Reklam

İzmir Ticaret Odası, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayları ile Sohbet Toplantısı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayları ile Sohbet Toplantısında konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “İzmir hepimizin en kıymetlisi. Ve birçoğumuz bu güzel kentin henüz hak ettiği yerde olmadığına inanıyoruz. Her zaman söylerim; “İzmir’de her şeyden var ama hiçbir şeyden tam yok” diye. Bu aslında bir başka şuna denk geliyor; her alanda potansiyelimiz var, ama hiçbir alanda potansiyelimizi tam olarak kullanamıyoruz” dedi.

İzmir Ticaret Odası, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayları ile Sohbet Toplantısı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayları ile Sohbet Toplantısında konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “İzmir hepimizin en kıymetlisi. Ve birçoğumuz bu güzel kentin henüz hak ettiği yerde olmadığına inanıyoruz. Her zaman söylerim; “İzmir’de her şeyden var ama hiçbir şeyden tam yok” diye. Bu aslında bir başka şuna denk geliyor; her alanda potansiyelimiz var, ama hiçbir alanda potansiyelimizi tam olarak kullanamıyoruz” dedi.

İzmir Ticaret Odası,
20 Mart 2024 - 16:51

İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) işbirliğiyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayları ile Sohbet Toplantıları düzenlemeye devam ediyor. 
Toplantının bugün ki konuğu ise Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ oldu.
Toplantıya ev sahibi İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve Dağ’ın yanı sıra; EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı da katıldı.
Toplantıda konuşan Kestelli, önemli açıklamalarda bulundu. 

İZMİR’İN HENÜZ HAK ETTİĞİ YERDE OLMADIĞINA İNANIYORUZ
İzmir’in henüz hak ettiği yerde olmadığını vurgulayan Kestelli, “İzmir hepimizin en kıymetlisi. Ve bir çoğumuz bu güzel kentin henüz hak ettiği yerde olmadığına inanıyoruz. Her zaman söylerim; “İzmir’de her şeyden var ama hiçbir şeyden tam yok” diye. Bu aslında bir başka şuna denk geliyor; her alanda potansiyelimiz var, ama hiçbir alanda potansiyelimizi tam olarak kullanamıyoruz. 10’dan fazla üniversiteye sahibiz ama başarı sıralamasında arzulanan üniversitelerimizin bireysel başarıları bir yana totalde hedeflediğimiz noktada değiliz. Bir liman kentiyiz ama limanlarımız arasında bir koordinasyon ve eşgüdüm birlikte hareket etme sinerjisi yok. Sağlık ana temasıyla iki kez EXPO adayı olduk ancak ülkemizin önemli marka hastanelerini bile kentimize çekmekte zorlanıyoruz. Uluslararası sağlık turizmi bu işi yapanların gayretiyle ilerlemeye çalışıyor. İzmir’in bir ucunda Bergama, diğer ucunda Efes gibi iki mücevhere sahibiz; denizimiz, güneşimiz, koylarımız göz kamaştırıyor ama yıllardır 1,5-2 milyon turist barajında takılıp kaldık. Kent olarak köklü kulüplere ve derin bir spor kültürüne sahibiz ama sportif başarılarda inişli çıkışlı bir yapımız var. Sanayi potansiyelimiz mevcudun çok üzerinde ama geliştirmek için yerimiz yok. Bu ve bunun gibi örnekleri çoğaltmamız mümkün.


ÜLKEMİZ İÇİN BİR BEKA SORUNU
Toplam istihdamın önemli bir bölümünün tarım sektöründe yer aldığını söyleyen Kestelli, “Ben bugün Borsamızın ana iştigal alanı olan tarım ve hayvancılıkla ilgili konulardan ağırlıklı olarak söz etmek istiyorum; ülkemiz, 2023 yılında 69 milyar dolarlık tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ile dünyanın ilk 10 ülkesi arasında. Net olarak ifade etmek isterim ki tarım ve hayvancılık Türkiye için; mukayeseli rekabet üstünlüğü potansiyeli yüksek, geçtiğimiz süreçte her türlü zorluğa rağmen dış ticaret fazlası verdiğimiz, sosyal dengenin çimentosu işlevi gören, istihdamın nefes almasını sağlayan bir sektör. Milli gelir içerisindeki payı yüzde 6,2’ye gerilese de toplam istihdamın önemli bir bölümü hala tarım sektöründe yer alıyor. Toplam istihdamın yüzde 14’ü, yani 4,5 milyon kişi tarım sektöründe çalışıyor. Aileleriyle birlikte düşündüğümüzde yaklaşık 20 milyon insanımız bu sektörden geçimini sağlıyor. Tarımda çalışan kadın oranı yüzde 42’yi buluyor. Dolayısıyla tarım ve hayvancılığın üretimden ticarete, tedarik zincirinden ihracata kadar her aşamada güçlendirilmesi, ülkemiz için bir beka sorunu” diye konuştu. 


ANCAK BU VERİLER…

İzmir’in tarımda öncü bir kent olduğunu vurgulayan Kestelli, “İzmir’e gelince... 150 binden fazla ailenin geçimini sağladığı, 165 farklı bitkisel ürün yetiştirildiği İzmir, tarımda ülkemizin öncü şehri konumunda. Rakamlar da bu durumu açıkça ortaya koyuyor. 350 bin hektar ile ülkemizin toplam tarım arazi varlığından yüzde 1,5 pay alıyoruz. Toplam tarımsal üretim değerinden aldığımız pay ise bunun çok üzerinde ve yüzde 4 seviyelerinde. 2023 yılında 3,8 milyar dolar tarım ürünleri ihracatımız ile ülke toplamından yaklaşık yüzde 15 pay alıyoruz. Ve şehrimizden yapılan toplam ihracatın dörtte birinden fazlası, yüzde 27’si tarım ve gıda ürünlerinden oluşuyor. Organik tarım, su ürünleri, süs bitkileri gibi katma değerli ürünlerin üretim merkezi durumundayız. Ancak bu veriler şehir olarak bu sektörde hedeflerimize ulaştığımız ya da daha iyi noktalara gelemeyeceğimiz anlamına gelmiyor” diye konuştu. 


KENTE NASIL BİR VİZYON ORTAYA KOYACAKSINIZ?

Kestelli son olarak ise; “Hepimiz biliyoruz ki, başta üretimde verimlilik olmak üzere, gıda işleme ve depolamadan israf ve kayıpların azaltılmasına, daha etkin iç ve dış ticaretten katma değerin arttırılmasına kadar yapacak çok işimiz bulunuyor. Üstelik, şehrimizde tüm bu alanlarda yaşanacak her iyileşmenin, bugüne kadar olduğu gibi ülkemiz için de iyi bir örnek oluşturacağının farkındayız. Peki pek çok küresel ve yerel zorluklarla karşı karşıya olduğumuz günümüzde sürdürülebilir tarım ve gıda sistemlerini şehrimizde nasıl tesis edeceğiz? Borsamızın geliştirdiği projelerden İzmir Tarım Teknoloji Merkezi ile Ege Gastronomi Projesi ve diğer Oda ve Borsalarla hayata geçirmekte olduğumuz tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri alanında ne tür iş birliklerine imza atabiliriz? Bugünkü buluşmamızı bu çerçevede derinleştirmemizin sizin de kentle ilgili vizyonunuzu daha net anlatmanıza katkı sağlayacağına inanıyorum. Un var, şeker var yağ var, siz bunları nasıl harmanlayıp kente nasıl bir vizyon ortaya koyacaksınız? Bizler sizi sık sık dinleme fırsatı bulduk ancak üyelerimizle de İzmir ufkunuzu ve Borsamız açısından baktığınızda özellikle tarım sektörüne dair görüşlerinizi paylaşmanız dileği ile” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum