Reklam

Başkan İduğ: CHP’li belediyelerle vatandaş karşı karşıya getirildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda, orman ve hazine arazilerine ruhsatsız veya kaçak olarak yapılan yerler için belediyelere verilen yıkım talimatı verildi. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, bu uygulamayla CHP’li belediyelerin vatandaşla karşı karşıya getirildiğini söyledi.

Başkan İduğ: CHP’li belediyelerle vatandaş karşı karşıya getirildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda, orman ve hazine arazilerine ruhsatsız veya kaçak olarak yapılan yerler için belediyelere verilen yıkım talimatı verildi. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, bu uygulamayla CHP’li belediyelerin vatandaşla karşı karşıya getirildiğini söyledi.

Başkan İduğ: CHP’li belediyelerle vatandaş karşı karşıya getirildi
08 Mayıs 2021 - 12:01

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, SonSözTV’ye konuk olarak gündemi değerlendirdi. Pandemi ve deprem sürecinde Bornova’da dayanışma ve yardımlaşma bilincinin sağladığı katkılardan bahseden Başkan İduğ, Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. İduğ ayrıca bölgede restorasyonu yapılan kamu alanları ve hobi bahçeleriyle ilgili de önemli değerlendirmelerde bulundu.

“KARARA UYMASAM 1 YILDAN 4 YILA KADAR YARGILANIRIM”
Bornova’nın çeşitli semtlerinde yasalara aykırı şekilde inşa edilen hobi bahçelerinin yıkım süreciyle ilgili konuşarak vatandaştan belediyeye yönelik gelen tepkilerin yanlışlığını açıklayan Başkan İduğ, haklı olanı savunacağını ve yıkan değil uygulayan olduklarını söyledi. Başkan İduğ, hobi bahçeleri ile ilgili alınan kararla CHP’li belediyelerle vatandaşın karşı karşıya getirildiğini şu sözlerle ifade etti:
“Biz yıkmıyoruz devlet yıkıyor. Biz sadece uyguluyoruz. Biz kararları vermiyoruz. Onlar bize yık diyor. Ben çok muzdaripim bu konuda. Belediye geldi yıktı diyor vatandaş ama belediye gelip yıkmadı. Belediye yasanın, mahkemenin sonuçlandırdığı durumu yapmak zorunda. Belediye kimle gidiyor? Belediye devletle gidiyor. Kepçeyi de valilik veriyor. Valilik bize olanağınız yoksa size araç kiralayalım ama yıkın yiyor. Yani belediye sadece kararı uyguluyor. Yıkımlar durmadı devam edecek. 20 tane bina yapılmış, 1 tanesinin yıkım kararı var 2 tanesine bir anda yürütmeyi durdurma kararı alıyor. 2 tanede bu karar alındığında 18 tanesini yıkıp 2 tanesini durdurmak tezat işler oluyor. Bana gelen kağıtta yürütmeyi durdurma varsa ben orayı yıkamam. Eğer 775'e tabir orman arazisi üzerine yapılmış bina varsa mahkeme yıkım kararı vermiştir, bundan sonra yürütmeyi durdurma karar vermemesi lazım. Burada belediyesi ile halkı karşı karşıya getiren, özellikle CHP'li belediyelerle vatandaşları karşı karşıya getiren bir durum. Ben kimsenin evini yıkmak için belediye başkanı olmadım. Eğer Bornova belediye başkanı olarak ben karara uymasam 1 yıldan 4 yıla kadar yargılanırım. Siz orada haksız bir bina yapacaksınız, ben sizin için mahkeme karşısına çıkıp sizi savunacağım… Ben bunu yapmam. Ben haklı olanı savunurum. Biz uygulayıcıyız, yıkan değiliz.”

BORNOVA’NIN SORUNLARINA 8 SAATTE ÇÖZÜM ÜRETİLECEK
Pandemi döneminde alınan tedbirleri değerlendirerek Başkan İduğ, Bornova Belediyesi’nin 24 saat hizmet verdiğine vurguladı. Belediye bünyesinde açılacak olan iletişim merkezini müjdeleyen Başkan İduğ, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Evde kal Türkiye deyince bütün belediyeler sokakta olması lazım ki hizmet aksamasın. 24 saat çalışan bir Bornova Belediyesi var. Yakın zamanda açılışını beraber yapacağımız iletişim merkezimiz var. Orası 24 saat açık. İş-Bankası şubesinin bulunduğu binayı satın almıştık orayı iletişim merkezi yapacağız. 65 arkadaşımız çalışacak. Hangi konuda sorun varsa, ilgili müdürlük 8 saat içinde çözüm üreterek vatandaşa geri dönecekler. Bu kurumsal bir çalışmadır. Bornova Belediyesi’ne tek numara ile ulaştığınızda uzman arkadaşlara yönlendirileceksiniz. Bunu sadece Bornova değil İzmir Büyükşehir Belediyesi içinde kuruyoruz, gelen telefonlara yönelik Büyükşehir masası da olacak. Çünkü bu toplam faydayı esas alan bir çalışma. Konuyu Tunç Başkan'la da görüştük. Tüm belediyelere de bunu öneriyoruz. Uygulama bütünlüğü anlamında beraber çözmemiz gerektiğine inanıyoruz. Diyelim, Bornova ile ilgili bir bilgi geldi ‘çukur var’ dendi ve biz yaptık. Ancak Büyükşehir'i ilgilendiren bir yerde de biz Büyükşehir'i bilgilendireceğiz ve çözüm üreteceğiz. Vatandaşın taleplerini karşılamak önemli. Büyükşehir ve Bornova diye ayırmak zorunda değiliz. Siz arabanız ile bir çukura girdiğinizde Bornova ile ilgili söylemde bulunuyorsunuz ancak bu doğru değil. Biz de bu sorunu ortadan kaldırmak için bu sistemi devreye sokuyoruz.”

İŞVERENLER VE İŞ ARAYANLAR ‘ALTIN BİLEZİK’TE BULUŞUYOR
CV’leri ve iş dünyasını buluşturan ‘Altın Bilezik’ portalıyla 2 bin 240 kişinin istihdam edildiğini açıklayan Başkan İduğ, “Bornova Belediyesi olarak sadece Ticaret Odası değil, İzmir'deki tüm kurumlarla iç içe bu çalışmayı başlattık. İzmir Ticaret Odası'ndan çıkan bir meclis üyesiyim. İzmir'deki istihdam yükünün ne kadar fazla olduğunu Ticaret Odası’nda tüm sektörlerde tartıştık, komisyonlarda görüştük. Ben belediye başkanı olduktan sonra Ticaret Odası ile aynı adımları attık. Bu çalışmaları kurumlar arasında neden yapıyoruz? Çünkü ihtiyaç iş dünyasında, bize gelen CV'lerle iş dünyasının online buluşmasını sağlıyoruz. Bizde 23 bin CV var, Tunç Başkanımızda da 200 bin CV var. Belediyelerin de bir kapasitesi var. Bizde iş dünyası ve çalışmak isteyenleri bir araya getiren bir ortam hazırladık 'Altın Bilezik' diye. Aynı anda istediğiniz kriterdeki insanlara ulaşabiliyorsunuz. Bir İŞKUR projesinin biraz daha üstünde bir proje bu. 2 bin 240 kişi yerleşti bu sayede, devam da edecek” diye konuştu.
“Günümüz ekonomisinde 14 milyon insanın işsiz olduğu istatiksel verilerle ortada” diyerek, bu işi görev edindiklerini belirten Başkan İduğ, “83 milyonun hemen hemen yüzde 18'i işsiz ve bu bilinen rakamlar. Kayıt dışını bilmiyoruz… Yerel yönetimlerin sorumluluğunda olmamasına rağmen bunu görev olarak aldık ve yapmaya çalışıyoruz” dedi.

“ÇAMDİBİ PAZARYERİNİN YENİSİNİ YAPSAK DAHA UCUZA ÇIKARDI”
Başkan İduğ, geçmiş dönemlerde yapılan projelerin kullanılamaz hale gelmesinden dolayı restorasyona girdiğini ve bunun da belediye için çok yüksek maliyetlere sebep olduğunu söyleyerek, Bornova özelinde şu örnekleri verdi:
“Çamdibi pazaryeri biz meclis üyesi olduğumuzda 2009 yılında bitmişti. Zamanında Bornova Belediyesi’nin en büyük yatırımlarından biriydi. Oranın ihtiyacını karşılayan bir pazaryeriydi. 11 yıl içerisinde inanılmaz bir hasar gördü. Kullanılamaz halde ve çok fazla sıkıntı oldu pazaryerinde. Biz orayı restorasyon çalışması ile yeniliyoruz. Yenisini yapsak daha ucuza çıkardı. Geçmiş dönem belediye başkanları ile kimsenin bir işi yok. Bugün eski tesisleri yeniden elden geçirerek ciddi kaynak harcıyor belediye başkanları. Burada belediye başkanlarına bir şey demiyorum. İhaleye girip işini düzgün yapmayan birçok kurum var. Bunlar işlerini doğru yapmadıkları için birkaç yılda inanılmaz bir şekilde sıkıntı çıkıyor. Altındağ'da basketbol salonumuz var ve üst katı akıtıyor diye 230 ton beton dökülmüş. Bir defa bu binaya felaket bir yük. Sonralardan tekrar tekrar dökülen betonlarla 690 ton beton var üstünde. Biz şimdi su sızıntısını önlemek için mecbur bunları kırıp atacağız ve tadilat yapacağız. Giden paraya bakın… Zamanında yanlış işler yapılmış. Bu belediye başkanlarını eleştiren bir konu değil, yapan ve karar vericilerin buradaki hataları. Bir şeyleri tamir etmek için ciddi bir bütçe harcıyorum. Bornova'da eski binaları adam etmek için ciddi bir para harcanıyor. Geçmişteki belediye başkanları ile tartışan olmamak lazım. Mevcudu iyileştirmek için ciddi bir bütçe harcıyorsunuz ve yenisinden daha pahalıya neden oluyor. Çamdibi’ye havuz yapıyorum 7 milyon, Tuborg’u 4 milyona restore edeceğim, Çabdibi pazaryeri için en az 4 milyona yakın para gidecek.”

“TEMİNATLI İŞ YAPIYORUZ”
Belediyelerin yaptıkları projelerde projelerin takibinin önemine değinen Başkan İduğ, “Zamanında işler yapılırken, yapanların doğru yapması ve işleri teslim alanların doğru teslim alması çok önemli. Özel sektörde böyle mi? Hadi bakalım, kendi şirketinize bina yaptırın, teslim alırken ıslık çalarak teslim alır mısınız? Gidip bütün her şeyini kontrol edersin, markasına kadar. Para kolay kazanılmıyor. Binayı yapacaksın, arkadaşlar teslim alacak 2 sene sonra su sızdıracak… Niye bunlarla uğraşalım ki? Biz şu anda güneş enerjisi ile ilgili çalışma yapıyoruz ve verimliliğinin yüzde 60'ın üzerinde olmasıyla ilgili teminat mektubu alacağız. Eğer o verimlilik yerine gelmezse teminat mektubuyla o parayı geri alacak şekilde iş yapıyoruz. Aksi takdirde yaptırmam. Belediyelerin, kamunun binaları yeniden restore edilmesi için ciddi bir bütçe ayrılması gerekiyor…”

‘BİNAYI YIK AYNISINI YAP’ DEMEK HAYALCİLİK OLUR
30 Ekim İzmir depreminde zarar gören binalarla ilgili konuşarak binaların güçlendirilmesi veya yıkılıp tekrar yapımıyla ilgili süreç hakkında vatandaşların karar vermesini beklediklerini söyleyen Başkan İduğ, “Özkanlarda, Bornova sınırında orta hasarlı binanız varsa ve yıkılıp aynısı yapılacak, köşe bina değilse. Köşe binalarda istisna olan durumlar var ama köşe değilse aynı metrekarede yapılacak. Biz 2022-23 yılında Bornova ve Bayraklı’da çok ciddi inşaat alanlarının olduğunu göreceksiniz. Aynı hakları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Büyükşehir’den verilmesinden kaynaklı bir rahatlama var bende. Burada bir finansal modele ihtiyaç var. Bizim ekonomik anlamda 150 metrekare dairesi olan birinin, ‘binayı yık aynısını yap’ demek hayalcilik olur. Ama metrekaresi düşük bir şekilde yıkıp yeniden yaparak yeni risksiz bir binaya kavuşacak. Biz vatandaşın daha iyi olacak ve müteahhittin de para kazanmasını sağlayacak yöntemi biliyoruz. Bazı apartmanlarda vatandaşların yüzde 50'si yıkılsın, geri kalanı yıkılmasın diyor. Biz burada vatandaşların karar vermesini bekliyoruz” dedi.

“EMSAL KARARINI BÜYÜKŞEHİR VERİR”
Meydana gelen depremin ardından kentsel dönüşümün daha da öneminin arttığını aktaran Başkan İduğ, vatandaştan gelen emsal artışı talebiyle ilgili “Kentsel dönüşüm için bir dakika beklemeye tahammülüm yok. 17 Mayıs’taki mecliste bir karar alacağız. Altındağ, Çamdibi'nde 2 buçuk emsal yapılacak inşaat örneği vatandaştan çok karşılık görmedi. Emsal 4-5 isteyen meclis üyelerimiz oldu. AK Partili 2 meclis üyemiz 4-5 olması yönünde talepleri oldu. Bunu biz karar veremeyiz Büyükşehir karar verir. Riskli binaları yıkıp risksiz hale getirmek istenen yapılar var ve biz bunu gündemde tuttuğumuz sürece halk bunu yapamayacak. Bizde bir çözüm bulunmazsak gündemden düşürmemiz gerekecek. Ara formül bulunabilirse daha iyi olacak. Ancak kitlenmesi de doğru değil, vatandaşların ciddi sıkıntıları var. Biz vatandaşın talebi neyse onu yapmak isteriz. Vatandaşın istemediği hiçbir şeyi yapmayız. 2 buçuk emsali vatandaş kabul etmiyor. Vatandaş bu konuda mutabık kaldığı sürece yarın sabah meclisten geçiririm” şeklinde konuştu.

“BÜTÇEDEN 1 TL HARCAMADAN 6-7 MİLYONLUK BAĞIŞ GELDİ VE DAĞITILDI”
Başkan İduğ, iş dünyasından gelen yardımlar doğrultusunda belediyenin yaklaşık 7 milyonluk yardım dağıttığı açıklayarak, “2020-2021 yılında bütçeden bir kuruş çıkmadan gelen bütün paketler, tabletler dağıtılıyor; 400 çocuk bayramda giydiriliyor, her gün bin 500 yemek dağıtılıyor... 6-7 milyonluk bütçenin tamamı iş dünyası karşılamış oldu. 2020 yılında 1 TL harcamadan 6-7 milyonluk bağış geldi ve dağıtıldı. Şu anda askıda defter, askıda veresiye diye bir kampanya var. Buraya gelmeden önce iş dünyasından bir arkadaşımız 4 defteri kapatıyorum dedi. Bu güven meselesi. İş dünyası çok büyük destek veriyor. Hiç yorulmadılar da. Biz ihtiyaçlarımızı söylüyoruz, hemen hallediyorlar. Gerçek ihtiyaçlıya uğraşmak önemli. İş dünyası verdiğinin doğru yere gittiğini biliyor” dedi.
Köylerde üretilen ürünlerin satın alma garantisi ile vatandaşa transferini sağlamak istediklerini söyleyen Başkan İduğ, “Bu sene tarımda büyük bir bolluk olacak. Biz bu konuda köydeki ürünlerin vatandaşlara ulaştırılabilir hale getireceğiz. Ciddi bir fide dağıttık. 100 bine yakın bir fide dağıtımımız oldu” dedi.

Kaynak: EgedeSonsöz