Reklam

Maraş’ta usta sıkıntısı

Türkiye’de iplik sanayisinin kalbi olan Kahramanmaraş’ta usta sıkıntısı yaşanıyor. Şehir depremin ardından büyük bir insan kaynağı kaybı yaşadı.

Maraş’ta usta sıkıntısı

Türkiye’de iplik sanayisinin kalbi olan Kahramanmaraş’ta usta sıkıntısı yaşanıyor. Şehir depremin ardından büyük bir insan kaynağı kaybı yaşadı.

Maraş’ta usta sıkıntısı
11 Şubat 2024 - 11:55

Göçlerin etkilediği fabrikaları, global resesyon da vurunca kapasiteler küçüldü. Özellikle iplik fabrikası olanlar üretim hafızasını korumak için ayakta kalmaya çalışırken bölgeki iplik ustalarının Bursa ve Denizli gibi kentlerin yanı sıra Türkmenistan gibi ülkelere gittiği belirtiliyor. Sanayici ise kalıcı konutlar tamamlanınca sorunun ortadan kalkacağı görüşünde.

Kahramanmaraş’ın Cumhuriyet Türkiyesi’nin iplik başkenti olması tesadüf değil. Tarihi kaynaklarda Xl. yüzyıl’da Kahramanmaraş’ta boyacılıkla alâkalı olduğu tahmin edilen 11 adet basmahane bulunduğu bilgisi yer alıyor. XVII. yüzyıl başlarında dokumacılık, boyacılık ve kırmızı pamukluların üretiminin devam ettiği de yine bu kaynaklarda belirtiliyor. Dünyanın en ileri teknolojisine sahip iplik fabrikalarının bulunduğu Kahramanmaraş’ın sanayi bölgelerinde aylardır sessizlik hakim. Depremde büyük hasar gören iplik makinelerinin bir kısmı Mısır, Pakistan gibi ülkelere satıldı. Buna ek olarak hazır giyim sektörünün düşen global talep nedeniyle zor bir yıl geçirmesi de iplik üretimini olumsuz etkiledi.

USTALAR GİTTİ

Kahramanmaraş’taki iplik sanayicisinin sorunlarından biri de insan kaynağı. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’na göre bölgede eleman sıkıntısı hep vardı ama depremden sonra dengeler daha da bozuldu.

Uzun yıllardır dede mesleği olarak bölgede tekstil fabrikalarının anahtar teslim kurulumunu yapan Teco Tekstil’in sahibi Fatih Zülkadiroğlu ise iplik fabrikalarındaki usta sıkıntısına dikkat çekti. Zülkadiroğlu, “Fabrikalar zaten iş yapamıyor. Depremde hasar alanlar vardı. Kendini toparlayanlar da düşük kapasiteyle çalışıyor. Maraş’ta iplik makineleri satılıyor. Sıfır makine alımları da yok.

Elindeki ipliği maliyetine satabilene helal olsun deniliyor. Çalıştığımız bir sanayici var 23 fabrikasından sadece birini çalıştırıyor. O da elindeki ustalar gitmesin diye” durumu özetledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum