Reklam

İzmir'in Otopark Paraları Bankada Bekliyor

Giderek artan araç sayısına paralel olarak, İzmir’de otopark sıkıntısı büyüyor. Büyükşehir Belediyesi ise otopark için oluşturulan fondaki 44 milyon lirayı bankada tutmayı tercih ediyor

İzmir'in Otopark Paraları Bankada Bekliyor

Giderek artan araç sayısına paralel olarak, İzmir’de otopark sıkıntısı büyüyor. Büyükşehir Belediyesi ise otopark için oluşturulan fondaki 44 milyon lirayı bankada tutmayı tercih ediyor

İzmir'in Otopark Paraları Bankada Bekliyor
26 Kasım 2016 - 12:07

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin otopark fonunda biriken para miktarı 43 milyon 958 bin lirayı geçti. Ancak belediye yönetimi, bu paraları amacına uygun biçimde kullanıp, kentin acil ihtiyacı olan açık ve kapalı otoparkları inşa etmek yerine bankada tutuyor. İzmirli, Büyükşehir Belediyesinden, özellikle gün içinde yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu Çankaya, Alsancak, Karşıyaka, Konak gibi merkezlerde yeni otopark alanları oluşturmasını bekliyor. Otopark sayısı zaten yetersizken, bazı açık otoparkların da halen yapımı devam eden Konak ve Karşıyaka Tramvay güzergahında kaldığı için iptal edilmesi yol kenarlarında araç mezarlığını andıran görüntülerin oluşmasına sebep oluyor. Gaziosmanpaşa Bulvarı, Fevzipaşa Caddesi, Şair Eşref Bulvarları, Mithatpaşa ve Yalı Caddesi gibi ana arterlerde yol kenarlarında çift sıra park eden otomobiller hem yaya hem araç trafiğini ciddi biçimde aksatıyor. Yayalar kaldırımlarda rahatçza yürüyememekten şikayetçi. Sürücüler ise otopark bulamamaktan... Kimi sürücüler, trafik cezası ödemeyi de göze alarak park yasaklarını çiğniyor.

PARA PEŞİN YATIYOR

Otopark sorunu kentte kangrene dönüşürken, Egeli Sabah'ın yaptığı araştırma, Büyükşehir'in bu konudaki duyarsızlığını gösteriyor. Bilgi Edinme Yasası kapsamında Egeli Sabah'ın yaptığı başvuruyla İzmir Büyükşehir Belediyesi Otopark Fonunda 31 Ekim 2016 tarihi itibariyle 43 milyon 958 bin 449 lira 36 kuruşluk kaynağın biriktiği ortaya çıktı. Yani Büyükşehir Belediyesinin sorunu çözmek için sahip olduğu kaynak, bankada atıl vaziyette tutuluyor. 3194 Sayılı İmar Kanunu'nda yer alan Otopark Fonu'na ilişkin hükümlere göre metropol alan içinde yeni inşaat yapacak olan vatandaşlar ilçe belediyelerine inşaat ruhsatı için müracaat ediyor. İnşaat yapılacak parsel otopark ihtiyacını karşılamıyorsa, binadaki daire sayısı da dikkate alınarak toplam otopark ihtiyacı hesaplanıyor. Hesaplanan bedelin yüzde 25'lik bölümü, yine imar kanunu uyarınca Büyükşehir Belediyesi adına oluşturulan otopark fonuna peşin olarak yatırılıyor. Geri kalan yüzde 75'lik bölüm ise hazırlanan taahhütname doğrultusunda 12 eşit taksit halinde tahsil ediliyor.

AMAÇ DIŞI KULLANILAMAZ

Kanunun otopark fonuyla ilgili mali hükümleri düzenleyen üçüncü bölümünde yer alan ifadeye göre otopark bedelleri, kamu bankalarından herhangi birinde açılacak otopark hesabına yatırılır. Bu hesapta toplanan meblağa yasaların öngördüğü faiz oranı uygulanır. 3030 sayılı Kanun kapsamında kalan belediyelerde, büyükşehir belediyesince ilçe belediyeleri adına otopark hesabı açtırılır. İlçe belediyeleri hesabında toplanan otopark parası, büyükşehir belediyelerince o ilçe sınırları içerisinde yapılacak veya yaptırılacak bölge veya genel otoparklar için kullanılır. Otopark hesabında toplanan meblağ, belediyelerin kendi kaynaklarından ayıracağı tahsisatla birlikte, tasdikli plan ve beş yıllık imar programına göre hazırlanan kamulaştırma projesi karşılığında otopark tesisi için gerekli arsa alımları ile bölge ve genel otoparkların inşasında kullanılır. Otopark hesabında toplanan meblağ otopark tesisi dışında başka bir amaçla kullanılamaz. Otopark hesabında toplanan meblağın, amacında kullanılıp kullanılmadığı İçişleri Bakanlığı'nca denetlenir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum