Siyaset kulislerinde konuşulan iddiaya göre, iktidar çevrelerinde rahatsızlık yaratan bazı YSK kararlarının ardından Saray’dan YSK’ya arama yapıldığı belirtildi. Amaç, yarın yapılacak kongrelerin önüne geçilmesi yönünde baskı kurmakmış.
Ancak YSK üyelerinden gelen yanıt çok net olmuş: “Başka bir partinin kongresinin yapılmasını engellemek siyasi bir araç olamaz. Yarış bunun üzerinden yapılamaz.” denmiş.
Hukukçu ve siyasetçiler de, YSK’nın yasadan kaynaklanan yetkilerini gerektiği gibi kullanmamasının hem seçim yargısında belirsizlik yarattığını hem de demokratik sürece zarar verdiğini savunuyor. Bu görüşe göre, kurumun görev alanını netleştirmesi ve seçim sonrası itiraz süreçlerinde kararlı davranması gerekiyor.
Bu iddialar ve yanıtlar, Türkiye’de seçim ve parti kongre süreçlerinin hukuki zemini hakkında yeniden tartışmaları alevlendirdi. Özellikle muhalefet — YSK kararları, hak ve usul güvenliği açısından ne kadar bağımsız? sorusunu yeniden gündeme getirmiş durumda.
Yorumlar
Kalan Karakter: