Reklam

Katil Faylar Harekete Geçti

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kuşadası Körfezi’nde meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin, Ege’de en tehlikeli depremleri üreten üç fay kırığının birleşme noktasından kaynaklandığını açıkladı. “Her an 7 büyüklüğünde bir deprem olabilir” diyen Ercan, sağlam olmayan binaların yıkılabileceğini söyledi

Katil Faylar Harekete Geçti

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kuşadası Körfezi’nde meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin, Ege’de en tehlikeli depremleri üreten üç fay kırığının birleşme noktasından kaynaklandığını açıkladı. “Her an 7 büyüklüğünde bir deprem olabilir” diyen Ercan, sağlam olmayan binaların yıkılabileceğini söyledi

Katil Faylar Harekete Geçti
18 Ekim 2016 - 09:23

Önceki gün Kuşadası Körfezi'nde meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin, Ege Bölgesi'nde en tehlikeli depremleri üreten üç fay kırığının birleşme noktasından kaynaklandığını açıklayan Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Her an 7 büyüklüğünde bir deprem olabilir" dedi. Nazilli, Tuzla ve Pamucak kırıklarının birleştiği bu hattın Sisam adasının kuzeyinden geçtiğini ve Ege Denizi'nde devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Ercan, "Ana deprem olacaksa, bu kırıkların uzandığı Sisam'ın kuzeyinde 7 şiddetinde olur ve Ege'deki sağlam olmayan yapılar zarar görür" diye konuştu.

Sisam'ın kuzeyinde

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kuşadası Körfezi'nde önceki gün sabaha karşı 04.30'da meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin ardından gelebilecek olası bir depremin Sisam'ın kuzeyinde olacağını ifade etti. Prof. Dr. Ercan, "Son 10-15 gündür yaptığımız incelemelere göre ana deprem gelecekse Sisam'ın kuzeyinde en az 7 şiddetinde olur. Kuşadası'ndan İzmir'e kadar olan bölgede sağlam olmayan yapılar büyük zarar görür" diye konuştu.

"Yakından izliyoruz"

İzmir'den Denizli'ye kadar uzanan bölgede geçmişte büyük depremler meydana geldiğini hatırlatan Ercan, bölgenin her zaman deprem üretebileceğini söyledi. Ege'de son zamanlarda peş peşe meydana gelen 4-5 ölçekli depremleri yakından izlediklerini debelirten Ercan, şunları söyledi:

"Sarsıntıların yüzde 80'i Yunan tarafında, yüzde 20'si Türk tarafında meydana geliyor. Ege gergin, ama Yunan tarafı daha gergin. Daha büyük bir deprem için ibre şimdilik Yunan tarafını gösteriyor. Tabii, depremin siyasi sınır tanımadığını da unutmamak lazım. Orada meydana gelecek sarsıntılar bizi de etkiler. Kuşadası Körfezi'nde meydana gelen 4.7'lik sarsıntının adresi; Nazilli, Tuzla ve Pamucak kırıklarının birleştiği kavşak. Bu kırıklar birleştikten sonra Sisam'ın kuzeyine devam ediyor. Söz konusu bölgede orta ölçekli yani 5, 6 ve 6.5 ölçeğinde sarsıntılar olabilir.
Bunların zamanını ve yerini tam olarak bilemeyiz."

"Bataklığa çok katlı bina felakete davetiyedir

Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'in Karşıyaka, Aydın'ın Nazilli ve Muğla'nın Fethiye ilçelerinin orta ölçeğin üzerindeki bir depremden büyük zarar göreceğini de söyledi. Ercan, "Karşıyaka, Fethiye, Nazilli ve çevrelerinde kentsel dönüşüm değil, yapısal dönüşüm yaşanıyor. Bataklıklara çok katlı binalar yapılıyor ve ne acıdır ki yetkililer buna izin veriyor. Bu durum felakete davetiye çıkarmaktır. Oysa deprem yönetmeliği harikulade. 1999 depreminden sonra sağlam yapılar inşa edildi. 2007'deki yönetmelik gereği çok katlı binalar yamaçlara yapılmalı ama bataklığa yapanlar da var" ifadelerini kullandı.

Ege tarihindeki büyük depremler

20 EYLÜL 1899 BÜYÜK MENDERES- NAZİLLİ DEPREMİ: 9 büyüklüğünde olduğu düşünülen bu depremde bin 117 kişi hayatını kaybetti.

31 MART 1928 İZMİR TORBALI DEPREMİ: 7 büyüklüğündeki depremde 50 kişi hayatını kaybetti.

16 TEMMUZ 1955 AYDIN-SÖKE DEPREMİ: Büyüklüğü 6.8, hayatını kaybedenlerin sayısı 23 oldu.

28 Mart 1969 Manisa-Alaşehir depremi: 6.5 büyüklüğündeki depremde 53 kişi hayatını kaybetti.

28 MART 1970 KÜTAHYA-GEDİZ DEPREMİ: 7.2 büyüklüğündeki depremde, bin 86 kişi hayatını kaybetti.

1 EKİM 1995 AFYON-DİNAR DEPREMİ: Büyüklüğü 6.1, hayatını kaybedenlerin sayısı 90 oldu.

3 ŞUBAT 2003 AFYON-SULTANDAĞI DEPREMİ: 6.4'lük deprem 44 kişiyi öldürdü.

YORUMLAR

  • 0 Yorum