Reklam

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’dan Mesaj Yağmuru

Karşıyaka Belediye Başkanı Tugay, SonSöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege programının konuğu oldu. Tugay programda birbirinden önemli konular hakkında bilgi verirken Karşıyaka’da yapımı yılan hikayesine dönen stat konusu hakkında “AK Partililere ‘siz stadı yapın ben alkışlamaya geleceğim’ dedim” ifadelerini kullandı.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’dan Mesaj Yağmuru

Karşıyaka Belediye Başkanı Tugay, SonSöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege programının konuğu oldu. Tugay programda birbirinden önemli konular hakkında bilgi verirken Karşıyaka’da yapımı yılan hikayesine dönen stat konusu hakkında “AK Partililere ‘siz stadı yapın ben alkışlamaya geleceğim’ dedim” ifadelerini kullandı.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’dan Mesaj Yağmuru
08 Mayıs 2019 - 17:08

Karşıyaka Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Cemil Tugay, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege programına katıldı. Gündeme dair açıklamalarda bulunan Başkan Tugay, iptal edilen İstanbul seçimleri için net mesajlar verdi.
31 Mart yerel seçimlerinde ipi göğüsleyen ve başkanlık koltuğuna oturan Tugay, belediyenin mali yapısına ilişkin detaylı bilgiler sundu. Tugay ayrıca belediyenin bürokratik yapısında gerçekleştirdiği değişikliklere de değindi.
Göztepe ve Alsancak statlarının inşaatlarının sürüyor olmasına değinen Tugay, Karşıyaka Stadı’nın ise sadece temel aşamasında kalması hakkında konuştu. Ayrıca stat tartışmalarına dair geniş çaplı değerlendirmelerde bulunan Tugay, “Yalı’daki alana AVM, rezidans yapılacağına stat yapılsın. AVM yapılacağı yönünde tedirginliğim var” mesajını verdi.
Katı atık bertaraf tesisinin Yamanlar bölgesine yapılmasına olumsuz baktığını ifade eden Tugay, yeni süreçte yapacağı ya da eski dönemden kalan fakat destek vermeyi planladığı projeleri açıkladı. Tugay,
Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın kendi fotoğraflarını birçok yerde paylaşmasından dolayı tepki topladığını da söyledi. 



GÖREVE BAŞLADIĞIMDA PERSONEL MAAŞLARI…
Belediyenin mali yapısına ilişkin bilgi veren Başkan Tugay En borçlu belediye Karşıyaka değil. Bizden çok daha fazla borcu olan İzmir’de de, Türkiye’de de çok sayıda belediye var. Ama bütçenin dengesini sağlamalıyız. Gelir ve gider arasındaki duruma bakıldığında borcu ödeyebiliyorsanız sıkıntı yok. Ama ödeme takviminin üzerine çıktıysanız sıkıntı var. Göreve başladığımda personel maaşları, dışarıya ödemeler dahil bir bütçe dengesizliği var. Daha bir planlı bir şekilde belediyeyi devralmayı isterdim. Bu dengeyi sağlamaya çalışıyoruz. Aslında bunu da sağladık” dedi.
ONUR KIRICI BULDUM!
Tugay ayrıca, “Geçen ay gecikmeli olarak maaşını ödeyebildiğimiz bir grup personelimiz oldu. Bu da beni gerçekten çok rahatsız etti. Bu, hiç görmek istemediğim bir durum. Bunu mutlaka düzeltmeliyiz şiarıyla çalışmaya başladık, önümüzdeki ay kimsenin maaşı gecikmeyecek. Ayrıca geçmişe dönük alacakları olanlar, onları da ödeyeceğiz. Bu ay vergi ayı, onun getirisi olacak, ona dayanarak söylüyorum. Bazı gayrimenkullerin tahsisi var, oralardan gelecek miktarlar olacak, onlara dayanarak söylüyorum. Bazı alacaklılar haciz kararı aldırmış. Üzücü olan budur. Biz gelmeden önce haciz kararı alınmış birkaç alacaklı vardı. Bunu rahatsız edici buluyorum. Bunu onur kırıcı buluyorum” açıklamasını yaptı.
BAŞKAN BORCU AÇIKLADI: ŞU AN 212 MİLYON TL CİVARINDA!
‘Belediyenin ne kadar borcu var?’ sorusunu yanıtlayan Tugay, “Görevi aldığımızdan bugüne kadarki dönemde bir miktar borcu ödedik. Miktar karmaşası var. Doğru ifade etmek istiyorum. Doğru olmayan bilgiyi asla paylaşmak istemiyorum. Yüzde 100 emin olmadan konuşmak istemiyorum. Şu an bizim belediyemizin 212 milyon TL civarında bir borcu var. Kent A.Ş. noktasında ise net bir bilgim yok. Arkadaşlarımız çalışıyor. Yanlış bir şey söyleyip, ‘öyle söylemek istemedim’ demek istemiyorum. Bizim hedefimiz sıfır borçla belediyeyi devretmektir. Ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. Borçlarımızı ödeyerek üzerine 100 milyon TL’lik bir yatırım yapabiliriz. Karşıyaka’nın geçmiş dönemde önemli yatırımları zaten var” diye konuştu.
28 MİLYON GİBİ BİR RAKAM BELİRLENDİ, BİZ DAHA EDER DİYE DÜŞÜNDÜK, KARŞI ÇIKAN KARŞIYAKA’YA ZARAR VERİR!
Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı Cevat Durak döneminde yapılan sosyal yaşam kompleksinin (geriatri merkezi) İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi için meclisten yetki almasına açıklık getiren Tugay, “Daha satmadık. Bana meclisimiz bu konuda yetki verdi. Haciz kararı aldırılmış borçlarımızı ödememiz için nakit paraya ihtiyacımız var. Onur kırıcı buluyorum. Bunun çözüm yollarından biri elimizdeki birkaç gayrimenkulü satmak. Bunlardan biri geriatri merkezi bir diğeri de 11 tane dairemiz var. Bunlar ancak şartlı bir şekilde satılabiliyor. Bunlardan birini ya da hepsini devrederek bu haciz konulmuş borçlarımızı kapatabiliriz. Büyük borçlarımızı yapılandırarak halledebiliriz. Buradan beklentimiz sadece borçla ilgili. Ayrıca personel maaşlarının ödenmesi noktasında da kullanabiliriz. Bunları başka bir yere sattığınızda daha düşü bir fiyata gidecek. Ayrıca biz bu alanların yine kamuda kalmasını istiyoruz. Bunu sağlayacak kurum İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. Büyükşehir bizden burayı alırsa kendileri kamu noktasında kullanabilirler. Fiyat belli değil. Büyükşehir’in takdiri olacak. Komisyonun belirlediği bir bedel var. 28 milyon TL gibi bir rakam. Biz daha fazla eder diye düşündük. Ama şu andaki değeri o civarda gibi görünüyor. Büyükşehir Belediyesi bunu devralmayabilir de… Böyle bir karar çıkarsa buna neden olan insanlar Karşıyaka’ya zarar veriyor. Çünkü biz orayı işletemiyoruz. Ya olduğu gibi bırakacağız, bir şey yapamayacağız. Ya da özel bir kuruma kiralama ya da satma yoluna gideceğiz. Kiralarsak 5 yıl bize hiçbir gelir gelmeyecek, sattığımızda da daha düşük bir fiyata satmış oluruz. Bize hiçbir yarar getirmeyecek. Eleştiri getiren insanlar anlamadan konuşuyor diye düşünüyorum. Diğer yandan da anlıyorlar fakat bize siyaset mi yapıyorlar diye düşünüyorum. Buna üzülüyorum. Cevat Bey devir işlemini destekliyor ve olaya doğru bakıyor. Onun zamanında yatırımlar yapılması noktasında elleri daha rahatmış. Sonrasında ne oldu bilemiyorum. Biz elimizdeki imkanlarla bunu yapamayız” ifadelerini kullandı.2
ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DE DEĞİŞİKLİKLER OLACAK
Belediyenin bürokratik yapısında gerçekleştirdiği değişiklikler hakkında bilgi veren, “Hazırlıklıydım. Göreve başladığımda bilgi sahibi olduğum, yüzde 100 yanlış olduğunu düşündüğüm şeyler vardı. Mali işler çok kritik bir yer, onu hemen değiştirmem gerekiyordu. Problemlerin olduğuna emin olduğum yerleri hemen değiştirdim. Bekleyip birkaç hafta içinde değişiklik yaptığım yerler var. Bunlar, direkt gözümle gördüğüm hatalı kararlar alındığını görmemden kaynaklandı. Kendi bölümüne hakim olamayan insanları değiştirdim. Biraz daha fazla da değişiklik olacak, olmak zorunda. Zaman verdiğim ama beklediğim performansı göremediğim arkadaşlarım var. Önümüzdeki günlerde onlarla ilgili tasarruflarım olacak. Bizim burada yerine getirmek zorunda olduğumuz işler, insanların bizden beklentileri var. ‘Yeterli çabayı göremezsem sizleri de değiştireceğim’ dediğim insanlar var. Güven benim için çok önemli. Bana olan güvenden bahsetmiyorum, kurumuna, çalışanlarına güven verecek. Hiçbirisiyle kişisel bir geçmişim yok. Dışarıdan bir başkan yardımcısı transfer ettik, çok çalışkan, doğru bir tercih olduğunu herkes biliyor. Onun dışında hep belediyenin içinden seçtik. Zabıta müdürünü değiştirdim, ‘çarşı zabıta gördü’ dediler. Arkadaşlarımız özveriyle çalışıyorlar” diye konuştu.
ÇARŞI PROJESİ İÇİN YARIŞMA AÇACAĞIZ
Karşıyaka çarşısı için yeni bir proje hazırlayacaklarını aktaran Tugay, “Çarşı bizim için çok önemli. Şikayetler çok yoğun. Problemlerin neler olduğunu biliyoruz. Bir düzensizlik, başıbozukluk var. Çarşının altyapı sorunları, otopark ihtiyacı, yağmurlarda su basması yaşayan yerler var. Sokaklarda sorunlar var. Eskiden Karşıyakalıların ‘bize çarşıya gidiyoruz’ diyerek gittiği ve zevk aldığı yerden uzaklaşma var. Çarşının sorunlarından olabildiğince arınması için çalışıyoruz, çalışacağız. Bugüne kadar ufak tefek işler yaptık ama asıl yapmamız gereken büyük revizyon için kendimize yol haritası çizdik. Yakında üniversiteleri ve meslek kuruluşlarını davet ettiğimiz bir çalıştay düzenleyeceğiz. Çarşıyı alışverişin, ekonominin merkezi haline nasıl getirebiliriz, estetik dokunuşlar için neler yapabiliriz diye bir yarışma açacağız. Amacımız gerçekten girdiğiniz zaman ferah, hoş görünen bir çarşı yaratmak. İnsanların yeni dükkanlar açmak isteyeceği, konseptleri olan bir çarşı olmasını istiyoruz. Tek bir proje olarak projelendirilmesi en uygunudur. Önümüzdeki 5 sene içinde mutlaka yapacağız” diye konuştu.



STAT YORUMU: AVM YAPILACAK DİYE TEDİRGİNİM!
Karşıyaka Stadı üzerinden yaşanan tartışmalara değinen Tugay, geçmiş süreç hakkında açıklamalarda bulundu. Göreve geldiği günden bu yana stadın yapılması yönünde mesajlar verdiğini ifade eden Tugay, “Her türlü siyasetten bağımsız olarak, kendime de bir paye çıkarmadan, Karşıyaka Spor Kulübü’nün hayranı ve taraftarı olarak bir şey olsun, sonuca ulaşsın istiyorum. Karşıyaka Stadı’nın yapılmasını istiyorum. Stat kulübün kesinlikle ihtiyacıdır. Kimse ihtiyaç yok demiyor. Bununla ilgili sorun nedir? Stadın yapıldığı yerin uygun olmadığını düşünen ve itiraz eden insanlar olmuş. Bir kere insanlar şunu lütfen öğrensin; belki yüz defa söyledim; Karşıyaka Belediyesi oraya ruhsat verme aşamasında bir kez geçmişte zorluk çıkarmış. Demişler ki, ‘buraya sizin bu çizdiğiniz plan olmaz, bu alana bu stat sığmaz, ruhsatı vermeyiz, gidin bunu bakanlıkla çözün’… Bizim Karşıyaka Belediyesi’nin geçmişteki olumsuz tavrı bu! Fakat bir davası yok. Dava açma gibi bir niyetleri olmuş ama açmamışlar. Dava açanlar Karşıyaka Belediyesi’nden değil İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden hukuki destek almışlar. Büyükşehir o sürece müdahil olmuş. Oradaki insanlar da çevrede oturan vatandaşlar. Onlar da haklı. Bana mesaj attılar, onları düşünmediğimi düşünmesinler. Ben göreve geldikten sonra rica ettim, kulüpte bu olayı bilen insanlarla bir araya geldik. İZVAK, Ali Erten de katıldı ve bize bu işin tarihsel geçmişini anlattı. Orada bir stat projesi yapılmış, daha sonra revize edilmiş. En son eksiği de otopark sorunu var. Plan revizyonu da yapılmış. Bunlar yapılırken stadın temeli atılmış. 16 milyon TL’lik zemin çalışması yapılmış. Orada bir stat zemini var. İnsanlar, orası yeşil alan, park olsun diyorlar ama olması için çok önemli yatırımın gözden çıkarılması lazım. O alan artık belediyeye ait değil. O alan Spor Gençlik İl Müdürlüğü’ne ait. Karşıyaka Belediyesi’nin hissesi de bedelsiz olarak devredilmiş. Belediye bu anlamda olumlu davranmış. Olumsuz davrandığı tek şey, ‘biz buna ruhsat vermiyoruz, bakanlıktan alın’ demişler. İlk yapılan projenin gerçekten eksikleri var. Oraya stat dışında bir şey yapılırsa sanki bir AVM olacak gibi bir kanaate vardım. Oradan artık biz sosyal alan olarak faydalanamayız. Burası AVM, rezidans olacağına stat olsun diyorum. Bu saatten sonra geriye dönülmesi gerçekten çok zor. Diğer taraftan ise sanki burasının ihale edilmesi var. Şu aşamada önemli bir sorun yok. Çevrede oturan insanların açtığı dava var. Bilirkişi raporu o insanları haksız görmüş. Davanın sonucu aşağı yukarı belli, stadın yapılması yönünde bir karar çıkacak. Otopark sorunu var. Onun da aşılması kolay. Bize gelirse ruhsat vereceğiz, olmazsa Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden de alınabilir. Ali Erten ve Ayda Maç dün belediyeye geldiler ve konuyla ilgilenen arkadaşlarımızla toplantı yaptılar. Biz süreci takip ediyoruz, stadın yapılmasını istiyoruz. Ama işi yapacak olan biz değiliz, bakanlık! TOKİ bir ihale açacak ve stat yapılacak. 2019 programına alındı diyorlar. Bütün bunlar söyleniyor ama tarih söylenmiyor. Biraz tedirginim. Sanki samimi olarak stat yapımı konusunda sıkıntı var. Hamza Bey, ‘gölge etmeyin’ dediğinde ‘gölge etmiyoruz, stadın yapılmasını’ istiyoruz dedim. ‘Stadı yapacak mısınız, yapacaksanız ne zaman yapacaksınız? Bizden istediğiniz bir şey var mı?’ sorularını sordum. Cevap aldığım zaman sıkıntı yok. Oraya stadın yapılmaması halinde başka yer için mutlaka proje sunulmalı. Yalı’daki kısmında kesinlikle AVM, toplu konut alanı olarak kullanılmayacağının garanti edilmesi gerekiyor. Orası spor alanı ya da yeşil alan olmalı. 16 milyon harcandıktan sonra bunu yaparlar mı bilmiyorum. Kontrolü bizde değil. En mantıklısı oraya stat yapılmasıdır. Göztepe Stadı aslında bir AVM’ye dönüşmüş durumda. Bazıları bunu kulübün yararına diye olumlu karşılıyor ama insanlar rahatsız. AVM yapacağız diye çok değişik bir binaya dönüştü, kaba saba bir şey oldu. Biz öyle bir şey olsun istemiyoruz. Taraftarımızın Zübeyde Hanım ismini verdiği o stat yapılacaksa, kendine ait estetiği olan, çevredeki insanları rahatsız etmeyen bir stat olsun. O stadı stat diye başlayıp kimse AVM’ye çevirmesin. Orada bir stat olmalı biz de keyifle takımımızın maçlarını izlemeliyiz. Çevre düzenlemesi bize ait! Orasının dünyanın en güzel stadı olması için elimizden gelen her türlü katkıyı koyacağız” diye konuştu.
FAYTONLAR KALKACAK, FİLİZLER DEVAM EDECEK!
Yeni dönemde hayata geçirmeyi planladığı bazı yatırımlar olduğunu söyleyen Tugay, “Faytonları kesinlikle kaldıracağım. Karşıyaka’nın Filizleri Projesine sonuna kadar destek içindeyim. Bu ya da iyi projeler tabii ki devam edecek. Başta Hüseyin Mutlu Akpınar ve emeği geçenlere samimi olarak teşekkür ediyorum” dedi.ANIT İÇİN KONUŞTU: BEN OLSAM YIKMAZDIM
Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı’nın geçmiş dönemde yıkılarak yerine yenisinin yapılmasını değerlendiren Tugay, “Eski anıtın manevi değeriyle ilgili bir unsurun atlandığını düşünüyorum. Eski anıt Karşıyakalıların kendi aralarında toplanan paralarla yapılmıştı. Tamirle çözülebilirdi. Bu kişisel bir takdirdir. Önceki başkanımız daha gösterişli bir anıtın Karşıyaka için daha iyi olacağını düşündü, yıktırdı ve yeni bir anıt yaptırdı. Oraya yapılan masrafı da düşünmeli miydik? Bu gerçekten gerekli miydi? 7-8 milyon TL tuttuğuna dair söylemler var. Eski anıtın yıkılmasına karşı duyarlılığa daha dikkatli olunmalıydı. Onu atlamış olabilir eski başkanımız. Ben olsam yıkmazdım, o konuda fikir ayrılığım var. Ama yaptı iyi şeyleri devam ettireceğiz, ‘her şeyi kötü yaptı’ diye bir düşüncem yok” ifadelerini kullandı.
AKPINAR FOTOĞRAFLARINI HER YERDE PAYLAŞMASINDAN DOLAYI TEPKİ TOPLAMIŞ
Selefi Hüseyin Mutlu Akpınar’a karşı vatandaşlardan tepkiler geldiğini aktaran Tugay, “Eski başkanımıza tepkili olan büyük bir kitle var. İnsanlardan çok duyuyorum. En fazla eleştiriler kendi fotoğraflarını her yerde çok paylaşmasından kaynaklı. Ben böyle bir şey yapacak biri değilim. Ben burada duruyorum. Ben kendi resmimi oraya buraya asmam. Ama bunu yapanları da kınamıyorum. Bazıları da ‘kendi yaptıklarını anlatmazsan insanlar seni çalışmıyor olarak görürler’ diyor. Ama ne olursa olsun kendi yaptıklarını, fotoğraflarını sağa sola asmak çok doğru gelmiyor. Biraz fazla olmuş. Bir yerde çöp kutularının üstünde belediye başkanının adını gördüm. Tunç Başkan’ın yapacağını sanmıyorum önceki dönemde Aziz Başkan ya da bürokratları küçük bir yer yapsa bile hemen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin adını yazıyorlar. Tecrübesiz bir belediye başkanı olarak söylüyorum. Belki yıllarsa sonra ‘o kadar şey yaptık kimse farkında değil’ diyeceğim” diye konuştu.
AK PARTİLİLERLER KONUŞTUM; STADI YAPIN SADECE ALKIŞLAYACAĞIM
Konuyla ilgili sözlerini sürdüren Tugay, “Ama ne olursa olsun demeyeceğim. Önemli olan o işin yapılmasıdır. Stat meselesinde de AK Partili pek çok insanla konuştum. ‘Bizimle ilgili tek bir cümle kurmayacağım, stadı yapın, en üst düzeyde kimi çağıracaksınız çağırın ben gelip sadece alkışlayacağım’ dedim. O stat yapılsın da Büyükşehir Belediyesi mi, Bakanlık mı, biz mi payesi kime olursa olsun. Ben olaya böyle bakıyorum” dedi.
YAMANLAR İÇİN NET ÇIKIŞ: KARŞIYIM!
Katı atık bertaraf tesisi özelinde önemli açıklamalara imza atan Tugay, “Yamanlar’a katı atık bertaraf tesisi yapılmasına kesinlikle karşıyım. Bunu Büyükşehir Belediye başkanımıza ilettim. Dinledi ve bir şey söylemedi. Bundan sonraki süreçte doğru değerlendirilmesi için elimden geleni yapacağım. Orayla ilgili incelemelerde bulundum, çevre halkıyla konuştum. Oranın doğru seçim olduğuna inanmıyorum. Yapılmasına taraftar değilim. Büyükşehir Belediyesi yapılacağı noktasında karar alırsa kavga edecek değilim ama destek değilim. Haklılığımızı ispat için çalışacağım, anlatacağımızı düşünüyorum. Hukuksal bir girişimde bulunmam. Net olarak düşüncemi söylüyorum; bana sorulduğu her an karşı olduğumu söyleyeme devam edeceğim” diye konuştu. 
KARAR BİZ KARŞIYAKALILARI ÜZDÜ
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimlerini iptal etmesini değerlendiren Tugay, “Karşıyaka halkı özgürlükler, demokrasi konusunda çok duyarlı bir halk. Cumhuriyet tarihi boyunca iradesini hep haksızlık karşısında koydu. Biz Karşıyakalılar olarak bu karara üzüldük ve verilen kararı adil bulmadık. Bu haksızlığın giderilmesi için verilen mücadeleye aktif olarak katılacağız. Ben bu insanların belediye başkanı olmaktan dolayı gurur duyuyorum” dedi.
ÖRNEĞİ TÜRKİYE TARİHİNDE YOK!
“Bu seçimin adil gerçekleşmesi için altyapının hazırlanması lazım” diyen Tugay, “Bu karar Türkiye tarihine geçen bir karar oldu. Örneği Türkiye tarihinde pek yok bundan sonra da umuyoruz ki olmayacak. Önümüzdeki 45 gün içinde olacak her türlü gelişme olumu ve olumsuz her şeye gebe. Madem böyle bir karar alındı, bu seçimin en sağlıklı şekilde yapılması lazım. Bizim de buna yardımcı olmamız lazım” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum