Reklam

"SPORDA AMAÇ PARA OLMAMALI"

Fitness, aerobik ve kişisel spor eğitmeni Atalay Kaptan, sporun insan hayatına kattıklarını anlattı

"SPORDA AMAÇ PARA OLMAMALI"

Fitness, aerobik ve kişisel spor eğitmeni Atalay Kaptan, sporun insan hayatına kattıklarını anlattı

"SPORDA AMAÇ PARA OLMAMALI"
13 Temmuz 2017 - 11:23

İzmir’in Karşıyaka ilçesi Mavişehir mevkiinde bulunan Sports International’da uzun zamandır fitness ile aerobik eğitmeni kişisel spor eğitmeni Atalay Kaptan, sporun insan hayatına kattıklarını anlatırken özellikle ailelerin çocuklarına spor yaptırırken dikkat etmeleri gereken konuları anlattı. Atalay, ailelerin çocuklarını ileride yaptıkları sporu paraya çevirebilmeleri için basketbol ve futbola yönlendirdiklerini söylerken asıl amacın para değil insan sağladığı olduğunu ifade etti.

Gazetemiz muhabirlerinden Hilal Kayışşahin’i yaptıkları söyleşide, sporun kişiye faydaları ve süreklilik sağlanmaması hakkındaki düşüncelerini de dile getiren Kaptan, “Spor yapan insanın özgüvenimizi geliştirir, kişi kendini daha güvende hisseder ve buda bütün hayatına olumlu olarak yansır. Vücut direncimizi artırır ve hastalıklardan korunmak için kalkan oluşturur. Eğer kişi, motivasyonu yakalayamaz sağlayamıyor ise bu motivasyon için kişinin yanına ya bir partner gerekir yada sporun önemini faydalarını benimsememiştir. Bu konuda bir uzmandan yardım alınabilir. Eğer bu anlamda sporu eğlenceli hale getirmek için birebir çalışma yani ''personel trainer'' denenebilir. Buda daha verimli ve motive edici olup süreklilik kazanmış olur” dedi.

Hilal Kayışşahin: Kısaca kendinizi tanıtırmısınız ?

Atalay Kaptan: Ege Üniversitesi spor bilimleri fakültesi, beden eğitimi ve antrenörlük bölümü mezunuyum. Kariyerime Sports International da fitness eğitmenliği, aerobik dersleri ve personel trainer dersleri vererek devam etmekteyim.

Kayışşahin: Spor alanını seçmendeki sebep nedir?

Kaptan: Her çocuğun modeli annesi yada babasıdır aile ferleridir. Bende babamı örnek aldım öncelikle sonra amcalarım etken oldu. Futbolcu bir ailem var. Sonrasında örnek aldığım başarılı futbolculardı. Küçük yaşlardan itibaren de spor yapıyorum ve de kariyer hedefi olarak seçtim.

Kayışşahin: Sporda nereye gelmek istiyorsun?

Kaptan: Hedeflerin ilk hedefim başarılı bir antrenör olmak. İnsanlara yardım etmek ve sağlık problemi olan insanlara yardımcı olmak istiyorum.

Kaptan: Genelde sporcular vücut geliştirir fakat konuşma, yazma yeteneklerini geliştirememişler ve kendini ifade edemeyen kişiler olarak tanınıyor? Ne düşünüyorsun katılmıyorum. Eğitimli ve eğitimsiz sporcular var. Bu işin eğitimini veren okullar var. İngilizce, çocuk gelişimi, psikolojik derslerde olmak üzere dört yıllık fakültede sıkı ve donanımlı bir eğitim alıyoruz. Bu önyargıdır.

Kayışşahin: Toplumda sporculara verilen değeri nasıl buluyorsun?

Kaptan: Son zamanlarda sosyal medyanın yaygınlaşması ile birlikte insanlar görselliklerine daha özenli olmaya başlayınca spor yapan kişi sayısı da arttı ve bir yaşam şekli haline gelmeye başladı. Sağlık sorunları da eklenince spor vaz geçilmez bir unsur haline geldi bu mutluluk verici.

Kayışşahin: Sporcu olmak isteyenlere neler anlatır yada önerirsin?

Kaptan: Ailelerimiz çocuklarımızı bir branşa yönlendiriyorlar özellikle basketbol ve futbola yönlendiriyorlar ve burada çok başarılı olmalarını istiyorlar. Bu işi meslek edinmelerini ve para kazanmalarını hedefliyorlar burada bir yanlışa düşüyorlar 'bunun bir spor ve oyun olduğunu ' vurgulamaları lazım. Futbolcu ya da basketbolcu olmalarını değil de kötü alışkanlıklardan uzak kalmaları ve spor kültürünü almaları daha önemlidir.

Kayışşahin: Çocukları spora kaç yaşında yönlendirmeliyiz?

Kaptan: Branşlara göre değişiklik gösterir. 3 - 3,5 yaşında yüze ile başlanabilir. Daha sonra jimnastiğe yönlendirilebilir. Aslında doğduğumuz andan itibaren spor yapıyoruz. Emeklemek, yürümek vs adım adım...

Kayışşahin: Erişkin birisi ne kadar spor yapmalıdır?

Kaptan: Haftada minimum 3 gün. Yaşa ve cinsiyete göre değişti fakat genel olarak 1- 1,5 saat idealdir. Spora başlamadan 1,5 saat önce ana öğün yenilmiş, ara öğünü de yarım saat önce yemek yenmiş olmalıdır. Çok uzun süreli sporlar glikojen depolar boş oluyor ve performansımız düşüyor. O yüzden minimum 30 dakika, maksimum 2 saati geçmemeliyiz.

Kayışşahin: Sporun kişiye en önemli faydası nelerdir?

Kaptan: Spor yaptığımızda endorfin hormonlarını salgılıyoruz. Bu çikolatada bulunuyor bayanların kolay yönüne kaçtığı kısım (gülüşmeler). Özel ve iş hayatımız dolaşım sistemiz üzerinde çok fazla olumlu etkileri vardır. Özgüvenimizi geliştirir, kişi kendini daha güvende hisseder ve buda bütün hayatına olumlu olarak yansır. Vücut direncimizi artırır ve hastalıklardan korunmak için kalkan oluşturur.

Kayışşahin: Egzersizler düzenli mi yapılmalı?

Kaptan: Haftada minimum 3 gün yapmalıyız.

Kayışşahin: Yaş aralığında değişiklik gösterir mi ?

Kaptan: Gelişim çağındakiler 2 gün 16 yaş itibari ile minimum haftada 3 gün yapılmalıdır.

Kayışşahin: Vücut yağlarını yakıp kas kütlesini arttıran beslenme önerilerin nelerdir?

Kaptan: Genel olarak bahsede bilirim protein ağırlıklı beslenmeli ve şeker tatlı ve alkolden uzak kalacağız. Alkol alacak isek masum olan şarabı seçebiliriz.

Kayışşahin: Strecinggin önemi nedir?

Kaptan: Önce spora başlamadan önce dinamik olarak yapmalı kasları hazır halde tutmalıyız. Spor sonrasında ise kasları eski haline getirmek için Statik Stretching yaparak kasları rahatlatmalıyız. Böylelikle bir sonraki antrenmana girişindeki yorgunluğumuzu alacak ve sakatlıkları ortadan kaldıracaktır.

Kayışşahin: Neden bir çok insan sporun sürekliliğini sağlayamıyor?

Kaptan: Motivasyonu yakalayamaz sağlayamıyor. Bu motivasyon ya bir partner gerekir yanına, yada sporun önemini faydalarını benimsememiştir. Bir uzmandan yardım almamıştır. Eğlenceli hale getirememiştir bu noktada ''personel trainer'' deneyebilirler. Daha verimli ve motive edici olur.

Kayışşahin: Çok kalori yakmak için fazla spor mu yapmak gerekiyor?

Kaptan: Aslında yediğimiz kaloriyi kısıtlamak daha kolay. Koşu bandında 25 dakika harcıyorsun ve 160 kalori yakıyorsun. Oysaki 160 kalori bir adet çikolata var. Burada beslenmenin önemini vurgulamak istiyorum. Sporun % 70'i beslenmeden ibarettir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum