Reklam

KOOP – İŞ’TE MUTLU SON

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’nın sayıları 10 bini bulan Koop – İş sendikasında örgütlü çalışanlar mutlu sona ulaştı.

KOOP – İŞ’TE MUTLU SON

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’nın sayıları 10 bini bulan Koop – İş sendikasında örgütlü çalışanlar mutlu sona ulaştı.

KOOP – İŞ’TE MUTLU SON
17 Mayıs 2018 - 10:12

Gazetem İzmir - Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na bağlı olan ve Koop – İş sendikasında örgütlü işçiler uzun zamandan beri bekledikleri müjdeyi aldı. Koop-İş’in 2004 yılından bu yana sürdürdüğü kararlı mücadele, büyük bir zaferle sonuçlandı. SYD Vakıflarının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğüne bağlı kamu işyerleri olduğu ve işletme toplu iş sözleşmesine tabi olduğu yasayla tescil edildi.
Son yaşananları sendikanın resmi web sayfasından paylaşan sendika yetkilileri müjdeyi şu sözlerle paylaştı:

“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının sayıları 10 bini bulan değerli çalışanları...

Koop-İş topluluğunun saygıdeğer üyeleri...

Sizlerle Sendikamızın elde ettiği büyük bir başarıyı daha paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Koop-İş’in 2004 yılından bu yana sürdürdüğü haklı ve kararlı mücadele, büyük bir zaferle sonuçlandı. SYD Vakıflarının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğüne bağlı kamu işyerleri olduğu ve işletme toplu iş sözleşmesine tabi olduğu yasayla tescil edildi.

Uzun ve yorucu bir mücadeleyi zaferle sonuçlandırdığımız için mutluyuz... Gururluyuz...

2017 yılında Yargıtay’ın aleyhimize verdiği içtihadı birleştirme kararına rağmen hiç vazgeçmedik. O günden bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz 18 Şubemizin genel kurullarında, katıldığımız tüm toplantılarda hep aynı şeyi söyledik. Vakıf çalışanı arkadaşlarımıza her fırsatta “Bu mücadele asla burada bitmeyecek... Mutlaka kazanacağız... Koop-İş’e inanın, güvenin” dedik.

Bugün verdiğimiz sözü tutmanın, mücadelemizin başarıyla sonuçlanmasının, bir zaferi daha kazanmanın gururunu yaşıyoruz.

Bu mücadelemizde bizlere destek olan, ileri sürdüğümüz görüşlerimizi kabul ederek bu yasal düzenlemenin yapılmasına öncülük eden Başta Başbakan Sayın Binali Yıldırım’a, TÜRK-İŞ’imizin değerli Genel Başkanı Sayın Ergün Atalay’a, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Betül Sayan Kaya’ya, Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal’a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu’na ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

Ancak en büyük teşekkürümüz Vakıf çalışanlarına... Bu süreçte bizleri yalnız bırakmayan, Koop-İş’e inanan ve güvenen, desteğini esirgemeyen tüm Vakıf çalışanlarına şükranlarımızı sunuyoruz.

Bu büyük başarının hepimize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.

Bundan sonraki süreçte hep birlikte el ele, omuz omuza daha büyük başarılara ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz. Tüm üyelerimize daha güzel bir yaşam ve insan onuruna yaraşır çalışma koşulları sağlamak için var gücümüzle çalışacağız.”

ZORLU VE HAKLI MÜCADELEMİZİN KISA ÖYKÜSÜ

Sendikamızın Sosyal Yardımlaşma Vakıfları ile olan tanışması 2004 yılına dayanıyor. Sakarya Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı çalışanlarının sendikamıza üye olması ile 01.07.2004 ile 30.06.2005 yıllarını kapsayan ilk toplu iş sözleşmesini imzaladık.

Bu olumlu gelişmenin ardından sendikal haklarının farkına varan vakıf çalışanları sendikamıza üye olmaya başladı. Sendikamız ülkemizin dört bir tarafında yer alan bu vakıflar için işyeri düzeyinde toplu iş sözleşmeleri imzaladı.

Ülkenin dört bir yanında örgütlenmesini sürdüren Sendikamız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurarak SYDV’lerin 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde tek bir işletme olup olmayacağının incelenmesini talep etti.

Bu incelemeler devam ederken gerekli çoğunluğu sağlayan Sendikamız, 19.03.2014 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki tespiti başvurusunu yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 25.03.2014 tarihli yazısında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı (10 Nolu işkolunda faaliyet gösteren) İl ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının işletme niteliğine haiz olduğunu, işletmeye bağlı 1074 işyerinin bulunduğunu, bu işyerlerinde 8195 işçinin çalıştığını, bu işçilerin 3713’ünün Koop-İş Sendikasına üye olduğunu Sendikamızın, Yasanın aradığı gerekli çoğunluğa haiz olduğunu tespit etti ve yetki tespitini yaptı.

Bu tespite Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından itiraz edildi fakat itiraz Ankara 7. İş Mahkemesinin 18 Kasım 2014 tarihli kararı ile reddedildi. Bakanlıkça temyiz edilen karar Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin 4 Şubat 2015 tarih ve E.2015/1262, K.2015/2884 sayılı ilamı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü işverenine bağlı bir işletme olarak kabulüne ilişkin yapılan yetki tespitinin iptali ile sonuçlandı.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin bu kararından sonra gerek Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, gerekse 9. Hukuk Dairesine intikal eden ve işe iade talepli açılan davalar nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğüne bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının bir işletme kapsamında olduğu ve işe iadelerde bu hususun dikkate alınması gerektiği özellikle vurgulandı.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 30 Nisan 2015 tarih ve E.2015/6398, K.2015/15903 sayılı ilamında ve Yargıtay 7. Hukuk Dairesinin 17 Şubat 2015 tarih ve E.2014/13957, K.2015/1715 sayılı ilamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının işletme statüsünde olduğu, buna karşılık Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin verdiği kararlarda işyeri statüsünde olduğu yönündeki farklı kararlarından dolayı konuyla ilgili olarak Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kuruluna başvuruldu.

Yargıtay İçtihadı Birleştirme Hukuk Genel Kurulunun 9 Haziran 2017 tarihli içtihadı birleştirme kararı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının her birinin bağımsız işyerleri olduğu yönünde içtihat kararı alındı.

Sendikamız bu karar üzerine 600’ün üzerinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı için ayrı ayrı yetki tespit başvurusunda bulundu.

Sendikamız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı kamu işyerleri olması ve Vakıf çalışanlarının iş güvencesine, ekonomik ve sosyal daha iyi haklara kavuşması adına mevzuat değişikliğinin şart olduğunun bilincinde olarak Vakıf çalışanlarının mağduriyetini ve Sendikamız ile birlikte yıllardır sürdürdükleri haklı mücadeleyi her ortamda anlattı. Sendikamız gece gündüz demeden harcadığı zaman ve emekle yılmadan ve yorulmadan çabaladı ve mutlu sona ulaştı.

11.05.2018 tarihinde TBMM’ye sunulan ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun 7. maddesinde değişiklik öngören değişiklik teklifi, 14.05.2018 tarihli TBMM Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Vakıfların, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğüne bağlı kamu işyerleri olduğunu ve işletme toplu iş sözleşmesine tabi olduğunu öngören bu teklif, 16.05.2018 tarihinde TBMM Genel Kurulunda oylandı ve aynen kabul edildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum