Reklam

Şırnak Tarımında İnsansız Hava Aracı Kullanımı Eğitimi

Şırnak Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, DİKA Teknik Destek Programı kapsamında sundukları “Lisanslı / Sertifikalı Drone Kullanımı Eğitimi” projesi imzalandı.

Şırnak Tarımında İnsansız Hava Aracı Kullanımı Eğitimi

Şırnak Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, DİKA Teknik Destek Programı kapsamında sundukları “Lisanslı / Sertifikalı Drone Kullanımı Eğitimi” projesi imzalandı.

Şırnak Tarımında İnsansız Hava Aracı Kullanımı Eğitimi
07 Şubat 2020 - 19:47

Dilce Kalkınma Ajansının 2019 Yılı Teknik Destek Programına yönelik olarak Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün hazırladığı “Lisanslı / Sertifikalı Drone Kullanımı Eğitimi” projesi başarılı bulundu. Desteklenmeye hak kazanan projenin sözleşmesi Şırnak İl Proje Birim Sorumlusu Osman Fındık ile DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ tarafından imzalandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ajans Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, projenin amacının Şırnak merkez ve ilçelerinde görevli 15 teknik personele Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onaylı İHA-1 Drone Kullanım Eğitimi verileceğini söyledi. Bu eğitim ile birlikte Şırnak il ve ilçelerinde ulaşımı zor olan tarımsal alanlarda gerekli tespit çalışmalarının yapılması sağlanacağını ifade etti. Genel Sekreterimiz “Böylece hem çiftçilerimizin yaşadıkları bazı mağduriyetlerin engellenmesi hem de kamu kaynaklarının etkin ve doğru bir şekilde kullanılması ile oluşması muhtemel bazı kamu zararlarının da önüne geçilmesi sağlanmış olacaktır” dedi.

Uygulanmak üzere imzalanan projenin ortaya çıkmasını sağlayan temel gerekçe Şırnak’ın içerisinde bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zaman zaman ulaşım veya güvenlik problemleri ortaya çıkması, muhtemel tarımsal alanlarda mevzuat zorunlulukları nedeniyle yapılması gerekli tarımsal ürün veya hayvan varlığı tespitleridir.

Proje eğitiminin sonunda Şırnak Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli mühendis, tekniker ve teknisyenden oluşan 15 personelin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden onaylı bir eğitim kuruluşundan İHA-1 lisansını içeren Drone Kullanma Ehliyeti olacaktır. Böylece Tarım ve Orman Müdürlüğü için ulaşılamayan yer kavramı tamamen ortadan kaldırılmış, muhtemel çiftçi mağduriyetleri ile kamu zararları oluşumu ortadan kalkmış olacaktır. Ayrıca verilecek eğitimler sonunda Şırnak ve ilçelerindeki Tarım ve Orman Müdürlükleri’nin nitelikli personel ihtiyacının karşılanması ile birlikte kurumsal hizmet kapasiteleri de arttırılmış olacaktır. Kurumun hizmet kapasitesine önemli bir katma değer sağlanacaktır.
Söz konusu destekle çiftçilerimizin hem coğrafik hem de güvenlik anlamında ulaşılması zor olan yerlerdeki tarımsal faaliyetlerinin kontrolü ve izlenmesi ile çiftçinin devletten beklediği desteği alması sağlanacaktır. Böylece beklediği desteği alan çiftçinin üretimi de artacaktır. Ayrıca kamu kaynaklarının doğru ve etkin kullanımı ile de kamu zararlarının önüne de geçilmiş olacaktır.