Reklam

Kadifekale Surları'nda takı tasarım tezgahı açan yöre halkı isyanda: "Para Kazanamıyoruz, Aidat İstiyorlar"

Kadifekale Suriçi’nde takı tasarım tezgahlarında el emeği işlemelerini satarak ev ekonomisine katkı koyan yöre halkı kadınları Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından istenen aidat sebebiyle zor durumda kaldıklarını Kadifekale Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Salih Erkek’e anlattı.

Kadifekale Surları'nda takı tasarım tezgahı açan yöre halkı isyanda: "Para Kazanamıyoruz, Aidat İstiyorlar"

Kadifekale Suriçi’nde takı tasarım tezgahlarında el emeği işlemelerini satarak ev ekonomisine katkı koyan yöre halkı kadınları Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından istenen aidat sebebiyle zor durumda kaldıklarını Kadifekale Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Salih Erkek’e anlattı.

Kadifekale Surları'nda takı tasarım tezgahı açan yöre halkı isyanda:
02 Eylül 2021 - 11:15

Gazetem İzmir / Yusuf ERKEK - Uzun bir süre atıl durumda kalan İzmir’in tarihi bölgesi Kadifekale’de, Kadifekale Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Salih Erkek’in öneri ve gayretleriyle geçmiş dönem İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve meclis üyelerinin desteğiyle dernek faaliyetlerini başlatılmış, yapılan etkinliklerle Kadifekale yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline gelmişti. Kadifekale Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği’nin gerçekleştirdiği projeyle yöre halkı kadınlarına Halk Eğitim Merkezi desteğiyle takı – tasarım kursu verilmiş, başarılı olanlara da Kadifekale Suriçi’ne takı tasarım stantları kurulmuş ve bu stantlar ücretsiz bir şekilde emekçi kadınlara verilmişti.



PARA KAZANAMIYORUZ, AİDAT İSTİYORLAR

İzmir’in en gözde tarihi bölgesi olan Kadifekale Suriçi’nin pandemi dönemi öncesi Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne devredilmesi üzerine tasarım tezgahında çalışan yöre halkından aidat istemeye başladılar. İlk zamanlarda aylık 150 TL daha sonra 180 TL şimdi ise 220 TL aylık aidat istenen tezgah çalışanları karşı karşıya kaldıkları durumdan dolayı isyan etmiş durumda. Pandemi öncesi istenen aidatları ödediklerini belirten ancak pandemi süreciyle iş yapmamalarına rağmen aidat ödemek zorunda bırakılan stant emekçileri konuyu yerinden inceleyen Kadifekale Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Salih Erkek’e şu şekilde anlattı: “Salih Başkanım dernek kurulduğu zamanlarda sizlerin sayesinde burada elimiz ekmek tutmaya başladı. Ancak zaman ilerledikçe bizler unutulduk. Burada el emeğiyle işlediğimiz ürünler yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyordu. Az çok evimize ekmek götürecek para kazanıyorduk ancak birkaç senedir bizden aidat istemeye başladılar. Pandemi girmeden önce verilen hesap numaralarına aidatlarımızı ödedik ama iki senedir pandemiden dolayı para kazanamıyoruz ona rağmen hala aidat istiyorlar. Ödeyemedik, birikti. Lütfen sesimiz olun bu mağduriyetimiz giderilsin.



TUVALETLER KAPALI, GELENLER GEZMEDEN GİDİYOR
Buraya tarihi bölgeyi gezmeye gelenlerin kullanması için tuvalet yaptılar ama kapalı. Sadece Pagos Pazarı kurulan cumartesi günleri açıyorlar. Buda ayrı bir zorluk getirdi. Tuvalet var ama sadece bir gün açık. Bölgeyi gezmeye gelenler fazla durmadan, vakit geçirmeden ayrılmak zorunda kalıyor. Ayrıca etrafı gezdiniz, görmüşsünüzdür. Her etraf çöp içinde. Biz tam anlamda burada unutulduk. Sesimizi duysunlar, bize maddi ve manevi her konuda destek versinler.


SALİH ERKEK: “BEN KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM”
Bölgeyi gezen ve tasarım tezgahlarında çalışan yöre kadınlarının sorunlarını dinleyen Erkek’te konunun takipçisi olacağını söyleyerek şu ifadelere yer verdi: “Değerli kardeşlerim, sizin burada büyük emeğiniz var. Siz buralarda el emeğiyle yaptığınız ürünlerle ev ekonominize katkı koyuyor, kızlarınızı, oğullarınızı okutmaya çalışıyorsunuz. Bu sebeple ben Kadifekale Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı olarak bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da sizlerin yanında olacağım ve elimden geleni yapacağım. Vakıfların sizden kira istemesi konusunu daha önce AK Parti İzmir İl Başkan yardımcısı Sayın Fikret Mısırlı’ya iletmiştim, kendisinden de konuyla ilgileneceği yönünde söz almıştım. İnancım odur ki kendisi konuyla ilgilenmiştir ama tekrar hatırlatmakta fayda var. En kısa sürede başta Sayın Mısırlı olmak üzere konuyla alakalı görevi olan herkesle görüşme yapacağım. Çevre temizliği konusunda ise Konak Belediye Başkanı Abdul Batur ile görüşeceğim ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer Kadifekale’ye, yöre halkına desteğini esirgemiyor. Pagos Üretici Pazarı’nı burada kurarak İzmir halkını bölgeye çekti. Buraya gelen vatandaşlar esnafa para kazandırıyor, kalkınmayı sağlıyor. Kendisine de konuyu ileteceğim, inancım odur ki tüm yöneticilerimiz sizlere kanunlar çerçevesinde ellerinden gelen yardımı yapacaklardır.”
























YORUMLAR

  • 0 Yorum