inşallah bu sıkınların sefasını süreriz diye umut ediyorum. Kamulaştırma anlamında baktığımızda evet burada yıkılan yerler var. Buranın bu güzel yerlere gelmesi oldukça güzel ama vatandaşların geldiğinde görünen manzara hoş olmuyor. Belediyenin evlerimizi yıkarken bizlere vermiş olduğu ücret tatminkar eden bir ücret değil. Benim emekliliğime şurada 5 yıl kaldı. Ben bu 5 yılda ne yapacağım? Biz yıkıma karşı değiliz ama yeniden yapılaşma olduğunda ben kendim içinde hak talep etmek istiyorum. Burada yaşam koşulu alanı kalmadı. Tek başına kalmakta çok hoş bir durum değil. Yıkılsın ve güzelleştirilsin. Biz Kadifekale’yi seven insanlar olaraktan burada köstek değil destek amacımız. Biz bu amacı güderken ne onları ne de kendimizi mağdur etmek istemiyoruz.
Salih Erkek: Bu anlamda sizler gibi birkaç kişi daha bizlere istekte bulundular. “Lütfen bizim istimlak bedelimiz tam anlamıyla verilsin. Biz yıkılmasına karşı değiliz” şeklinde ricada bulundular.
Sema Dinç: Benim bulunduğum ama ilk 386 bin TL verildi. Ben buranın vergini ödüyorum. Tüm ruhsatlarım var. Usülsüz ve yasal olmayan hiçbir şeyim yok. Ben bu iş yerinin çok çilesini çektim.
Salih Erkek: Başkan Soyer’e söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Sema Dinç: Ben kendisinden eğer zamanı varsa randevu talep etmek ve görüşmek istiyorum. Ayrıca burası yıkıldıktan sonra Kadifekale’ye tam olarak da böyle bir yer gerekiyor. Tuvalet, su, dinlenme ihtiyacı olsun bir yer yapılması gerekiyor ve aynı yeri bana tekrardan bana verilmesini istiyorum. Başkanımızın eşi Neptün Hanım’ında çok güzel projeleri var ve inşallah onun projeleri de hayata geçer ve burası gerçekten çok güzel bir yer haline gelir. Başkanımız daha yeni koltuğa oturdu. Geçmişten gelen sıkıntıları kendisinin önüne koymamıza gerek yok ve kendisinin her zaman yanında olduğumuzu bilmesini istiyoruz. Hep beraber el ele Kadifekale’ye bir şeyler yaparsak çok mutlu oluruz.
Salih Başkanım ayrıca size ve yönetiminize çok teşekkür ediyorum sizler çok iş başardınız daha evvel hafta da bir konserler verdiriyordunuz, binlerce İzmirli kaleye çıkıp bütünlük içinde eğleniyorlardı. Biz o günleri ve akşamları da istiyoruz.
Salih Erkek: Sema hanım derneğin kirası giderleri hep bütçemden karşıladım. Lakin artık derneğin giderlerine karşılıkta zorlanıyorum. Konuyu Tunç Başkana aktaracağım. Gelelim mağduriyetinize. Ayrıca Karabağlar TOKİ evlerinde yaşayan vatandaşlarımıza. Onları Tunç Başkana aktardım. Tunç Başkan, “Mağdur olanlarla toplantı düzenleyelim” dedi. Bende muhtarlara aktardım. Muhtarlardan haber bekliyorum. İnşallah Tunç Başkan bu olumsuzluğa çözüm getirecektir.















YORUMLAR

  • 0 Yorum