Reklam

HAKSIZLIKLARA KARŞI BİRLİK OLUYORLAR!

İzmir’deki medya kuruluşlarının temsilcileri İzmir Basın Yayın Derneği (İBYAD) çatısı altında birleşiyor

HAKSIZLIKLARA KARŞI BİRLİK OLUYORLAR!

İzmir’deki medya kuruluşlarının temsilcileri İzmir Basın Yayın Derneği (İBYAD) çatısı altında birleşiyor

HAKSIZLIKLARA KARŞI BİRLİK OLUYORLAR!
09 Eylül 2020 - 18:23

İlk etapta Karşıyaka İpek Unlu Mamüllerinde yapılan kahvaltılı toplantıda bir araya gelerek derneğin vizyon ve misyonu hakkında görüş alışverişinde bulundu. Toplantıda bulunan 11 gazeteci dernek başkanlığına oy birliyi ile dernek başkanlığına Gazetem İzmir İmtiyaz sahibi Salih Erkek getirildi. Oylamadan sonra ilk söz alan Erkek güven ve inançlarından dolayı hazirunda bulunan gazetecilere teşekkür etti. Daha sonra açıklamada bulunan Erkek, “İlk hedefimiz internet haber portallarını ve internet üzerinden yayın yapan TV Kanallarını yasalaştırmak olacak. Konuyu geçmiş başbakan değerli insan şimdi korona virüs tedavisi gören Binali Yıldırım’a 50’ye yakın gazetecinin katıldığı toplantıda arz etmiştim. Arzum kabul görmüştü. Kendilerine ve eşine acil şifa diliyorum. Derneğimizin kuruluşunu tamamladıktan sonra konunun uzmanı olan arkadaşlarımızla Ankara’ya gidilecek. Siyasi parti liderleri, temsilcileri ve İzmir milletvekilleriyle görüşülerek desteklerini alacağız” dedi.


Çağımız teknoloji çağı diye söze devam eden Başkan Salih Erkek, “Hepimizin malumu artık yazılı basın yani gazeteler okunmuyor. Herkes internet üzerinden yayın yapan internet sitelerini ve onlardaki haberleri okuyor. Basılı gazeteler okunmaz haldeler. Lakin bizleri gazete çıkarmaya geçmiş yasalar mecbur ediyor. Basın Yayına tabi olmayan internet haber sitesi sahipleri belediyelerden ilan alamıyorlar. Halbu ki; gazete baskısı her konuda yurdumuza çok büyük zararlar veriyor. Gazetelerin kağıdı da mürekkebi de kalıbı da ithal. Ayrıca ağaçların kesilmesinin yanı sıra baskı makinaları da ithal, elektrik sarfiyatı zaten külliyen zarar. Haksızlığa gelince de belediye başkanları kendi yandaşlarına diledikleri ilanları veriyorlar, haksızlıkları diz boyu. Belediyeler bunların çiftliği olmamalı. Bu olumsuzluğa dur diyeceğiz. Kamu kurum ve kuruluşları ihale açıyorlar. İstanbul iş adamları ihaleleri alıyorlar. İlan ve reklamlarını İstanbul yazılı görsel medyasına veriyorlar. Sanki İzmir medyası yokmuş gibi. İşte bu olumsuzluğa da ‘dur’ diyeceğiz. Amacımız kavga değil hak aramaktır. Bu böyle biline. Allah Yardımcımız olsun. Derneğimizin kapısı Vatan Millet ve Bayrak diyen herkese açıktır” dedi.
Başkan Erkek, sözlerini birlikten kuvvet doğar diyerek noktaladı.

KENDİ AYAKLARIMIZIN ÜZERİNDE DURMAKTA ZORLANIYORUZ!
Doğan Haber İmtiyaz Sahibi Remzi Doğan ise konuşmasında, medya kuruluşu sahiplerinin çoğunun kendi ayakları üzerinde durmakta zorlandığını ifade ederek, “Bizleri bir araya getirdiğiniz için teşekkür ederim. Pandemi sürecinden dolayı kısa bir süreliğine işleri askıya almak zorunda kaldık. Bir yerde bir olay olduğunda direkt ya ulusal ya da yerel basına bakılıyor. İnsanlar her şeyi basın aracılığıyla öğreniyor. Ben 20 yıllık gazeteciyim. Ama yerel ama genel basın olmak üzere 20 yıl boyunca bu mesleğin içindeyim. Hepimiz kişisel olarak gayret ediyoruz. Bunu yaparken kendi güçlerimizi kullanmak zorunda kalıyoruz. Ne devlet ne de belediye imkanlarını kullanabiliyoruz, bu da bizi yıpratıyor. Gördüğüm kadarıyla bu işin baronları var ve koltukta oturuyor, emekçileri kullanıyor, kendisi arka planda. Ben sizleri tebrik ediyorum ve geç kalınmış bir aşamadayız. Birlikten güç doğar ve buna inancım sonsuz” dedi.

BİZLER ÖRNEK OLACAĞIZ!
Sahra Medya İmtiyaz Sahibi Nalan Gazezoğlu ise toplantı da söz alarak, “Öncülük yaptığı için Salih Bey’e teşekkür ediyorum. Böyle bir organizasyonda bizleri toplamanız bizleri mutlu etti. Birlikten gerçekten güç doğar. Bir masayı tek kişi kaldırmak farklı, 4 kişi kaldırmak farklı olur. Bu anlamda kuracağımız dernekle birlikte inanıyorum ki sektörümüzdeki bir çok sıkıntıyı da çözeceğiz. İnanıyorum ki; bizler örnek olacağız ve sektörümüzdeki bir çok arkadaşımızda bizle birlikte bu yolda olacaktır” şeklinde konuştu.

ŞARTLAR DAHA DA OLGUNLAŞTI!
Daha önce dernek kurmak için çalışma gerçekleştirdiğini fakat o günün şartlarında bunun mümkün olmadığını şimdi ise şartların daha da olgunlaştığını vurgulayan US Medya ve Gazete 35 İmtiyaz Sahibi Uğur Şener ise konuşmasında, “Yıllar önce böyle bir dernekçilik faaliyeti için ben de oldukça fazla uğraştım. Fakat bir çok arkadaşımız o dönemde yanımızda olmadı. İnanıyorum ki; şimdi şartlar daha çok olgunlaştı ve bir çok arkadaşımız bizlere destek olacaktır. Ben her zaman yanınızda olacağım” dedi.

BAZI İSİMLER BELEDİYELERDE HAKİMİYET KURMUŞLAR
Anadolu Basın Yayın Birliği İzmir İl ve Ege Bölge Başkanı Ali Erol Diker ise medya anlamında bazı isimlerin popülistler yaratarak belediyeler içerisinde hakimiyet kurduğunu ifade ederek şu düşüncelere yer verdi: “Ben 42 yıldan beri bu sektörün içerisindeyim. İzmir bazı konularda çok zayıf. Medya anlamında da İzmir oldukça zayıf ve bazı isimler popülistlik yaratmışlar ve belediyeler içerisinde hakimiyet kurmuşlar, siz gitseniz bile o bütçeden asla pay alamazsınız. Çünkü oraya birileri çökmüşler, siz gittiğiniz de ise ‘aman bu gelmesin’ şeklinde tepki gösteriyorlar. Yıllar önce Salih Bey ile birlikte bu düşünceye girmiş ama sonrasında kuruluşu gerçekleştirememiştik. İzmir’de bildiğimiz bazı isimler var, baktığınız da belediyelerden nemalanma peşindeler. Bu anlamda bir çok tehditler de alıyoruz. İzmir’de bu anlamda kuracağımız dernek bir birliktelik meydana getirecek ve güç elde edeceğimize inanıyorum. Bu anlamda ben hepinizi kutluyorum. Tüm çıkmazlara rağmen ayaktaysak eğer ve bugün burada bu toplantıyı gerçekleştiriyorsak inanıyorum ki önümüzde güzel günler olacaktır”

İNTERNET MEDYASININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİLER!
Mahalli Gündem internet medyası imtiyaz sahibi Hasan Eser, internet medyasının önemine de dikkat çekerek, “İzmir’de şuan 30-40 taneden fazla satılmayan gazeteler var. Ama basın ilan kurumundan ilan aldığı, belediyelerden destek gördükleri için mecburen prosedür olarak gazete çıkartıyorlar. Yapılan işi mukayese etmek adına bakıldığında bir fark yok. Türkiye’de Star ve HaberTürk gazetelerinin yazılı yayından vazgeçip internet üzerinden yayın hayatlarına devam etmesi aslında internet medyasının ne kadar önde olduğunu gösteriyor. Burada nasıl devlet bakkal ve marketi ayırt etmeyip yaptığı ciro üzerinden vergi alıyorsa, bizi de HaberTürk çok ziyaret ediliyor ama yerel siteler o kadar çok ziyaret edilmiyor diyerek ayıramaz. Ülkemizde maalesef o kadar çok özellikle de siyasi anlamda dernekler kuruldu ki; dernekçilik olayını zayıflattılar. Tabela ve çanta derneği çok fazla var. Amacına uygun çalışan dernekler yok mu derseniz tabi ki var. Daha güzel ve amacına uygun çalışarak yarın daha güçlü bir medya sektörü oluşturacağımıza da inancım sonsuzdur” dedi.

OLUMSUZLUK VE HAKSIZLIKLARLA MÜCADELE EDECEĞİZ!
Yapılan istişareler sonrasında toparlayıcı bir konuşma yapan Gazetem İzmir İmtiyaz Sahibi Salih Erkek ise, “İstanbul iş adamları İzmir kurum ve kuruluşlarından ihaleler alıyorlar. Lakin reklam ve ilanlarını İstanbul basınına veriyorlar. Hele Bey efendilere bakın İzmir’den paranı kazan İstanbul medyasına reklam ve ilanlarını ver. Eee İzmir basını ne işe yarıyor? Buna İzmir iş adamları da dahil Folkart ve İZKA hariç. Hak yemeyelim FOLKART ve İZKA yerel basınına sahip çıkıyor. İşte bu olumsuzluğa haksızlığa İzmir Basın Yayın Derneği karşı çıkacak. İzmir Belediye Başkanlarının bir çoğu kendi yandaşlarına ilanlarını veriyorlar. Lakin diğer basın yayınlarını görmezden geliyorlar. Bu olumsuzluğa da karşı geleceğiz” şeklinde konuştu.

Kurucu Listesi ise şu şekilde belirlendi:
Salih Erkek (Başkan)
Erdoğan Gezer
Uğur Şener
Hasan Eser,
Erol Diker,
Remzi Doğan
Bünyamin Kütük
Nalan Gazezoğlu
Emir Ahmet Atilhan
Halil Kocakabak
Erkan Sevinç
Gülay Altınbaş
Koray Akyürekliler
Erdal Ataklı
Gülcan Gençtürk
Yusuf Erkek
Feyziye Meletli