Reklam

Felaketin 6'ncı günü: Son durum ne ?

Türkiye, son birkaç günde çıkan 70’in üzerinde orman yangını ile alev alev yanarken; uydu görüntülerinden elde edilerek oluşturulan ve internet üzerinden sunulan interaktif haritalar da yaşanan felaketin büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

Felaketin 6'ncı günü: Son durum ne ?

Türkiye, son birkaç günde çıkan 70’in üzerinde orman yangını ile alev alev yanarken; uydu görüntülerinden elde edilerek oluşturulan ve internet üzerinden sunulan interaktif haritalar da yaşanan felaketin büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

Felaketin 6'ncı günü: Son durum ne ?
02 Ağustos 2021 - 12:09

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 28 Temmuz'dan bugüne kadar 32 ilde çıkan 125 yangının 119'unun tamamen söndürüldüğünü ya da kontrol altına alındığını, 7 yangının ise devam ettiğini bildirdi.

Bakan Pakdemirli, "28 Temmuz-1 Ağustos arası çıkan yangınların bilançosu olarak; 125 yangın çıkmıştı, 119 yangın ya tamamen söndürüldü ya kontrol altına alındı. Şu anda devam eden 7 yangımız var. Devam eden yangınlarımız Antalya'yı biliyorsunuz, Manavgat ve Gündoğmuş yangınlarımız devam ediyor. Muğla'da Marmaris, Köyceğiz, Milas, Kavaklıdere ve Seydikemer yangınları devam ediyor. Yeni gelen bilgiye göre Seydikemer yangını soğutma çalışmaları başladı. Gün içinde Menteşe'de çıkan yangında soğutma çalışmaları devam ediyor. Tunceli Hozatlı'da bir yangın şu anda devam ediyor. Bugün itibarıyla Mersin Silifke, Antalya Gazipaşa, Antalya Kemer ve Muğla Bodrum yangınlarını kontrol altına aldık" dedi.

BAKAN SOYLU YANGIN BÖLGESİNDE
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Muğla'nın Marmaris, Milas ve Bodrum ilçelerindeki orman yangını bölgesinde havadan ve karadan incelemede bulundu.

Orman yangınından etkilenen bölgelerde çalışmalarını sürdüren Soylu, ilk olarak Marmaris'te Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı'na başkanlık etti.

Daha sonra Marmaris Değirmenyanı mevkisindeki yangın yönetim merkezinde ekiplerden bilgi alan Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Marmaris'teki yangın bölgesini helikopterden inceledi.

Ardından helikopterle Milas-Bodrum Havalimanı'na giden Soylu, kara yolu ile Milas ve Bodrum'da yangından etkilenen köyleri ziyaret etti.

Bakan Soylu'ya İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ve AFAD Başkan Yardımcısı Önder Bozkurt eşlik etti.

BODRUM'DA SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Gökpınar, Yukarı ve Aşağı Mazı mahalleleri ile Armutçuk mevkisinde devam eden orman yangınlarını söndürme çalışmaları aralıksız sürüyor.

ALEVLER KEMERKÖY TERMİK SANTRALİNE NE KADAR YAKLAŞTI? BODRUM'DA SON DURUM NE?
Beyciler Mahallesi'nde 31 Temmuz'da akşam saatlerinde ormanlık alanda başlayan ve geniş bir alana yayılan yangınlara Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinden takviye gelen ekiplerin müdahalesi kesintisiz devam ediyor.

Gökpınar, Aşağı Mazı ve Yukarı Mazı mahallerinde yanan çam ağaçlarının yola devrilmesi ve kaya parçalarını sürüklemesi nedeniyle zaman zaman ulaşım sağlanamıyor. Bu nedenle ekipler müdahalede güçlük çekiyor.

Bölge halkı ile bazı sivil toplum kuruluşları da söndürme çalışmasına katılan ekiplere kumanya ve buzlu kovalar içinde içecek taşıyor.

Yangın nedeniyle boşaltılan Aşağı Mazı Mahallesi'nin sakinleri, bölgedeki bazı turistik tesislere yerleştirildi.

Alevlerin Kemerköy Termik Santrali lojmanlarına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri, yangın söndürme ve sağlık ekipleri bölgede hazır bekletildi ancak yangının bu noktaya gelmesi ekiplerin yoğun mücadelesiyle önlendi.

Çevrede önlem alan jandarma ekipleri, yangının etkili olduğu kritik noktalara uzman ekipler haricinde kimsenin girmesine izin vermiyor.

Bölgeye sabahın ilk ışıklarıyla birlikte havadan da etkili müdahalenin başlayacağı bildirildi.

BODRUM BELEDİYE BAŞKANI: HAVA DESTEĞİ GEREKİYOR
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yangınlara ilişkin son bilgiyi Habertürk TV'de verdi. Aras, "Özellikle Armutlu civarında devam eden yangın var, kısmen kontrol altına alındı. Mazıköy'deki yangın kısmen kontrol altına alındı. Yeniköy civarında bir yangın var. Gökpınar civarında da bölüm bölüm devam ediyor. Her an soğutma çalışmalarından sonra rüzgarla tekrar canlandığını görüyoruz. Arazöz ve insan gücüyle kontrol altında tutmaya çalışıyoruz, zaman zaman hava desteği de geliyor" dedi.

Aras sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgede tatilci kalmadı ya güvenli bölgelere ya evlerine geri döndüler. Şu anda tahliye durumu bu şekilde. Sahada koordinasyon iyi sağlanıyor. Orman Genel Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyemiz, diğer belediyelerden gönderilen destek ekipleri var. Biz bu koordinasyonu sağlıyoruz, kriz masası oluşturduk.

Şu anda artık bütün ekipler geldi, arazöz geldi, itfaiye geldi, su sıkıntımız yok. Gıda ihtiyacımız yok. Şu an aşırı fazlası var. Tek ihtiyacımız yeterli hava desteği ile soğutma çalışmalarının yapılması. Sarp dağlar var, karadan soğutma çalışması gerçekleştiremiyoruz. Çökertme bölgesinde karadan müdahale imkanı yok. Hava desteğiyle çözmek hepimiz için çok iyi olacaktır. Turizm ve zeytincilik başta her şey zarar görüyor. Zeytini zarar görmüşse zeytin hediye edeceğiz, hayvanı zarar gördüyse karşılayacağız, oteli zarar gördüyse yardım edeceğiz. Hasar tespitlerini yaptıktan sonra vatandaşlarımıza ileteceğiz. Düne göre daha stabil olduğunu söyleyebilirim. İnsanlar da yanlış ihbarlara, sosyal medya algılarına inanmasınlar."

MİLAS BELEDİYE BAŞKANI: ÇÖKERTME CAYIR CAYIR YANIYOR
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise "Çökertme'nin ön taraflarındayız. Çökertme cayır cayır yanıyor. Rüzgar çok sert, ayakta durmak zorlaştırıyor. Evler de yanıyor. Mahallemiz tehdit altında. Uçaklarla müdahale yapılamaması nedeniyle itfaiye ekiplerinin yüksek kesimlere ulaşamadığı için yangını durduramıyoruz. Arazözlerle müdahale yapılıyor. Milas'ta yerleşim yerleri yanıyor" dedi.

Termik santralin durumu hakkında bilgi veren Tokat, "Hava desteği çok yetersiz kalıyor. Öğle saatlerinden itibaren bağırdım, 'Çökertme'yi kaybedeceğiz, elden gidiyor' diye. Bugün bir iki defa geldi ama daha etkili mücadeleyle bu yangını engelleyebiliriz. Helikopter ve arazözlerle devam edersek bu yangın devam edecek. Termik santrale yönelim yok. Rüzgar da ters estiği için termik santralimiz ve çevre mahalleler için tehlike söz konusu değil. Söndürme çalışmalarında daha fazla araca ve insana ihtiyacımız var. Buz bulamıyoruz, hortuma, maskeye ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

ALANYA'DA MÜCADELE SÜRÜYOR
Antalya'nın Alanya ilçesinde, gündüz saatlerinde kontrol altına alınan Güzelbağ Mahallesi'ndeki orman yangını tekrar başladı.

Gündoğmuş'ta rüzgarın etkisiyle Güzelbağ ve Bayır mahalleleri ile Susuz Yaylası'nı etkileyen yangınla mücadele devam ediyor.

Havadan ve karadan müdahaleyle gündüz saatlerinde kontrol altına alınan Güzelbağ'daki orman yangını akşam saatlerinde tekrar başladı.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, yaptığı açıklamada, Güzelbağ'ın üst bölgelerinde, akşam saatlerinde yangının yerleşim yerlerine yaklaştığını söyledi.

Tehlike nedeniyle yeniden tahliye kararı verildiğini belirten Yücel, "Tahliye kararıyla evlerini boşaltmak zorunda kalan ve kalacak yeri olmayan vatandaşlar için Güney Hüddoğlu Düğün Salonu, Nebahat Şifa Öğrenci Yurdu ve Oba Kız Öğrenci Yurdunu hazırlattık. Vatandaşları, belediye otobüsleri, tır ve kamyonlarla riskli bölgeden uzaklaştırıyoruz. Ayrıca, yangın bölgesindeki tüm hayvanlar da belediye araçlarıyla güvenli alanlara taşınıyor." dedi.

Yücel, yangını söndürmek için ekiplerin bütün gün havadan ve karadan müdahalede bulunduğunu, ellerinden ne geliyorsa yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Büyük bir felaketle karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Yücel, "Gündüz kontrol altına alınan yangın, akşam saatlerinde rüzgarın da etkisiyle yeniden büyüdü. Yangın bir türlü tam olarak söndürülemiyor. Can kaybı yaşanmaması için hem insanlarımızı hem de bölgedeki tüm hayvanları belediye araçlarımızla güvenli bölgeye taşımak zorunda kaldık." ifadelerini kullandı.

MANAVGAT'TA YERLEŞİM YERLERİNE TEHDİT

Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan orman yangını 6 gündür devam ediyor. Kentte 6 gündür 12 farklı noktada çıkan yangınlardan Manavgat ve Gündoğmuş dışındaki yerler kontrol altına alındı. Manavgat’ta Sırtköy, Gündoğmuş’ta ise Ümütlü, Senir mahalleleri tahliye edildi. Ormanlık alanlardaki yangının rüzgarın etkisiyle hızla ilerlediği görüldü. Ümütlü Mahallesinin çukurda kalması nedeniyle dumanının bölgeyi tamamen kapladığı ve bu nedenle mahalle tahliye edilirken, girişler ise yasaklandı.

JANDARMA EKİPLERİ ETTEN DUVAR ÖRDÜ
Gündoğmuş’taki yangını söndürmek isteyen itfaiye ekipleri de yoğun duman ve gece olması nedeniyle çalışmalarına ara verdi. Ümütlü Mahallesine gitmek ve yangının mahalleye yaklaşması halinde müdahale etmek isteyen vatandaşlara, güvenlik gerekçesiyle izin verilmedi. Yoğun dumanın insan sağlığını tehlikeye atacak boyuta geldiğini belirten jandarma ekipleri, mahalle girişini kapattı.

Ayhan Faruk Fişne, duman nedeniyle 10’u itfaiye personeli olmak üzere 20 kişinin kısa süreliğine mahalle içinde mahsur kaldığını belirtti. Fişne, "Alev geldiği anda biz kaçtık. Arkadaşlarımız kaldı. 20’ye yakın kişi vardı. Biz girip kurtardık" dedi.

Alevlerin nasıl yayıldığını anlatan Ayhan Ünal ise "Alevler etrafımızı sardı. Sonra girip çıkarıldı insanlar" diye konuştu. Alevler bölgeyi tehdit etmeye devam ediyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum