Cumhuriyet Halk Partisi'nin 38. kurultayın iptali istemiyle açılan dava bugün görülüyor.. CHP Parti Meclisi Üyeleri davaya katılma talebinde bulundu. CHP Genel Merkezi'nin avukatlarının ek süre istemeyeceği öğrenildi.
Katılım dilekçesinde “iradeye fesat” ve “menfaat karşılığı oy” iddiaları yalanlandı.
DAVA BAŞLADI
CHP'nin her iki kurultayının iptali istemli davanın üçüncü duruşması, Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yapılıyor. Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki duruşmaya, duruşmaya taraf avukatları katıldı. Basın mensuplarının ilgisinin yoğun olduğu gözlendi.
ÖZEL'E TAM DESTEK
Duruşma sırasında kameralar karşısına geçen CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, 25 ilçe başkanıyla birlikte CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e desteklerini açıkladı.
Erkol, yaptığı açıklamada, alınacak herhangi bir olumsuz karar beklemediklerini belirterek, “Bir kararın çıkmayacağını ya da olumsuz bir kararın çıkmayacağını düşünüyoruz. Hukuktan öte, siyasi bir yol olarak erteleme kararının olabileceğini düşünüyorum” dedi.
Türkiye’nin içinde bulunduğu krize dikkat çeken Erkol, partinin içine kapanmayacağını vurguladı: “Türkiye'nin krizinin farkındayız. Bir iktidar alternatifi olarak içimize kapanıp kalmayacağız.”
CHP’de sürpriz beklemediklerini belirten Erkol, kararlılık mesajı da verdi: “Bir yürüyüş başlattık, durmayacağız.”
Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na da çağrıda bulunan Erkol, “Ben Kılıçdaroğlu'nun da hem partisini hem de Türkiye'yi krize sokacak bir adıma atacağına inanmıyorum. Sağduyusunun bu yönde olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.
CHP İL BAŞKANLARI GENEL MERKEZDE
Öte yandan Halk TV'nin haberine göre; Saat 10.00'da başlayan dava ile beraber saat 11.00'de CHP'li 81 il başkanın CHP Genel Merkez binasında toplantı yapacağı bilgisi aktarıldı. İl başkanlarının olası kayyum ya da mutlak butlan kararında CHP Genel Merkezini terk etmeyecekleri de ifade etti.
Paşayiğit, genel merkezde sessiz bir bekleyiş olduğunu ifade etti. CHP İl Başkanları'nın genel merkez gelmeye başladığını ve saat 11'de toplantı yapılacağını belirten Paşayiğit, "Davanın seyrine göre genel merkez hareketlenebilir" dedi.

SAVAŞ'IN AVUKATI: 'KILIÇDAROĞLU GÖREVE ÇAĞRILMALIDIR'
Lütfü Savaş'ın avukatı Onur Yusuf Üregen, "Bu davaya konu usulsüzlükler milli güvenlik sorunudur. Mutlak butlan ile Kemal Kılıçdaroğlu göreve çağrılmalıdır" dedi.
Lütfü Savaş'ın avukatı şunları söyledi:
-CHP yönetimi Kemal Kılıçdaroğlu’na verilmelidir. 38’inci olağan kurultayında organize şekilde suç işlenerek delege iradeleri sakatlanmıştır. Kurultay mutlak butlanla sabittir.
-6 Nisan seçimli kurultay yetkisiz genel başkan tarafından verilmiştir. Kurultay kanuna karşı hileye başvurularak yapılmıştır.
-Bu kurultay da sakattır. Gayri meşru genel başkan kendini kurtarmak için bir mizansen düzenlemiştir. Seçilmeyen bir kişinin genel başkan olması kabul edilemez.
-Özgür Özel’in görevden el çektirilmesi ve partinin o dönemdeki genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yönetilmesi gerekmektedir. Kemal Kılıçdaroğlu göreve çağrılmalıdır.
SAVAŞ'IN AVUKATI ÖZEL VE YÖNETİMİNİN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMASINI İSTEDİ
Lütfü Savaş’ın avukatı, katılma talebinin reddini ve sözlü yargılama aşamasına geçilmesini istedi.
Avukat, kurultayın iptalini ve Özgür Özel yönteminin tedbiren görevlerinden uzaklaştırılmasını talep etti.
Ayrıntılar gelmeye devam edecek...
DAVAYI KİMLER AÇTI?
Hatay eski Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın açtığı dava çift yönlü olarak hem Asliye Hukuk, hem de Ağır Ceza Mahkemesinde de görülüyor.
Asliye Hukuk Mahkemesi kurultayın iptali, ağır ceza mahkemesi ise aralarında divan başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 12 sanık hakkında “Oylamaya hile karıştırma” suç iddiasını ele alınıyor. 40 sayfalık iddianamede 12 şüpheli hakkında 3 yıl hapis istenirken, eski Genel Başkan Kılıçdaroğlu da, “Mağdur” sıfatı ile yer alıyor. Dava için başvuruyu CHP’den ihraç edilen Hatay eski Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile delegeler Levent Çelik, Bahar Önal, Yılmaz Özkanat, ve Hatip Karaaslan açtı.
10 SAYFALIK BAŞVURU
Savaş son yerel seçimde halkın karşı çıkmasına rağmen Genel Merkez tarafından yeniden aday gösterilmiş ve büyükşehri kaybetmişti.
Savaş ve 4 delegenin Asliye Hukuk Mahkemesine yaptığı 10 sayfalık başvuru dilekçesinde, kurultay Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Özgür Özel ve beraberindekilerin partiyi hile ve hukuksuzca ele geçirdikleri öne sürüldü. İki kurultayın da iptali ve Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki eski yönetimin “Mutlak Butlan” kararı ile göreve dönmesi istendi. Her iki kurultay davasının birleştirildi.
Mahkeme iddianamenin bir kısmını ağır ceza mahkemesine gönderdi. Hapis istemli dava ağır ceza, kurultayın iptalinin istendiği dava ise asliye hukuk mahkemesinde kaldı. Bugünkü dava, Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüyor.
KILIÇDAROĞLU DURUŞMAYA KATILMIYOR
Eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultay davasının görüldüğü gün Ankara’da olmayacak.
Davaya katılma talebinde bulunan PM üyelerinin isimlerini tutanağa yazdırdı.
SAVAŞ'IN AVUKATI ÖZEL VE YÖNETİMİNİN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMASINI İSTEDİ
Lütfü Savaş’ın avukatı, katılma talebinin reddini ve sözlü yargılama aşamasına geçilmesini istedi. Avukat, kurultayın iptalini ve Özgür Özel yönteminin tedbiren görevlerinden uzaklaştırılmasını talep etti.
İHTİMALLER NELER?
Mahkeme yalnızca "mutlak butlan" kararı verirse, CHP yönetimi temyize gider.
Temyiz süreci bitmeden Kılıçdaroğlu genel başkan olamaz.
Mahkeme ayrıca tedbir kararı da verirse, eski yönetimi geçici olarak göreve getirebilir ya da CHP’lilerden oluşan bir heyet atayabilir.
Bu durumda 4-5 Kasım 2023 ve 6 Nisan 2025 kurultayları yok sayılır, yeniden oylama yapılır.
İktidar kanadında ne bekleniyor?
AK Parti ve MHP kulislerinde ise davanın yeni adli yıla kalma ihtimali daha yüksek görülüyor. Kurultaya şaibe karıştığının delillendirilmesi durumunda, davadan mutlak butlan kararı çıkması da olasılıklar arasında değerlendiriliyor. AK Parti'nin Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Recep Özel ise mahkemenin mutlak butlan kararı verme yetkisi bulunmadığını savundu.
