Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'ndeki yeni üye yapılı toplantıya 5 başbakan yardımcısı ve 4 bakan katılırken, askeri kanattan ise Genelkurmay Başkanı ile birlikte Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları yer aldı.
30 Ağustos 2016 ile 29 Ağustos 2017 arasında görev yapacak albayların durumunun masaya yatırıldığı toplantı yaklaşık 1 saat 20 dakika sürdü.
Daha önce YAŞ toplantıları 3 gün sürerken, kararlar da 1 saat 20 dakikalık görüşmenin ardından hemen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından, açıklanan kararlara göre, üst rütbede subay birikiminin kademeli olarak azaltılması için 30 Ağustos'tan geçerli olmak üzere subayların toplam hizmet süresi 31 yıldan 28 yıla indirildi.
Hizmet süresinin 28 yıla indirilmesiyle birlikte, 1985, 1986, 1987 ve 1988 yıllarında mezun olarak göreve başlamış bin 20 albayın görev süresi bu yıl bitiyordu. Alınan karara göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 372, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 27 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 35 olmak üzere toplam 434 albayın hizmet süresi 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olmak üzere 2 yıl uzatıldı.
Bin 20 albaydan 434'ünün görev süresi 2 yıl uzatılırken, geri kalan 586 albay da emekliye sevk edildi. Emekli edilen 586 albayın 470'i Kara Kuvvetleri'nde, 71'i Deniz Kuvvetleri'nde ve 45'i de Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görev yapıyordu.
YAŞ kararlarına ilişkin Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetlerini ilgilendiren diğer hususlar görüşülmüştür" ifadesine yer verildi. Bu ifade ile de terörle mücadele başta olmak üzere doğu ve güneydoğudaki diğer konuların da ele alındığına işaret edildi.
'MACARİSTAN'IN TUTUMU AB'YE ÖRNEK OLMALI'
Başbakan Yıldırım dün Moldova Başbakan Yardımcısı Andrei Galbur ile Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto'yu kabul etti.
Yıldırım, her iki konuk bakana da FETÖ darbe girişimini anlattı. Konuk bakanlar da 'Türkiye'nin yanındayız' mesajı verdi.Yıldırım, YAŞ toplantısı sonrasında Moldova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Bakanı Andrei Galbur'u kabul etti. Yıldırım, Moldova makamlarının, FETÖ'nün yönlendirmesiyle vuku bulan 15 Temmuz darbe girişimi karşısında gösterdiği tavrı takdir ettiğini belirtti.
Moldova'nın Gökoğuz soydaşlarımıza evsahipliği yapmasının ikili ilişkilere özel bir anlam kattığını dile getiren Yıldırım, başta Gökoğuz Yeri'nin özerk statüsü, Transdinyester sorununun çözümü ve AB ile bütünleşme süreci olmak üzere, Moldova'nın attığı adımların memnuniyetle karşılandığını söyledi. Galbur da, başta FETÖ'cü darbe girişimi ve Gaziantep saldırısı olmak üzere, terör eylemlerinde hayatlarını kaybeden Türk vatandaşları için taziye dileklerini iletti ve Türk hükümetine verdikleri desteği yineledi.
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto'yu da ağırlayan Yıldırım, Macar Bakan'a 15 Temmuz karşısında Macaristan'ın tavrını takdir ettiklerini belirtti. Macaristan'ın dirayetli tutumunun diğer AB ülkelerine örnek oluşturmasını dileyen Yıldırım, FETÖ ile mücadelenin kararlılıkla yürütüleceğini vurguladı.
SİVİL AĞIRLIKLI İLK TOPLANTI
YAŞ'ın yeni yapısal düzenlemesine göre Başbakan yardımcıları Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Nurettin Canikli, Tuğrul Türkeş ve Veysi Kaynak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ilk kez toplantıya katılmış oldu. Karargah'tan ise sadece Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile birlikte Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidün Ünal toplantıda yer aldı.

Yorumlar
Kalan Karakter: