Reklam

Şoförler çaresiz!

Karşıyaka’da hayata geçirilen tramvay hattı nedeniyle taksi dolmuşların önce durakları kaldırıldı ardından güzergâhının değiştirileceği belirtildi. “Mağduruz” diyen şoförler ne yapacaklarını bilemiyor

Şoförler çaresiz!

Karşıyaka’da hayata geçirilen tramvay hattı nedeniyle taksi dolmuşların önce durakları kaldırıldı ardından güzergâhının değiştirileceği belirtildi. “Mağduruz” diyen şoförler ne yapacaklarını bilemiyor

Şoförler çaresiz!
31 Temmuz 2017 - 15:33

Karşıyaka-Bostanlı arası ulaşımı sağlayan taksi dolmuşların, tramvay hattının uygulanmaya konmasıyla birlikte durakları kaldırıldı. Yaklaşık 60 yıldır Karşıyakalılara hizmet veren Bostanlı-Karşıyaka dolmuş hattının şoförleri İzmir Büyükşehir Belediyesinden gelen “Tramvay yaptık artık dolmuşları kaldırıyoruz” açıklamasıyla çaresiz kaldı. Güzergâhlarının değiştirileceğini duyan şoförler, kaldırılma haberini de alınca ne yapacaklarını bilemez hale geldi.

“BİZ NE YAPACAĞIZ ŞİMDİ”

Şimdilik Karşıyaka İskelesi önünden müşteri alan taksi dolmuş şoförleri İzmir Büyükşehir Belediyesine seslenerek, “Biz ne yapacağız şimdi” dedi. Tramvay kurbanı olan taksi dolmuş uygulaması 120 ailenin geçimini sağlıyor. 120 kişinin mağduriyetinden bahseden taksi dolmuş şoförü Süleyman Alacakaya, “Burada yoğun müşterimiz var. Bizim taksi duraklarımızı kaldırmaları çok büyük bir haksızlık. Bize iki araçlık yer veriyorlar. Bu gerçekten haksızlık. Aziz Kocaoğlu bizi mağdur etmeyeceğini, tramvay hattının taksi dolmuşları etkilemeyeceğini söyledi ancak tramvay uygulamaya konar konmaz durağımız kaldırıldı, güzergahlarımız değiştirildi. Bu en büyük mağduriyet. Neden sözlerinde durmuyorlar?” diye konuştu.

Güzergâh değişiminin şoförleri olumsuz etkilediğini söyleyen Alacakaya şunları da ekledi: “Kaç yıldır aynı güzergah üzerinde çalışıyorduk. Daimi müşterilerimiz vardı. Bizi biliyor, bize güveniyorlardı. Şimdi ise alıp hiç müşterinin uğramadığı noktalara koymuşlar. Boşa kürek çekiyoruz. Biraz daha böyle devam etse bu işi bırakıp taksiye geçeceğim. Affedersiniz ama o güzergâhtan bırakın insanı hayvan bile geçmiyor.”

BİR “YAPTIM OLDU” HİKAYESİ

Karşıyaka-Şemikler ve Konak-Alsancak hattı şoförleri de endişeli. Çünkü alınan karar her an onları da vurabilir. Konak ve Alsancak tramvay hattının aktifleşmesi bölgedeki taksi dolmuşların kaldırılacağı yönündeki şüpheyi de artırıyor. Konak-Alsancak hattı taksi dolmuş şoförü Emre Ergun, “Nasılsa Karşıyaka etkilendi, bizi ilgilendirmiyor diyemeyiz. Birincisi biz bir aileyiz. Onların mağduriyeti bizim mağduriyetimiz. Komşum aç uyurken ben tok yatamam. İkincisi Konak ve Alsancak’ta da tramvay yolu yapılıyor. Hala uygulamaya konmadı ama bitirilmesi yakın. Bizi vurmayacağı ne malum. Karşıyaka’ya da aynısını yapmadılar mı? Tramvay geldi, durak kapatıldı, güzergâh değişti. Yakında da kaldırılır. Buradaki tramvay yapılınca bizi de kaldıracaklar. İBB yönetiminin bu kararını yerel halka ve konuyla ilgili hiç kimseye sormadan alması da ayrı eleştirilir. Belediyenin, ‘Ben yaptım oldu’ anlayışıyla şoförler odasının 6 farklı çözüm önerisine kulak asmaması ise ayrı bir konu” dedi.

ÇARŞI BUNA KARŞI

Karşıyaka vatandaşı ise bu durumdan oldukça muzdarip. İzmir’in geleneği haline gelen taksi dolmuşların, tramvay gerekçesi gösterilerek kaldırılmak istenmesi, taksi dolmuş sevenleri de ayaklandırdı. Daimi müşterilerden Feyyaz Sungur, “Otobüse biniyoruz 2,60 basıyor. Taksi dolmuş ise 3 TL. Bu sıcakta o eziyeti çekip otobüse binmiyoruz, taksi dolmuşu tercih ediyoruz. İstediğin yere istediğin rahatlıkta götürüyor seni. Sohbeti, sıcaklığı da cabası. Ama gel gör ki, bu yıllardır süren güzelim geleneği kaldırmak istiyorlar. Nedeni ise tramvay. Gidin sorun kim doğru düzgün kullanıyor tramvayı. O kadar yavaş ki ne bir keyif veriyor ne de hızlı ulaşım sağlıyor. İstanbullaşmak ve modern görünmek için elinden geleni yapıyorlar. Modern olmak her şeyi yapmak demek değildir. Eskiyi de muhafaza etmek zorundasınız. İzmir Belediyesinden böyle bir şey beklemezdim. Onlarda iktidarın bir parçası olup, insanları heba ediyorlar” diye konuştu.

Gazetemize konuya ilişkin kısa bir açıklamada bulunan İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Taner Uğuz, taksi dolmuşların kaldırılmasından yana olmadığını belirtti. Uğuz, Karşıyaka-Şemikler hattında yoğun ilginin olduğunu ve böyle bir durumda hem şoförleri hem de müşteriyi mağdur etmeyeceklerini söyleyerek konuya ilişkin çalışmaların devam edeceğini ekledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum