Reklam

Dervişoğlu: Kayyum uygulaması Darbeci Evren'in bile aklına gelmedi

Darbeci Evren’in bile düşünmediği kayyum uygulaması başlatan Tek adam yönetiminin, ülkenin bilim ve liyakat geleneğini yok ettiğini, halkı yoksullaştıran baskıcı bir rejim haline dönüştüğünü belirten İYİ Partili Dervişoğlu, millete pusu kurmuş düzeni yüce meclisin değiştireceğini vurguladı.

Dervişoğlu: Kayyum uygulaması Darbeci Evren'in bile aklına gelmedi

Darbeci Evren’in bile düşünmediği kayyum uygulaması başlatan Tek adam yönetiminin, ülkenin bilim ve liyakat geleneğini yok ettiğini, halkı yoksullaştıran baskıcı bir rejim haline dönüştüğünü belirten İYİ Partili Dervişoğlu, millete pusu kurmuş düzeni yüce meclisin değiştireceğini vurguladı.

Dervişoğlu: Kayyum uygulaması Darbeci Evren'in bile aklına gelmedi
12 Şubat 2021 - 09:23

Meclis genel kurulunda konuşan İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir parti organı hâline dönüştürüldüğünü belirterek, ” Mesele "saraya itaat ve sisteme biat" hâline dönüşmüştür. Karşı karşıya olduğumuz bu sorun hukuk devletinin tasfiye edilmesi, Anayasa'nın askıya alınması, liyakatin terk edilmesi sorunudur. On dokuz yıl sonunda devlette hukuk ve liyakat sistemi çökertilmiştir” dedi.

TÜRKİYE’NİN BİLİM GELENEĞİ ÇÖKTÜ

Çözümün, kamuda biat kültürüne son vermek, hak edenin hak ettiği yere geldiği bir düzeni inşa etmek olduğunu kaydeden Dervişoğlu, bayrağa, vatana, millete sadakat olacağını ancak partiye sadakatle devlet inşa edilemeyeceğini vurguladı. İYİ Parti’nin ülkeyi yönetmeye hazır ve ilk seçimde bunu ortaya koymaya kararlı olduklarını ifade eden Dervişoğlu, “Türkiye'nin kronik hastalığı olan nepotizmin bir diğer esir aldığı alan da maalesef bilim kurul ve kuruluşları olmuştur. Ülkelerin bilim insanları, kurulları ve gelenekleri vardır. Bugün, dünya siyasetini yöneten başat güçlere bakınız, bilimde geri kalmış bir tek ülke göremezsiniz. Ancak geldiğimiz noktada Türkiye'nin bilimsel kurumları ve geleneği ülkedeki her şey gibi büyük bir çöküş içerisindedir” sözleriyle tepki gösterdi.

EVREN’İN DÜŞÜNMEDİĞİ KAYYUM UYGULAMASI

Üniversitelerde görev yapan 68 rektörün uluslararası dergilerde yayınlanmış bir makalesinin olmadığını, 71 rektörün ise hayatları boyunca yaptıkları araştırmalardan sıfır atıf aldıklarına dikkat çeken Dervişoğlu, yeni Türkiye'de atanmak için itaat ve Külliye'ye sadakatin yeterli olduğunu söyledi. AKP’nin iktidara gelirken üniversitelerin özerkliğini savunduğunu, herhangi bir otorite olmasın diye YÖK'e dahi karşı olduklarını anımsatan Dervişoğlu, gelinen noktada Kenan Evren'in dahi aklından geçirmediği üniversitelere kayyum atadıklarını vurguladı.

TÜRKİYE’Yİ BİLİMLE, LİYAKATLA KALKINDIRACAĞIZ

Türk milletinin, üniversitelere liyakatsiz rektörler atayan, kapısına kelepçe vuran baskıcı bir iktidara mecbur ve mahkûm olmadığının altını çizen Dervişoğlu, iktidar sıralarına dönerek, “Bilim ve teknoloji üreten, ürettiği bilimi ve teknolojiyi ihraç ederek uluslararası camiada ekonomik bir güç hâline gelen Türkiye'yi faiz lobilerinin tahakkümünden kurtaran bir iktidar hedefimiz vardır. Muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için, bilimde, teknolojide, sanayide öncü olmamız gerekirken siz bunlara takoz olan bir iktidar konumundasınız. İYİ PARTİ'nin bu noktadaki vizyonu, akademide liyakat, bilimde ilerleme, ekonomide kalkınmadır ve gün gelecek gerçek olacaktır” diye seslendi.

FETÖ İLE ANAYASA DEĞİŞTİRDİNİZ

İktidarın kendi çöküşünü gördüğünü, ülke gündemini Anayasa tartışmalarıyla meşgul ettiklerini, 2010 yılında FETÖ'yle irtibat ve iltisakla hareket ederek Anayasa'yı değiştirdiklerini, yargıyı FETÖ'ye teslim ettiklerini anımsatan Dervişoğlu, “Beraber yürüttüğünüz Anayasa değişikliğine destek vermek için FETÖ elebaşının "Mezardaki kaldırıp 'evet' oyu kullandırtmak lazım." dediğini de hafızalarımızdan atamıyoruz. Sonucu, devletin silahının millete yöneltildiği hain ve kalleş bir darbe teşebbüsüdür. 2017 yılında Anayasa'yı yeniden değiştirdiniz. Bu kez Türkiye Cumhuriyeti'ni bir tek adam rejimine teslim ettiniz ve bu sistemle mevcut Anayasa’nın sürdürülemeyeceğinin mümkün olmadığını gördünüz. Dolayısıyla Anayasa'ya aykırı bazı uygulamalara da imza attığınızı aleni ikrar ettiniz. Bu hususta siciliniz oldukça kabarıktır, geleceğe de ışık tutmamaktadır. Anayasa değişiklikleriyle yargıyı, kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırdınız; bu defa da Türkiye'yi nasıl bir gailenin içine atacağını kestiremiyor ve oluşturduğunuz tartışma bataklığından beslenmeye kalkışıyorsunuz” diyerek tepkisini dile getirdi.

MİLLETE PUSU KURAN DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

İYİ Partinin güçlendirilmiş parlamenter demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ve devlet idaresinde güçler ayrılığı ilkesini tesis edeceğini, tek adam rejimini değiştirmede kararlı olduklarını söyleyen Dervişoğlu, millete pusu kurmuş düzeni yüce meclisin değiştireceğini vurguladı.