Reklam

“Hedef terörden arındırılmış güvenli bölge”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Suriye’de Arap ve Türkmen kardeşlerimizin barınabileceği bir güvenli bölge için mücadelemizi sürdürüyoruz. Terörden arındırılmış bölge için El Bab’dan sonraki hedefimiz Münbiç ve Rakka... Bu konuda Körfez’deki kardeşlerimiz de elini taşın altına koymalı” dedi

“Hedef terörden arındırılmış güvenli bölge”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Suriye’de Arap ve Türkmen kardeşlerimizin barınabileceği bir güvenli bölge için mücadelemizi sürdürüyoruz. Terörden arındırılmış bölge için El Bab’dan sonraki hedefimiz Münbiç ve Rakka... Bu konuda Körfez’deki kardeşlerimiz de elini taşın altına koymalı” dedi

“Hedef terörden arındırılmış güvenli bölge”
14 Şubat 2017 - 09:58

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye meselesinin çözümünde terörden arındırılmış güvenli bölge tezini ABD Başkanı Donald Trump'a da anlattığını belirterek, "Bu noktada, Körfez'deki kardeşlerime diyorum ki, elinizi lütfen taşın altına koyun" dedi. Erdoğan dün Bahreyn'de Uluslararası Barış Enstitüsü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ofisi'nin düzenlediği etkinlikte şunları kaydetti:

BAŞKA VATANIMIZ YOK: Küresel bir dönüşüm sürecinde, dünyanın en sıkıntılı bölgesinde, acıların ve umutların kol kola yürüdüğü bir coğrafyada hep birlikte yaşıyoruz. Ne bizim, ne de sizlerin başka bir vatanları olmadığına göre, bu coğrafyada yaşamayı sürdüreceğiz. Öyleyse, hep birlikte bölgemizdeki sorunların çözümü, huzurun, refahın, kardeşliğin, istikrarın güçlenmesi için neler yapabileceğimiz noktasında oturup konuşmalıyız. Artık kuru sözlerle, hamasetle, taktik manevralarla geçiştiremeyeceğimiz, zor ve kritik tercihlerde bulunmak durumunda olduğumuz bir süreçteyiz.

BİRLİK OLMA ZAMANI: Tüm bölgenin, İslam aleminin geleceği için birlik olma, birlikte hareket etme zamanı çoktan gelmiştir.

Komşuları zillet içinde yaşarken, aynı dili konuştuğu, aynı kıbleye yöneldiği kardeşleri zulüm görürken, hiçbir ülke sadece kendi konforunu düşünemez. Zira bu coğrafyada kaderimiz de, kederimiz de ortaktır. Bugün Suriye'nin, Irak'ın, Libya'nın, oralarda yaşayan kardeşlerimizin başına gelenlerin, yarın bizlerin de başına gelmeyeceğinin garantisi yoktur.

Bu sebeple, hemen harekete geçmemiz gerekiyor.

HEDEF TERÖRDEN ARINDIRILMIŞ GÜVENLİ BÖLGE: Türkiye olarak, terörle mücadele hususunda da üzerimize düşenleri yapıyoruz.

Fırat Kalkanı Harekatıyla terör örgütü DEAŞ'ı ve PYD'nin bir bölümünü sınırlarımızdan uzaklaştırdık.

Cerablus'u DEAŞ'tan temizledik. Hemen arkasından El Rai'yi, Dabık'ı temizledik. Şimdi El Bab'ta an be an, orayı da inşallah DEAŞ'tan temizlemek suretiyle bizim attığımız adım bir hedefe kilitlenmiştir. Ondan sonra doğuya yönelerek Münbiç ve Rakka'da eğer koalisyon güçleriyle müşterek adımı atarsak, bu müşterek adımla birlikte oradaki belirli bir hedef ki, o da terörden arındırılmış bir güvenli bölge hedefidir.

2 BİN KİLOMETRELİK ALAN TEMİZLENDİ: Terörden arındırılmış bu güvenli bölgeye özellikle ağırlıklı olarak Arap kardeşlerimiz, Türkmenler yerleşme imkanını bulacaktır. Burada daha birkaç ay önce teröristlerin cirit attığı 2 bin kilometrekarelik alanı güven ve umut alanı olarak halletmiş durumdayız. Ama yeterli değil.

Hedefimiz burada en az 4-5 bin kilometrekarelik bir alanı terörden arındırılmış güvenli bölge haline getirmektir. Burada ciddi sıkıntı var. Çalışma şu anda devam ediyor.

Şehitlerimiz var, ÖSO'nun şehitleri var. Ama buralarda 3 bini aşkın DEAŞ'tan etkisiz hale getirilen terörist var. Burada kararlıyız.

ELİNİZİ TAŞIN ALTINA KOYUN: Bu noktada, Körfez'deki kardeşlerime diyorum ki, elinizi lütfen taşın altına siz de koyun.

Gerekli adımlar atılmazsa Suriyeli kardeşlerimiz, hayatta kalmak için, çocuklarına daha iyi bir gelecek sunmak için başka diyarlara göç etmeyi sürdürecektir. Biz Aylan bebekleri, Ümran bebekleri batının dergilerinin kapaklarında gördüğümüz zaman mı ah vah edeceğiz?

BAŞKAN TRUMP'A ANLATTIM

Terörden arındırılmış güvenli bölge, uçuşa yasak bölge, 4-5 bin kilometrekarelik böyle bir alan, bunu Sayın Obama'ya, şimdi de Sayın Trump'a ifade ettim. Dedim ki 'bu bölgede gelin, tamamıyla terörden arındırılmış güvenli bölge olarak, biz buralarda hemen konut inşasına başlayalım. Biz konut inşasında başarılı bir ülkeyiz. Biz bu inşaatları yaparız. Ama mali noktada sizler de bize destek olun' dedim.

Hatta bizler gerekirse buralarda 500 metrekarelik bahçeler içerisinde, özgün mimariyle konutları yapalım. Mültecileri buralarda yerleştirelim. Hatta bize iltica etmiş Suriyeli kardeşlerimizi biz tekrar kendi topraklarına geri gönderelim.

"DEAŞ İLE İSLAM YAN YANA GELMEZ"

DEAŞ bir terör örgütüdür ve İslam'la ilgisi yoktur. Çünkü bizim dinimiz barış dinidir. Ne yazık ki DEAŞ, sürekli olarak terör estirmiştir, savunmasız insanları acımasız şekilde öldürmüştür.

Bu insanlar, hiçbir zaman Müslüman olamaz. Biz, şu anda DEAŞ tarafından devamlı tehditteyiz. Gaziantep'te bir düğün merasiminde çoluk çocuk, genç yaşlı demeden 56 vatandaşımızı bunlar canlı bombayla öldürmüşlerdir.

DEAŞ, Müslümanların yüz karasıdır ve tüm dünyada Müslümanlar bunlardan dolayı karalanmaktadır.

Biz, bunu hak etmedik. Çünkü bizler bir barış dininin mensupları olarak, Sevgili Peygamberimizden bu yana hep güvenin temsilcisi olduk. Kimse terörle İslam'ı, radikalizmle İslam'ı yan yana getirmesin. Çünkü İslam, radikalliği kabul etmez.

​TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ

Suriye'de en önemli husus, 2016 yılının son günlerinde hayata geçirilen ateşkesin tahkim edilerek, güçlendirilerek yeniden başlatılabilmesi için gerekli zeminin oluşturulabilmesidir.

Bu ateşkesin tesis edilebilmesi için doğrusu biz büyük çaba sarf ettik. Suriye'nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunarak, tüm dini, mezhepsel, etnik unsurların içinde yer aldığı, meşruiyet zemini güçlü bir siyasi geçiş sürecinin hayata geçirilmesi şarttır. Bu doğrultuda Türkiye, tüm uluslararası platformlarda başlattığı aktif diyalogu ve girişimleri sürdürecektir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum