Reklam

İzmir'de Roboski Katliamı anması yapıldı

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Roboski Katliamı’nın 8. Yılında Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında aradan geçen sekiz yıla katliam ile yüzleşilmediği ifade edildi.

İzmir'de Roboski Katliamı anması yapıldı

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Roboski Katliamı’nın 8. Yılında Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında aradan geçen sekiz yıla katliam ile yüzleşilmediği ifade edildi.

İzmir'de Roboski Katliamı anması yapıldı
29 Aralık 2019 - 11:29

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarınının bombardımanı sonucu hayatını kaybeden 17’si çocuk 34 kişi, katledilişlerinin 8. yılında İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından gerçekleştirilen basın açıklaması ile anıldı.

Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleşen basın açıklamasına Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni de katıldı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını TMMOB İzmir İl Koordinasyonu dönem sözcüsü Melih Yalçın okudu.

Katliamın üzerinden 8 sene geçmesine rağmen hiçkimsenin yargılanmadığını hatırlatan Yalçın, yargı sürecini şu kelimeler ile özetledi:

“Bütün soruşturmalar kapatıldı. Katliama ilişkin Uludere Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve daha sonra Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderilen dosya hakkında takipsizlik kararı verildi. Anayasa Mahkemesi’ne taşınan dosya eksik evrak gerekçesiyle reddedildi. Bunun üzerine 281 başvurucu ile dosya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındı. AİHM ise yaklaşık 2 yıl boyunca beklettiği dosya başvurusunu ‘iç hukuk yolları tüketilmedi’ gerekçesiyle reddetti”

‘Roboski Katliamı insanlığa karşı suçtur ve insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı yoktur’ diyen Yalçın, “Devlet biliyordu Şırnak’ta fabrikaların olmadığını, biliyordu iş ve işçilik kelimesinin bölgede sadece bir kavram olduğunu, biliyordu halkın geçim kaynağını ve biliyordu bu halkın kaçakçılık yaptığını . herkesin bilmesine rağmen o gece kaçağa giden canların üzerine bombalar yağdı, paramparça edildi 34 canın bedeni, hayaller, umutları” ifadelerini kullandı.

‘KATLİAM İLE YÜZLEŞİLMEDİ’

Basın açıklamasın ardından konuşan Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ise “Acılarımız ilk günkü kadar sıcak. Bugüne kadar adalet sağlanmadı. Ne askeri ne de siyasi sorumlulular hesap vermedi. Ölen çocuklar Türkiye Cumhuriyet’i vatandaşı. Bu çocuklar yaşam mücadelesi vermek üzere o sınırda bulunuyorlardı. Bu çocuklara karşı sorumluluğu olan Türkiye Cumhuriyeti devletiydi. Biz ne yazık ki tarihte olduğu gibi bir kez daha katliam ile karşılaştık ve bir kez daha bu katliam ile yüzleşilmedi. Hukuk önünde hesabı verilmedi” diye konuştu.

Kemalbay sözlerini şöyle tamamladı:

“Mücadelemiz sorumlular bulununcaya kadar, bu suçu siyasi ve askeri olarak işleyenler hukuk ve Türkiye halkları olarak bizler bu katliamlar ile yüzleşinceye kadar devam edecektir. Mücadelemiz halkarın birlikte barış içerisinde özgürce yaşaması için. Sürdürülen savaşa politikalarına karşı barışı savunmamız bunun için. Eğer bir gün Roboski’yi hukuk önünde açığa çıkartabilirsek, Roboski ile yüzleşebilrsek inanıyoruz ki Türkiye’de yaşam hakkını da doğamızı da kadınları da koruyabileceğiz”

YORUMLAR

  • 0 Yorum