Reklam

Elektrikli araçta Avrupa ligine yükseliyoruz

Togg’un bu yıl üreteceği T10X sayısını 28 bine çıkarması ile 2023’te Türkiye’de satılan toplam elektrikli araç satışı 45 bin adede ulaşacak.

Elektrikli araçta Avrupa ligine yükseliyoruz

Togg’un bu yıl üreteceği T10X sayısını 28 bine çıkarması ile 2023’te Türkiye’de satılan toplam elektrikli araç satışı 45 bin adede ulaşacak.

Elektrikli araçta Avrupa ligine yükseliyoruz
27 Mart 2023 - 08:51

TOGG ön sipariş sayısının bir haftada 100 bin adedi aşmasının ardından bu yıl Gemlik tesislerinde üretip teslim edeceği T10X sayısını 28 bin adede çıkarma kararı aldı. Böylece diğer markaların satacağı elektrikli araçlarla birlikte 2023 yılında Türkiye’deki toplam elektrikli araç satışlarının 45 bin adede ulaşması hatta geçmesi mucize olmayacak. Türkiye bu rakamla Avrupa Birliği, EFTA ülkeleri ve Birleşik Krallık’ın dahil olduğu 35 ülke arasında en çok elektrikli araç satışı gerçekleştirilen ilk 10 ülke arasına girmek için yarışacak. İlk 10 ülke arasına giremese bile çok büyük ihtimalle Avusturya, Belçika ve İspanya gibi ülkeleri yıllık elektrikli araç satış adedinde geride bıracak.

12 BİN İSTASYON YETERLİ OLUR MU

2012 yılından bu yana Türkiye’de satılan elektrikli araç sayısının 12 bin adet olduğu göz önüne alındığında 2023 sonu itibarıyla Türkiye yollarındaki elektrikli araçların 55 bin adedi geçmesi bekleniyor. Ancak, Türkiye’deki elektrikli araç sahipliğinin bir yılda 4 kat artması önemli bir sorunu da beraberinde getirebilir. Öyle ki, ACEA (Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği) verilerine göre, yılık elektrikli araç satışlarının Türkiye ile benzer seviyede olduğu İtalya, Belçika ve İspanya gibi ülkelerde halka açık şarj istasyonu sayısı halen yeterli sayıda olmasa bile 25 bin adetleri geçmiş durumda. Türkiye’de ise Mart 2023 itibarıyla halka açık şarj ünitesi sayısı yalnızca 6 bin 500 adet civarında. Sektör uzmanları sene sonunda bu rakamın 12 bin adede ulaşmasını bekliyor.

BİR ÜNİTEYE 5 ARAÇ

Özetle halka açık şarj ünitesi başına düşen elektrikli araç sayısı bir sene içerisinde yaklaşık 5’e çıkacak. Eğer şarj istasyonlarının sayısı hızla arttırılmazsa bu durum elektrikli araç sahiplerinin başını ağrıtabilir. Öte yandan, Avrupa’daki halka açık şarj istasyonu sayısı da 2022 sonu itibarıyla halen dengeli bir şekilde dağılmıyor. ACEA verilerine göre, elektrikli araçlar için halka açık şarj istasyonlarının neredeyse yüzde 42’si yalnızca iki ülkeye (Hollanda ve Almanya) yoğunlaşmış durumda. Geçen yıl 471 bin 394 adet elektrikli araç satılan Almanya’da 87 bin 674 halka açık şarj noktası bulunuyor. 73 bin 394 aracın satıldığı Hollanda ise 111 bini aşkın halka açık şarj istasyonuyla bu konuda zirvede yer alıyor. Türkiye pazarına yakın seviyelerdeki İtalya’da ise halka açık şarj istasyonlarının sayısı 2022 yılı sonu itibarıyla 37 bin 186 adet.

12 BİN 2023 sonu itibarıyla Türkiye’nin ulaşması beklenen halka açık şarj ünitesi sayısı

55 BİN 2023 sonu itibarıyla Türkiye yollarında olacak tahmini elektrikli araç sayısı

45 BİN Sadece bu yıl satılması beklenen yaklaşık elektrikli araç sayısı

*Türkiye pazarının 2023 sonu tahmini elektrikli araç satış adedi ve halka açık şarj istasyonu rakamlarıdır. Türkiye dışındaki rakamlar ACEA'nın resmi raporlarından alınmıştır.

TOGG’DA ÖN SİPARİŞ DÖNEMİ BUGÜN BİTİYOR

İLK modeli T10X’in ön siparişlerini 16 Mart 2023’te internet sitesi ve mobil uygulaması üzerinden toplamaya başlayan TOGG, bugün itibarıyla ön sipariş sürecini sonlandırıyor. Şirketten yapılan son açıklamaya göre, 60 bin TL’lik kapora için banka yoluyla e-Cüzdan’a yapılacak transferler bugün (27 Mart 2023) saat 17.00’ye kadar işleme alınacak ve saat 22.00’de sipariş sistemi kapanacak. Bu yıl Togg sahibi olacak 20 bin kişiyi ve 20 bin yedek kullanıcıyı belirleyecek dijital çekiliş ise 29 Mart 2023’te noter huzurunda gerçekleştirilecek. 2023 yılı için planlanan teslimatlarda iptallerin yaşanması halinde, söz konusu yedek listedeki kullanıcılar devreye alınacak. 2023 yılı teslimatları için yedek listeden asıl listeye geçemeyenler 2024 yılı ocak ayı itibarıyla belirlenecek yeni paket ve konfigürasyon seçenekleriyle T10X sipariş edebilecek. Bu siparişi verenler, 2024 yılı Haziran ayına kadar herhangi bir çekilişe girmeden akıllı cihazlarını teslim alabilecekler. Listelerde yer alamayan kullanıcıların yaptıkları ön ödemeler ise hesaplarına iade edilecek.

ÇİNLİ ÜRETİCİ TÜRKİYE FİYATLARINI AÇIKLADI

ÇİNLİ üretici Chery kısa süre önce tanıtımını yaptığı 3 yeni SUV modelinin fiyatlarını açıkladı. Mart ayı itibarıyla satışa sunulan modellerden OMODA 5’in lansman başlangıç fiyatı 810 bin TL, TIGGO 7 PRO’nun 825 bin TL ve TIGGO 8 PRO’nun 1 milyon 50 bin TL olarak açıklandı. Üç model de yalnızca 1.6 litrelik turbo benzinli 183 HP’lik motor ve 7 ileri DCT çift kavramalı otomatik şanzımanla satılacak. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da düzenlenen lansman toplantısında açıklamalarda bulunan Chery Türkiye Başkan Yardımcısı Ahu Turan, Türkiye yapılanmaları kapsamında ilk etapta 18 ilde 25 bayi ile anlaştıklarını belirterek, “Henüz fiyatlarımızı açıklamadan 20 binin üzerinde müşterimiz bizimle temasa geçerek araçlarımızla ilgilendi” dedi. Chery Türkiye Başkanı Si Fenghuo ise, “Türkiye pazarında büyümeye, daha fazla ürün getirmeye ve pazarı adım adım zenginleştirmeye devam edeceğiz” mesajı verdi.

İŞTE FORD’UN İLK AVRUPALI ELEKTRİKLİSİ

ABD’li otomotiv üreticisi Ford, Avrupa pazarı için geliştirdiği elektrikli SUV modelini tanıttı. Şirketin Kuzey Amerika pazarında satışa sunulan SUV gövde tipindeki modeli Explorer ile aynı adı taşıyan yeni elektrikli otomobil, Ford ve Volkswagen’in 2019 yılında yaptığı anlaşma gereği Volkswagen altyapısında yükseliyor. 348 ve 536 kilometre (52 kWh ve 77 kWh batarya paketi) olmak üzere iki farklı menzil seçeneği sunacak Explorer’ın 2024 başı itibarıyla Avrupa’da satışa sunulması bekleniyor. Modelin aynı yıl Türkiye’de de satışa çıkması bekleniyor. Bu arada Ford, 2030 yılından sonra Avrupa’da sadece elektrikli otomobilleri satışa sunmayı hedeflediğini açıklamıştı.

ŞARJ EDİLEBİLİR TONALE TÜRKİYE’DE

ALFA Romeo Tonale’nin dört tekerlekten çekişli, Plug-In Hybrid (şarj edilebilir hibrit) versiyonu mart ayı itibarıyla Türkiye yollarıyla buluştu. 6 gr/km CO2 emisyon değeriyle bugüne kadar üretilen en çevreci Alfa Romeo modeli olarak öne çıkan Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4, günlük kullanımda tamamen elektrikli moddayken 80 km’nin üzerinde, şehir dışı kullanımda ise 600 km’nin üzerinde menzil sunuyor. Hibrit sisteme sahip motoruyla 280 HP’lik güç üreten model, Türkiye’de sportif donanım seviyesi “Veloce” ile tercih edilebilecek. Modelin satış başlangıç fiyatı ise 1 milyon 949 bin 800 TL olarak açıklandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum