Reklam

İzmir’e borç bütçesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 2019 bütçesinde yüksek borçlanma ihtiyacı ön plana çıktı.

İzmir’e borç bütçesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 2019 bütçesinde yüksek borçlanma ihtiyacı ön plana çıktı.

İzmir’e borç bütçesi
01 Aralık 2018 - 13:34

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 2019 bütçesinde yüksek borçlanma ihtiyacı ön plana çıktı. Buna göre Büyükşehir Belediyesi 2019 yılı bütçesinde gider bütçesi 5 milyar 995 milyon lira olurken, buna karşın hedeflenen gelir bütçesi düşük olduğundan dolayı, bütçedeki net finansman açığı 893 milyon lirayı buldu. İZSU'nun 2019 gider bütçesinde de 760 milyon lira borçlanma öngörüldü. ESHOT Genel Müdürlüğü'nün bütçesinde ise 1 milyar 77 milyon liralık gider belirlendi ancak sadece 853 milyon lira gelir tespit edildi. Bu da bütçenin 224 milyon lira açık vermesi anlamına geliyor.

SABİT HARCAMALARA GİTTİ

Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Ali Kökoğuz, "Büyükşehir'in bütçesine baktığımızda, bu açık tutarının vatandaşa söz verilen, İzmirlinin ihtiyacı olan projelere değil, tüketim giderlerine, sabit harcamalara, personel maaş ödemelerine, cari faaliyetlere gideceğini görüyoruz. Bütçede açık olabilir, kredi alarak borçlanabiliriz, fakat Büyükşehir Belediyesi, İzmirlinin bu parasını akılcı yöntemlerle harcama yapamadığı için stratejik planda söz verdiği projeleri maalesef gerçekleştiremiyor" diye konuştu.

BEKLENTİLER GERÇEKLEŞMEDİ

ESHOT Genel Müdürlüğü bütçesinde de 224 milyon lira açık öngörüldüğünü ifade eden Kökoğuz, "Borçlanmanın giderek yükselip eski borçlarla dağ gibi olacağı şimdiden netleşmiştir. Kurumlarda borçlanma olağan bir ekonomik göstergedir, fakat ESHOT bütçe harcamaları, hesapsız kitapsız tüketim giderleri için yapıldığından vatandaşın beklentisi olan, gelecek yıllara yön verecek yatırımlar yapılmıyor. Bu ESHOT'un performans programında net olarak görülüyor" dedi.

SÜREKLİ AÇIK VERİYOR

"İZSU'da da başarılamayan faaliyetler var" diyen Kökoğuz, "İZSU gider bütçesinde 760 milyon lira borçlanma öngörülüyor. Üstelik 219 milyon lira mevcut eski borç ve 2019 yılı faiz ödemesi de 5 milyon 980 bin lirayı buluyor. Daha uygulamaya konulmadan açık veren bir bütçenin başarılı bir çalışma ürünü olamayacağı açıkça ortada" diye konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum