Reklam

“Bu ülkeyi kıskananlar çıldıracak”

7 Şubat’ta iş dünyasına yaptığı istihdam çağrısı üzerine 1.5 milyon ilave istihdam sağlandığını söyleyen Erdoğan, “Artı 2 istihdam sağlarsak bu ülkemizin büyüme oranını daha da genişletecek ve bu ülkeyi kıskananları çıldırtacak” dedi.

“Bu ülkeyi kıskananlar çıldıracak”

7 Şubat’ta iş dünyasına yaptığı istihdam çağrısı üzerine 1.5 milyon ilave istihdam sağlandığını söyleyen Erdoğan, “Artı 2 istihdam sağlarsak bu ülkemizin büyüme oranını daha da genişletecek ve bu ülkeyi kıskananları çıldırtacak” dedi.

“Bu ülkeyi kıskananlar çıldıracak”
15 Aralık 2017 - 09:32

7 Şubat’ta iş dünyasına yaptığı istihdam çağrısı üzerine 1.5 milyon ilave istihdam sağlandığını söyleyen Erdoğan, “Artı 2 istihdam sağlarsak bu ülkemizin büyüme oranını daha da genişletecek ve bu ülkeyi kıskananları çıldırtacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Şubat'ta iş dünyasına yaptığı istihdam çağrısı üzerine şu ana kadar 1.5 milyon ilave istihdam sağlandığını belirterek, "Şimdi büyüme oranımız ikiye katladığına göre eğer biz artı 2 istihdam sağlayacak olursak bu ülkemizin büyüme oranını daha da genişletecek, yayacak ve bu ülkeyi kıskananları da çıldırtacaktır" dedi. Erdoğan, dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve TOBB tarafından Beştepe Millet ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstihdam Şurası ve Milli İstihdam Seferberliği Ödül Töreni'ne katıldı. Bu yılın Şubat ayında başlatılan istihdam seferberliğine katılan işadamlarına, oda temsilcilerine ve yetkililere teşekkür eden Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

KRİZ TELLALLARINA EN GÜZEL CEVAP:

Bu seferberlik kapsamında 2017 yılında şu ana kadar 1.5 milyon kişiye ilave istihdam sağlanmış olması ülkemiz için bir rekordur. Türkiye'nin geleceğiyle ilgili kriz tellallığı yapanlara vereceğimiz en güzel cevap işte bu tür gelişmelerdir.

GÖLGE ETMESİNLER:

Ülkemizin üçüncü çeyrekte 11.1 büyümesine dudak bükenlerin, elde ettiğimiz 1.5 milyon kişilik ilave istihdamı takdir etmelerini elbette beklemiyoruz. Sadece gölge etmesinler yeter, başka ihsan istemeyiz.

İSTİHDAM TABANA YAYILMALI:

Ülkemizin bu yılın ilk üç çeyreğinde elde ettiği ortalama 7.4'lük büyüme oranı hedeflerimiz doğrultusunda ilerlediğimizi gösteriyor. Bizim için büyümenin en önemli göstergelerinden biri istihdam. İstihdama katkı sağlamayan bir büyüme tabana yayılmıyor demektir. Bu yıl elde ettiğimiz 1.5 milyonluk ilave istihdam eğer istersek neticeye ulaşacağımız anlamına geliyor. ARTI 2 İSTİHDAM RİCASI: Teşviklerin istihdamın artmasında ve sürekli hale gelmesindeki öneminin farkındayız. Bunun için mevcut 11 istihdam teşvikini önümüzdeki dönemde de sürdürüyoruz. Burada özellikle benim tüm girişimcilerimden şahsım ve milletim adına yeni bir ricam olacak. İstihdam seferberliğini sürekli devletten bekleyecek olursak ciddi bir yanılgı olur. Yaklaşık 1.5 milyon üyesi olan TOBB, yılbaşında kendisinden bütün üyelerimizin artı 1 istihdam sağlamasını istemiştik. Şimdi büyüme oranımız ikiye katladığına göre eğer biz artı 2 istihdam sağlayacak olursak bu ülkemizin büyüme oranını daha da genişletecek, yayacak ve bu ülkeyi kıskananları da çıldırtacaktır. Şimdi ben burada işadamlarımıza sesleniyorum, buna var mıyız? Yani her müessesemiz 2'şer kişi istihdam edecek olursa demek ki 11.1'i biz yükseltmeye devam edeceğiz.

YÜZDE 11.1'E RAĞMEN OLUMSUZ BAKIYORLAR:

Ülkemizin önünü terörle, darbeyle, kaosla kesemeyeceklerini anlayanlar şimdi ekonomi silahını çekmiş durumdalar. Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 büyümüş iken bile hala kredi notlarımızla ilgili olumsuz değerlendirmeler yapılabiliyor olmasının başka izahı olabilir mi?

İŞVEREN İŞÇİSİNİN YANINDA OLSUN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Muhalefetin başındaki zat kendine göre asgari ücret belirliyor diyor ki 2 bin lira. Bak şu anda artık senin söylediğin rakam gibi bir rakam ortada kalmayacak. Şu anda ben inanıyorum ki bu yeni süreç çok daha farklı süreç olacak. Çünkü taşerona giden şimdi direkt işçi kardeşime gidecek. Benim burada bir ricam şu. İşverenlerde bu konuda inanıyorum ki çok daha insaflı olacak, işçisinin yanında olacak.
Onlara hazırlayacağı imkanla beraber şunu bilmenizi istiyorum: Veren el alan elden hayırlıdır. Çok verdim, böyle nasıl çalışayım, çalıştırayım demeyin. İnanın verdiğiniz kazandığınızdır.
Hiç endişeniz olmasın" dedi.


EN BÜYÜĞÜNDEN EN KÜÇÜĞÜNE TEŞVİKLER

İMALAT VE BİLİŞİM: Artık ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretler de sigorta primi teşvikine dahil oluyor. 2017 yılında çalışan başına 773 liradan, bin 884 liraya kadar olan prim ve vergi desteği her sigortalı için 12 ay olacak şekilde önümüzdeki yıl devam edecek.

KADINLAR, GENÇLER VE ENGELLİLER: Kadınlar, 18-25 yaş arası gençler, engelliler bu sistemden, diğerlerine göre 6 ay daha farkla yani 1.5 yıl süreyle yararlanabilecekler. Buradaki rakamlar yeni asgari ücrete göre güncellenecek. Bu teşvik 2020 yılına kadar sürecek.

En az yüzde 40 engelli raporuna sahip, iş kuracağı alanda girişimcilik eğitimi sertifikası bulunan engellilere, İş-Kur tarafından 36 bin liraya kadar hibe desteği önümüzdeki yıl 50 bin liraya çıkacak.

Geleceğin mesleği görülen siber güvenlik, bulut bilişim, kodlama gibi alanlarda iş başı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençlerin 9 aya kadar olan eğitim ve günlük 75 lira cep harçlığı almalarını sağlanacak.

Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek iş başı eğitim programlarına ve mesleki eğitim kurslarına katılan kadınlara 2 ile 5 yaş arasındaki çocukları için aylık 400 lira bakım desteği verilecek.

İstihdam ve eğitim kapsamında olmayanlara yönelik kupon yönetimi adıyla bir pilot uygulama başlatılacak. Eleman temininde güçlük çekilen ve özellikle uzmanlık isteyen sektörlerde gençlerin kendilerine uygun zaman ve şartlarda, yani esnek bir şekilde eğitim alabilmeleri sağlanacak. Bu eğitimlerin ücretlerini de devlet karşılayacak.

İŞVEREN: 'İşçinizi kendiniz yetiştirin' sloganıyla İŞKUR tarafından uygulanan programın süresi önümüzdeki yıl bilişim ve imalat sektörleri için 3 aydan 6 aya çıkarılacak. Diğer sektörler için de bu süre yine 3 ay olarak devam edecek. İşbaşı eğitim programlarına katılanlara günlük 54 liraya kadar cep harçlığı, genel sağlık sigortalarıyla iş kazası ve meslek hastalığı primleri devlet tarafından karşılanacak.

Mesleki eğitim ve beceri geliştirme projesi adıyla bir çalışma başlatıldı. İş gücü piyasasının nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için teoriyi ve pratiği birleştiren yeni bir modele geçilecek. Bu projenin uygulama süresi 2 yıl olacak. Proje kapsamındaki programlarda eğitimi teoriyi ve pratiği birlikte içerecek şekilde 8 aya kadar sürelerle düzenleyecek, katılımcılara günlük 54 lira cep harçlığı ödenecek.

ÖĞRENCİLER: Mevcut sistemde 18-25 yaş arasında öğrenci olup da çalışmaya başlayanların yetim aylığı kesiliyor. Yeni düzenlemeyle bu durumdaki öğrencilerin aylıklarının devam etmesi sağlanacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum