Reklam

Türkiye ‘rüzgar’da Avrupa dördüncüsü

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope, Türkiye’nin rüzgar enerjisinde Ocak-Haziran döneminde devreye aldığı 377 megavat kurulu kapasitesiyle Almanya, İngiltere ve Fransa’dan sonra dördüncü sırada yer aldığını açıkladı

Türkiye ‘rüzgar’da Avrupa dördüncüsü

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope, Türkiye’nin rüzgar enerjisinde Ocak-Haziran döneminde devreye aldığı 377 megavat kurulu kapasitesiyle Almanya, İngiltere ve Fransa’dan sonra dördüncü sırada yer aldığını açıkladı

Türkiye ‘rüzgar’da Avrupa dördüncüsü
08 Ağustos 2017 - 09:18

Türkiye rüzgar enerjisinde ocak-haziran döneminde devreye aldığı 377 megavat kurulu kapasiteyle Avrupa'da dördüncü sırada yer aldı. Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope'dan yapılan açıklamaya göre, Avrupa'da yılın ilk altı aylık döneminde toplam 6 bin 100 megavat rüzgar kapasitesi sisteme dahil edildi. Bu dönemde Almanya'nın Avrupa'da 2 bin 200 megavat rüzgar kapasitesini işletmeye dahil ederek ilk sırada yer aldığı belirtilen açıklamada, "Avrupa'da bin 200 megavatla İngiltere ikinci ve 492 megavatla Fransa üçüncü oldu. Türkiye ise 2017 yılının ilk yarısında sisteme dahil ettiği 377 megavatlık rüzgar kapasitesiyle kurulu güç bakımından Avrupa'da dördüncü sırada yer aldı." ifadeleri kullanıldı.

DENİZ ÜZERİ SANTRALLER

Söz konusu dönemde deniz üzerinde (offshore) rüzgar santrallerinde ise toplam bin 300 megavat kapasitenin devreye alındığı vurgulandı. Rüzgar yatırımlarının yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre 5,7 milyar avro azalarak 8,3 milyar avroya gerilediği kaydedilen açıklamada, bu dönemde 2,9 milyar avro onshore ve 5,4 milyar avro da offshore rüzgar santrallerine yatırım yapıldığı bildirildi.

YEKA İHALESİ DÜNYADA YANKI UYANDIRDI

Geçtiğimiz günlerde yapılan YEKA ihalesi dünya basınında geniş yer almıştı. Enerji Bakanı Berat Albayrak, "Bu büyük projelerin Türk-Alman ilişkilerine olumlu yönde katkıda bulunmasını ümit ediyorum. YEKA ihalesinde, rüzgarda yerli katkı payıyla şu anda kilovatsaat başına 10,3 dolar/cent olan alım fiyatı 3,48 cente düşerek bir dünya rekoru gerçekleşti." demişti.

Santral projesi için Ankara'ya gideceğim'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yılda 180 milyon TL olan enerji maliyetini rüzgar santrali kurarak aşacağı belirtildi. Rüzgar enerji santrali kurmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile lisans görüşmeleri yapacağı bildirilen Kocaoğlu, sisteme yapılacak yatırımın beş yıl içinde kendini amorti etmesiyle her yıl 180 milyon TL'lik yatırım yapabilecek kaynak doğacağını söyledi. Kocaoğlu şöyle konuştu:


"Projeler çoğalıyor. Hem eleman sayımız yetmiyor hem de buraların masrafları çok ama getirisi yok denecek kadar az. Başta İZSU olmak üzere tramvay, metro, elektrikli otobüsler uzayan raylı sistem, İZBETON şantiyeyelerinde kullanılan elektrik yılda 180 milyon TL. Enerji Bakanımızdan randevu isteyeceğim ve yol yöntem bulacağım. Kredibilitemiz bu yatırımları yapabilecek durumda. Enerji yatırımı yaptıktan sonra yılda 180 milyon TL enerji maliyetinden kurtulacağız."

YORUMLAR

  • 0 Yorum