İzmir'de havadaki zararlı madde değerlerinin sınırı aştığı hava kirliliği hakkında basın toplantısı düzenleyen Sakartepe, vatandaşların zehir gibi bir hava soluduğunu iddia etti.
İl başkanlığındaki toplantıda konuşan Bayram Sakartepe, bu durumun insan sağlığı için ciddi problemler oluşturabilecek bir tehlike içerdiğini savundu. Özellikle akşamları şehrin üstüne sis bulutu inmiş gibi yoğun bir hava kirliliği tabakası çöktüğünü belirterek, "Havadaki partiküler madde değerlerinin, 2014 Aralık başından itibaren sınır değerleri defalarca aştığı görülüyor. Havanın kalitesini öğrenmek için uzman raporlarının yanısıra akşamları penceremizden dışarıya bakmamız bile yeterli. Ağzımızı burnumuzu yakan zehir havayı soluyoruz. Bazı merkezlerde adeta göz gözü görmüyor. İzmir boğuluyor, belediye seyrediyor. Büyükşehir Belediyesi, yapılması gerekli uzun, orta ve kısa vadeli çalışmaları devreye koymamıştır. Bu nedenle de İzmir'i kötü bir kokuya ve kirli bir hava tabakasına mahkûm etmiştir." şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesinin İzmirlileri boğulmaktan kurtarmak için pek çok çalışma yapması gerektiğini dile getiren SP İl Başkanı Sakartepe, "Bunların en başında, çevreci enerji kaynaklarına yönelmek gelmektedir. Kentin rüzgâr enerjisi açısından var olan kapasitesi değerlendirilmelidir. Şehrimiz, jeotermal ve biyogaz açısından da büyük bir potansiyele sahiptir. İzmir'de mutlaka çöpten enerji üretimi de uygulamaya geçirilmelidir. Bunların yanısıra Büyükşehir Belediyesi, ısınma ihtiyacında doğalgaz ve jeotermal enerji kullanımını arttırmalıdır. Güneş enerjili sıcak su sistemlerinin tercih edilmesini teşvik etmelidir. Kalitesiz yakıt kullanımını engellemelidir. Trafik kaynaklı hava kirliliğiyle ilgili olarak toplu ulaşım kullanımının özendirilmesi için düzenlemeler yapmalıdır." dedi. İzmir'deki plansız şehirleşme ve yeşil alan miktarının az olmasının da hava kirliliği açısından olumsuzluk taşıdığını belirten Bayram Sakartepe, yeşil alan miktarının arttırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Kalan Karakter: