Reklam

12 Eylül mağdurlarına tazminat umudu

Darbeci Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın elde ettikleri haksız kazanımların mağdurlara tazminat olarak dağıtılması umudu doğdu. Avukat Senih Özay, “Darbecilerin aile bireylerinin mal varlıkları ortaya çıktı. Mağdurlar tazminat alabilir” dedi

12 Eylül mağdurlarına tazminat umudu

Darbeci Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın elde ettikleri haksız kazanımların mağdurlara tazminat olarak dağıtılması umudu doğdu. Avukat Senih Özay, “Darbecilerin aile bireylerinin mal varlıkları ortaya çıktı. Mağdurlar tazminat alabilir” dedi

12 Eylül mağdurlarına tazminat umudu
07 Kasım 2018 - 10:23

Türkiye'de 12 Eylül 1980'deki askeri darbeyi gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı darbe davasında 12 Eylül mağdurları için tazminat umudu doğdu. Yargıtay, iki darbeci generalin 2015 yılında vefat etmesinden dolayı haklarında verilen müebbet hapis cezasının düşmesine karar verdi.
Ancak, müdahil avukatlarının itirazı da değerlendirilerek Evren ve Şahinkaya'nın özlük haklarının geri alınıp alınmaması ve bu suç nedeniyle elde ettiği maddi kazanımlarla ilgili davanın yeniden görülmesine karar verdi.
Dava önümüzdeki 18 Ocak'ta Ankara'da görülecek.
Davaya müdahil olan Muğla Barosu'nun avukatlığını yapan ünlü hukukçu Senih Özay, gelinen süreçle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Kendisinin de incelediği gizli MASAK raporunda her iki darbecinin ve aile bireylerinin çok büyük bir malvarlığının ortaya çıkarıldığını ifade eden Özay, "Bu malvarlığı üzerinden 12 Eylül mağdurlarına tazminat ödenme hakkının doğması sözkonusu olabilir" açıklamasında bulundu.

MEZARI DEĞİŞEBİLİR

Şimdi mahkemenin davanın bu bölümüyle ilgili yargılama yapacağını belirten Özay, "Yargıtay'ın kararının ardından bu davada çözümsüz kalan husus, maddi menfaatlar hukuku bölümü. Yani Evren ve Şahinkaya hala general mi yoksa apoletleri sökülmüş er mi? Generaller mezarlığında mı yatacaklar yoksa er mezarlığında mı? Emekli general maaşı ikramiyesi, dul yetim maaşı kesilip iadesi istenecek mi? Yakınlarının onun adıyla orduevlerine girmeleri, çıkmaları, yemeleri içmeleri olacak mı bunlara bakılacak. Biz bunları talep edeceğiz" dedi.

MÜTHİŞ MAL VARLIĞI

Özay, Yeni Asır'la Evren ve Şahinkaya ile ilgili önemli bir bilgiyi de paylaştı. İki darbeci generalin malvarlığının MASAK tarafından araştırıldığını belirten Özay, "Biz bu gizli MASAK raporunu incelemek üzere başvurduk ve Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı ile birlikte uçakla Ankara'ya gidip gizlilik kararı olan bu raporu inceledik. MASAK raporu ile korkunç gizli varlığın mahkemece saptandığını gördük. Evren'in karısı, çocukları üzerine olan malvarlıkları tespit edildi. Örneğin askeri arazilerin 'askerilik' sıfatının kaldırılıp 600 daire yapılması gibi konular var. İşte mahkeme bunların devri, satışı gibi konuları engellemek üzere tedbir kararı verecek mi bunu göreceğiz. 18 Ocak'ta duruşmada mahkemeye 'MASAK raporunu getir oradaki mal varlığını gör ve tedbir koy' diyeceğiz. Eğer böyle bir karar alınırsa mağdurlar açısından da bu malvarlığı üzerinden tazminat alma hakkı söz konusu olabilir" diye konuştu.

DÜNYANIN EN ZENGİN GENERALİ

12 Eylül'ün Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya 12 Eylül'ün en zengin paşası olarak biliniyordu. Şahinkaya'nın, geçmiş yıllarda "Dünyanın en zengin 50 generali" başlığıyla Time dergisine kapak olduğu belirtilmişti.
Şahinkaya'nın milyarlarca dolar olduğu iddia edilen mal varlığı çok tartışılmıştı.
Paşa, F-16'ların alımı sırasında verildiği iddia edilen 23 milyon dolarlık rüşvet iddialarıyla anılırken, Anayasaya eklenen geçici 15. madde ile dokunulmazlık hakkı elde ettiği için iddialar bir türlü araştırılamadı. Şahinkaya'nın lükse çok düşkün olduğu hep iddia edildi. Hatta, İtalya'dan aldığı mobilyaları askeri kargo uçağı ile Türkiye'ye getirttiği de iddialar arasında yer aldı.

SEFERBERLİK ÇAĞRISI

Konuyla ilgili seferberlik başlatılmasını isteyen Avukat Özay, "18 Ocak'a kadar çalışsak, Yunanistan'daki darbeci albayların durumu, malları falan nasıl oldu bunu ortaya çıkarsak iyi olur. Ayrıca Nürnberg yargılama sürecindekilerde maddi bölümü nasıl tecelli etti buna baksak. İade-i itibarlar nasıl olacak diye dünya örneklerini belirlesek. Duruşmaya kadar tekrar darbe kavramını tartışmaya, hareketlenmeye dönsek, duruşma günü geldiğinde gitsek ve durmasak, devam etsek diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum