Kürsüye elinde cami maketi ile çıkan Erdoğan, özetle şöyle konuştu: Bu Şura şehirlerimiz için hayırlı olsun. 27 Ocak'ta yine bu salodan şuranın açılışını yapmış, alınacak kararların geleceğimiz için çok önemli olduğunun altını çizmiştim.
Ortaya birbirinden kıymetli raporlar çıktı. Bu çalışmaların geleceğin şehirlerinin inşasında pusula vazifesi göreceğine inanıyorum.
ŞEHİRCİLİK YOZLAŞTI
Belediye başkanlığı yapmış bir kardeşiniz olarak önümde bir tespit var.
İstanbul'un şehirleşme tarihi ile alakalı, 4. ve 6. yüzyılda İtalyan mimarın İstanbul'a bakışını görüyorum. Kaçak yapılaşma ve gecekondu gibi noktasal bazı durumları görüyorsunuz. 1994'te belediye başkanı olduğumda ne yazık ki, İstanbul'daki gecekondu sayısı 640 bindi. İstanbul'un nüfusu da o zaman 8 milyondu. Görevi bıraktığımda gecekondu sayısı 110 bine düşmüştü.
O günden bugüne ne yazık ki gerek gecekondulaşma ve gerek kaçak yapılaşma devam ediyor. Zihinsel yozlaşmayı en çok şehircilikte hissediyoruz.
10 YILIMIZI YEDİNİZ
TOKİ gecekondulaşmayı ortadan kaldırarak kentsel dönüşümü gerçekleştiriyor.
Kapı komşusunun adını bile bilmeyenlere mahalle kültüründen bahsetmek kadar boş bir iş olabilir mi? TOKİ'de mahalle projesi teklifi yapanlara hak veriyorum. Türkiye'yi büyük bir ülke olarak göremeyenlerin ufuksuzluğundan bıktık. Yol yaparsınız karşınızda hep bu çeteyi bulursunuz.
AKM'yi yenilersiniz, Mühendisler Odası şikayet eder. Nereye müracaat ederseniz edin 2019 İstanbul Yeni Opera binasının bittiği yıl olacaktır. Ne yaparsanız yapın. Böyle yapa yapa 10 yılımızı yediniz. Artık size tahammülümüz yok. Bedeli neyse yaparız. Sırça köşklerinden ahkam kesenlerin derdi belli, milletle aynı mekanları paylaşmak istemiyorlar. Bize takoz olmaya çalışanları kendi sığ dünyalarında bırakır yolumuza bakarız.
ŞEHİR KURMAK GÖNÜL BAĞI İSTER
Konuşmasında yerel yönetimlere de önemli çağrılarda bulunan Erdoğan, şöyle konuştu: "İnsan bir yere yerleşeceği zaman, önce mescidini yapar, yanına hamamını kondurur sonra mezarını seçerdi. Bizim kültürümüzde şehirler böyle kurulur. Şehir kurmak gönül bağı gerektirir. Bugünkü şehirler maalesef bireysel hırslarla inşaa ediliyor.
Bu sebeple insana huzur vermiyor.
Orada ruh, huzur yok, bu huzuru yeniden bulmak için biz yöneticiler başta olmak üzere belediyelere çok ciddi işler düşüyor. Yeni projelerde bunlar ihmal edilmezse şehirler çok daha farklı olacaktır.
81 vilayetin sorunları noktasında tarihi adımlar attık. Düzensiz göç ve çarpık kentleşme sorunlarını önemli oranda ortadan kaldırdık. Trafik sorununu azalttık. Şehirleşme hızındaki artışa rağmen bütün sıkıntıları büyük ölçüde çözdük. Daha da iyi olacak.
TEKNOLOJİ DEVİ KÜLLİYE'DE
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, elektrikli otomobil üreten Tesla Motor'un CEO'su Elon Musk'ı kabul etti. Erdoğan'ın Musk ile görüşmesinin Türkiye'nin otomobili projesini hayata geçirecek 5 babayiğidi açıklanmasından 6 gün sonra gerçekleşmesi dikkat çekti. Görüşmede, Türkiye'nin otomobil projesi yanı sıra elektrikli otomobil başta olmak üzere otomotiv sektöründeki gelişmeler ele alındı. Erdoğan ile Musk arasındaki görüşmenin saat 15.30'da başlaması bekleniyordu ancak ikili saat 16 sularında bir araya geldi.
Görüşmede Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da hazır bulundu.
ELON MUSK KİMDİR?
Güney Afrika asıllı ABD'li girişimci olan Elon Musk, Kanadalı bir anne Haldeman ve Güney Afrikalı bir baba Errol'un oğlu olarak dünyaya geldi. Elon Musk kendi kendine yazılım programlayıp kodlamayı öğrendi ve 12 yaşında kendi yazdığı Blastar isimli oyunu tasarladı ve daha sonra bu oyunu 500 dolara sattı. 1999'da çevrimiçi finans servisi olan X.com ve PayPal'i kurdu. 2002'de bu girişimini 1.5 milyar dolara eBay'e sattı. Şirketi SpaceX'i 2002'de kuran Musk, ISS'ye araç gönderen ilk ticari şirket olarak tarihe geçti.
PROGRAMA KATAR DA EKLENDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki hafta gerçekleştireceği dış temaslarına Katar da eklendi. 13 Kasım'da Rusya'nın Soçi kentinde Vlademir Putin'le bir araya gelecek olan Erdoğan, aynı gün Kuveyt'e geçecek. 14 Kasım'da buradaki temaslarını sürdürecek olan Erdoğan'ın ziyaret edeceği ülkelere Katar da eklendi. Erdoğan'ın Kuveyt'in ardından 15 Kasım'da Katar'ı ziyaret edeceği açıklandı.
Size tahammülümüz kalmadı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Şehircilik Şurası'nda konuştu.
Yayınlanma :
09.11.2017 09:49
Güncelleme :
09.11.2017 09:49
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.

Yorumlar
Kalan Karakter: