Söz konusu emlak vergi değerlerinin kimi ilçe ve mahallelerde yüksek artış göstermesinin gayrimenkul sahiplerini zor durumda bırakabileceği ifade edildi. İzmir'de 1 milyondan fazla kişiyi yakından ilgilendiren emlak vergisi değer bedellerindeki yüksek artış oranları tepki çekti. 2018 yılında geçerli olacak artışların kimi ilçelerde yüzde 600'lere varması şaşırttı. Özellikle kentteki turistik ve gelişen ilçelerdeki arsa ve arazilere ait metrekare birim değerlerindeki fahiş artışın, konut ve dükkan sahiplerini epey zorlayacağı vurgulandı.
RAKAMLAR ÇOK YÜKSEK
Buna göre İzmir'in gözde tatil beldelerinden Urla'da emlak vergi değerlerinin 24 kat artarak yüzde 400'lere, Foça'da 7 kat artarak yüzde 200'lere ulaştığı öne sürüldü. Sahil kasabaları kadar, metropolde de yeniden belirlenen arsa metrekare fiyatları dudak uçuklattı. Karşıyaka'da yüzde 300, Bayraklı ve Konak'ta yüzde 500, Karabağlar'da ise yüzde 600'lere varan artışların olduğu iddia edildi. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, "Yaptığımız incelemelerde değerlerin en üst düzey olan alım-satım (rayiç) değeri dikkate alınarak yapıldığını gördük. İlçede bina değerlerinin çok üzerinde beyanlarda bulunulması sonucu da doğuracak bu fiyatlandırmaların, birçok vergiyi yüksek düzeyde artıracağı gerçeği de mevcuttur. Bu nedenle değer artışlarına dava açtık" dedi. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, afaki artışların düşündürücü olduğunu söyledi.
Vergi usul kanununa göre belirlenen oranların 4 yıllık süreçte artarak devam ettiğini vurgulayan Güleroğlu, "Gayrimenkul sahibi vatandaş evinin emlak vergisini öderken sanki kendi evinde kirada oturuyormuş gibi oluyor. Açıklanan oranlara itirazlar ve mahkeme süreçleri oluyor. Bununla ilgili devlet ciddi harcamalar yapıyor. Bunların hepsini ortadan kaldıracak formül konut alım satımlarında yapılacak yüzde 3'lük indirim" dedi.
KDV'Yİ DE UÇURACAK
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu eski Başkan Yardımcısı ve İnşaat Yüksek Mühendisi olan İzmirli işadamı Akın Kazançoğlu da, rayiç bedel artışının konut alım satımındaki KDV yükünü de ağırlaştıracağı uyarısında bulundu. Arsa birim metrekare değerlerinin sadece belediyelerin alacağı arsa vergilerini artırmadığını, KDV oranlarını da etkilediğini söyleyen Kazançoğlu, belediyelerin daha fazla emlak vergisi geliri elde etmek için yaptığı mantıklı olmayan artışların vatandaşı mağdur edeceğini ifade etti. AK Parti İzmir'de Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Hüsnü Boztepe ise emlak vergilerindeki fahiş artışlarla ilgili detaylı bir çalışma yaptıklarını belirterek, "İzmir'de sıkıntı çok büyük. Biz yetkililere, 'Elinizi bu vatandaşın cebinden çekin' diyoruz. Fiyatların 24 kat arttığı yerler var. İzmir halkını soydurtmayacağız" dedi.
KABUL EDİLEMEZ
Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, "Belediyelerin büyük gelirleri emlak gelirlerinden oluşuyor. Kentsel dönüşüm bahane edilerek, istimlak olunca insanların arsaları ucuza gitmesin diye değeri yüksek gösterdik anlayışıyla muhtarların söylemiyle bu değerleri oldukça şişirmişler. Halbuki hiç alakası yok. Bu her şeyi etkiler. İnşaat sektörünü de etkiler. İnsanların eviyle ilgili ödedikleri paralar neredeyse kira parasına geliyor. Kabul edilir artışlar değildir" diye konuştu.
Hesaplama nasıl yapılıyor?
Ev, daire, dükkan ve mağaza gibi mülklerin değeri tespit edilirken; bina maliyet bedeline arsa payının değeri de ekleniyor. Arsa büyük, daire sayısı az, semt de değerli oldukça arsa payından kaynaklanan emlak vergisi de artıyor. Yeni inşa edilen binaların emlak vergisi ise binde 6 (ya da 3) oranında hesaplanan arsa payı vergisinden düşük olamıyor. Eğer bir işyeri, ev sahibi emlakının bulunduğu muhitle ilgili emlak değerlerinin yanlış veya fazla hesaplandığı iddiasıyla mahkemeye başvurur ve mahkeme tarafından haklı bulunursa, deyim yerindeyse bütün mahallenin, cadde veya sokağın kaderini değiştiriyor.

Yorumlar
Kalan Karakter: