Reklam

Kadınlar İçin Bas-Stop

Eskişehir ve İstanbul’da, kadınların akşam 22.00’den sonra belediye otobüsünden gidecekleri yere en yakın noktada inmelerini sağlayan uygulama, İzmirli kadınların da ilgisini çekti. Kadınlar, Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunarak, İzmir’de de bu uygulamanın başlatılmasını talep etti

Kadınlar İçin Bas-Stop

Eskişehir ve İstanbul’da, kadınların akşam 22.00’den sonra belediye otobüsünden gidecekleri yere en yakın noktada inmelerini sağlayan uygulama, İzmirli kadınların da ilgisini çekti. Kadınlar, Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunarak, İzmir’de de bu uygulamanın başlatılmasını talep etti

Kadınlar İçin Bas-Stop
22 Kasım 2016 - 10:17

İzmirli kadınlar, İstanbul ve Eskişehir'de başlatılan kadınların belediye otobüslerinde akşam 22.00'den sonra durak dışında da istediği yerde inmesine olanak sağlayan uygulamanın İzmir'de de hayata geçirilmesini istedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulunan kadınlar, İzmir'in de bu uygulamayı başlatarak Ege'deki diğer illere öncülük yapmasını talep etti.
Eskişehir'de yaklaşık 6 ay önce kadınlara yönelik şiddet ve tecavüz olaylarına karşı belediye otobüslerinde kadınların saat 22.00'den sonra istedikleri yerde indirilmesi uygulamasına başlandı. Eskişehir ardından uygulama İstanbul'a sıçradı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde geçtiğimiz günlerde bir CHP'li üye, belediye otobüslerinde kadın yolcuların saat 22.00'den sonra istedikleri yerde iniş yapmalarına olanak sağlanmasıyla ilgili bir önerge verdi.

Oy birliğiyle kabul ettiler

Önergede, "İETT otobüslerini kullanan kadın yolcuların belirli bir saat diliminden sonra istedikleri noktada iniş yapabilmeleri, varacakları noktaya daha yakın mesafede inmelerinin, kadını sokakta şiddete maruz kalma olasılığını düşüreceğini düşünmekteyiz" ifadelerine yer verildi.
Önerge tüm partilerin desteğiyle oybirliği ile Başkanlığa havale edildi. Bunun üzerine harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu uygulamaya başlanması talimatı verdi. Uygulama, İstanbul'daki kadınlar için büyük bir kolaylık sağladı.

Meclis üyelerine çağrı

Eskişehir'in ardından İstanbul'da da başlanan kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık içeren bu uygulamada gözler şimdi de İzmir'e çevrildi. İzmirli kadınlar, İstanbul ve Eskişehir'de kadınlara uygulanan pozitif ayrımcılığın kendilerine de uygulanması istedi. Günün belirli bir saatinden itibaren evlerine ya da gidecekleri yere en yakın mesafede otobüsten inmek isteyen kadınlar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Meclis Üyelerine çağrıda bulundu.

Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin önerisi 2014'te reddedilmiş

Bu arada uygulamanın 2014 yılında İzmir'de de Büyükşehir Belediye Meclisi'ne geldiği ancak bu uygulamaya geçilmediği ortaya çıktı. İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi, 2014 yılında İzmir'de yaşayan kadınların günün belirli bir saatinden itibaren belediye otobüsünden istedikleri noktada inmelerine olanak sağlayacak bir düzenleme yapılması için Büyükşehir Meclisi'ne önerge sundu. Büyükşehir Belediyesi tarafından ilgili komisyonlara sevk edilen önerge komisyonlarda görüşülmesinin ardından 'Kent trafiğini olumsuz yönde etkileyeceği' gerekçesiyle kabul edilmedi.
Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin 2014'te Büyükşehir'e teklif ettiği önerge o dönem kabul edilmiş olsaydı, İzmirli kadınlar, İstanbul ve Eskişehir'de yaşayan kadınlar gibi pozitif ayrımcılık uygulamasından yararlanmış olacaktı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum