Reklam

İzmir'in Yeşildere'si oldu dert deresi!

İzmir'in göbeğinde, Yeşildere çevresindeki mahallelerin atıl durumu halkı isyan ettirdi. Geçen hafta manşetimizden verdiğimiz “İzmir'in üvey evladı: Yeşildere” başlıklı haberimize istinaden gazetemizin imtiyaz sahibi Salih Erkek'i kendi mahallelerine davet eden çevre halkı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'a seslendi...

İzmir'in Yeşildere'si oldu dert deresi!

İzmir'in göbeğinde, Yeşildere çevresindeki mahallelerin atıl durumu halkı isyan ettirdi. Geçen hafta manşetimizden verdiğimiz “İzmir'in üvey evladı: Yeşildere” başlıklı haberimize istinaden gazetemizin imtiyaz sahibi Salih Erkek'i kendi mahallelerine davet eden çevre halkı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'a seslendi...

İzmir'in Yeşildere'si oldu dert deresi!
18 Şubat 2017 - 12:46

Gazetem İzmir - İzmir’in merkezindeki Yeşildere çevre mahallelerinde yaşayan vatandaşlar belediyelerin ilgisizliğine isyan ediyor. Konak’a bağlı Vezirağa Mahallesi sakinleri harabeye dönmüş mahallede yaşamaktan utandıklarını belirterek başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerine ateş püskürüyor. Derenin geçtiği yerlerden mahalleye araç girişi olmayışına öfkelenen mahalle sakinleri, “Bu zamanda denizin altından bile yollar yapılırken İzmir’in göbeğinde biz bu mağduriyeti yaşıyoruz. Bundan Aziz Kocaoğlu ve Sema Pekdaş utansın. Biz vergimizi veriyoruz, su parası ödüyoruz ama hizmete gelince bize üvey evlat muamelesi yapılmasından bıktık usandık. Yeter artık bu ayıpla yaşamamıza gözünü kapatan kulağını tıkayan yöneticiler bu feryadımızı duysun” diye konuştular.

HALEP Mİ, İZMİR Mİ ?

Konak Vezirağa Mahallesi’nde istimlak edilip yarısı yıkılmış binalar, terk edilmiş koca işyerleri ilk görenlerde acaba Suriye’deki bombalar buraya mı atılmış, sorusunu akıllara getiriyor. Mahallenin ana cadde ile bağlantısı sınırlı olduğu için mahalleli geceleri de sokağa çıkamaz hale gelmiş. Madde bağımlılarının mesken tuttuğu Vezirağa Mahallesi, yıllardır kendilerine verilen sözlerin tutulmamasından dolayı yerel yöneticilere kırgın. Kırgınlığın öfkeye dönüştüğünü gazetemizin geçen sayısında “İzmir’in üvey evladı: Yeşildere” manşetiyle duyurmuştuk. Haber üzerine Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Salih Erkek’i bir kez mahallelerine davet eden vatandaşlar yaşadıklarını bir kez daha anlattı.

VEZİRAĞA’LILARIN KÂBUSU YAĞMUR

Yağmurlu havalarda kriz geçiren mahalleli yılda bir çamaşır, bulaşık makinesi almaktan bıkmış durumda. Yağmurla beraber taşan derenin suları evlerin içine kadar giriyor. Hemen her evin içinde ciddi bir nem kokusu hâkim. Özellikle çocuk ve yaşlıların bu yağmur sularının çürüttüğü evlerde sık sık hasta olduğunu ifade eden mahalle sakinlerinden Gülay Kağızman, “Biz burada niye bu rezilliğin içinde yaşamak zorunda bırakılıyoruz? Bizde belediye hizmeti almak istiyoruz. Diğer ilçelerle aynı su, aynı elektrik parasını ve vergilerimizi ödüyoruz. Yıllardan beri çektiğimiz bu çile ne zaman son bulacak” diye sitem etti.

BURADA YAŞAMAKTAN BIKTIK

Yağmurda evlerindeki eşyaların kullanılamaz hale geldiğinden dert yanan Gülten Yalur ise kızgınlığından dolayı artık bu mahallede yaşamaktan bıktığını belirterek şöyle konuştu; “Yeter Allah’tan korkun, bizim çoluğumuz çocuğumuz evinde rahatça yaşayamayacak mı? Sokakta istediği oynayamayacak mı? Bize yıllardır bir kentsel dönüşüm lafı tutturdunuz her seçim döneminde böyle kandırmaktan bıkmadınız mı? Artık bunların bunu yapacağını güvenim kalmadı, ben Başbakanımızın bu soruna el atmasını istiyorum. Çünkü bu sorunumuza kendisinin çözüm inanıyorum.”

ERKEK’TEN ÇAĞRI

Veziağa Mahallesi sakinleri ile bir araya gelen gazetemizin İmtiyaz Sahibi Salih Erkek, mahallede yaşanan sorunlar karşısında anlatılanları hayretler içinde dinledi. Bölgede vatandaşların son derece zor koşullarda yaşadığına tanık olan Erkek, “Buradan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na diğer yetkililere sesleniyorum. Bu insanlara bu yaşamı layık görmeye utanmıyormusunuz, bu insanlarda vergi veriyor, yazıktır günahtır, şu harabeye dönen sokaklarda gelin birde siz yaşamaya çalışın. O zaman anlarsınız bu insanların neler çektiğini. Buradan eğer belediye olarak bu sorunun üstesinden gelemiyorsanız bunu açıkça söyleyin, bizde Merkezi Hükümetimize Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım Beyefendiye bu çağrımızı yapalım. Ama bu zamanda bu mahallede yaşananlar ne İzmir’e nede Türkiye’ye yakışıyor.” dedi.

İZMİR’E GELENLERİN GÖRDÜĞÜ MANZARA

İzmir’e havayolu ile gelenlerin kent merkezine giderken yol üzerinde gördüğü harabe mahalleler ve terk edilmiş gibi görünen hayalet binaların son derece rahatsız edici olduğuna dikkat çeken Vezirağa Mahallesi Muhtar Azası Rifat Yalur, “İzmir’e gelen bir turistin eline ne kadar Konak, Karşıyaka, Çeşme fotoğrafları verirseniz verin. Bu yabancı İzmir’e girerken bu manzarayı ne yazık ki görüyor. Kafasında nasıl bir imaj ortaya çıkıyor bir düşünün. Bu görüntü Türkiye’nin 3’ncü büyük metropolüne yakışmıyor. Bakın Ankara’ya orası baştan itibaren Başkent’e yakışır bir biçime getirildi. Bizim belediyeler niye burayı yapamıyor. Açıkçası biz bu görüntüden utanıyoruz, bizi yönetenler de biraz utansa bu sorun çözülürdü” şeklinde konuştu.

MAHALLELİ İLE MUHTAR KARŞI KARŞIYA

Vezirağa Mahallesi sakinlerinin en büyük sıkıntılarından birisi de seçimlerde oy vererek göreve getirdikleri Mahalle Muhtarı Yusuf Polat. Mahalle sakinlerinin mahalle sorunlarına duyarsız kalan Muhtar Yusuf Polat’a duydukları öfke ise artık sokaklara taşınmış durumda. Muhtarın kendi evinin bulunduğu yere belediyeden hizmet aldığını ancak kendi sokaklarına bu hizmetleri getirtmemesine kızan mahalle sakinleri, “Muhtar bizim mahalle tamamen istimlak edilirse muhtarlık yapamayacağı endişesi ile bu işlemleri engelliyor. Onun tuzu kuru, bizim yaşadıklarımızı yaşasın da görelim ne kadar dayanacak. Ancak bir iki belediyeye gidip gelerek bu işi yaptığına inanmamızı istiyor. Biz ilk seçimde biliriz ne yapacağımızı” diyerek muhtara kızgınlıklarını belirtiyor.

MUHTAR GAZETECİLERE DE TEPKİ GÖSTERDİ

Mahalle sakinlerinin çağrısı üzerine mahalleye giden Gazetem İzmir’in İmtiyaz Sahibi Salih Erkek’in bu vatandaşlar bu pislikte niçin yaşıyor sorusuna tepki gösteren Muhtar Yusuf Polat, konuyu saptırınca mahallelinin öfkeli tepkileri karşısında toplantı yerini terk etti. Mahalle sakinlerinin tepki gösterdiği muhtar bir müddet Salih Erkek ve mahalle sakinlerini dinledikten sonra sokaktan ayrıldı.

AMBULANS GECİKTİ, HASTA KURTARILAMADI

Vezirağa Mahallesi’nde yaşayan Özkan Kağızman, annesi Meliha Kağızman'ın 19 Ekim 2016'da rahatsızlanması üzerine çağırılan ambulansın adresi bulamadığı için geç kalmasından dolayı annesini kaybettiğini ileri sürerek, “Burada bir insanın canı söz konusu, benim annem gibi başka anneler, çocuklar sadece bu yüzden hayatını kaybetmemeli. Yazıktır günahtır, benim annem rahatsızlandığında ambulansı aradık ve mahalleye ana caddeden giriş olmadığı için Yeşildere Caddesi’nin başından ancak mahallemize giriş yapabiliyor. Bu da epey gecikmeye neden oluyor. Benim annemde de aynı sıkıntıyı yaşadık ve annem kolumuzda can verdi. Şimdi mahallede yangın olsa acil bir başka durum olsa işimiz Allah’a kalmış durumda. Bu anlattıklarımızı duyanlar şaşırıyordur, İzmir’in göbeğinde bir mahalle nasıl böyle olur diye. Şaşırmasınlar Konak’tan 10 dakikada gelsinler yaşadığımız çileyi gözleri ile görsünler” ifadelerini kullandı.

ATATÜRK’E SAYGISIZLIK

Yeşildere’nin Buca sırtına yaptırılan Atatürk Mask’ının hemen altında yer alan harabe Vezirağa Mahallesi görüntüsününi Atatürk’e saygısızlık olduğunu belirten mahalle sakinleri, “Bizim belediyeciler Atatürkçülük konusunda hep ahkam kesmeyi marifet edinmişler. Bir gelip şu manzaraya baksalar Atamızın kemiklerini sızlattıklarını görürler. Bu mahallede ki çirkinliğe yukarıdan bakan Atatürk milletinin bu halde yaşatılmasına izin verirmiydi?

BUCA’YA ATATÜRK DAĞI

İzmir Buca’da 42 metrelik boyuyla Türkiye’nin en büyük dünyanın ise 10’uncu büyük rölyef projesi 3 yılda tamamlandı. 2009 açılan Atatürk Maskı, 42 metrelik boyuyla Brezilya Rio de Janeiro’da bulunan 38 metre yüksekliğindeki İsa heykelinden de yüksek.

Buca Çaldıran Mahallesi’nde çevre yolu güzergahına bakan kayalıklarda 2006 yılında yapım çalışmalarına başlanan mask için önce bölgede zemin etüdü ile statik çelik projeleri yapıldı. İnşaatında 450 tondan fazla çelik taşıyıcı kullanılan mask, 3 kat püskürtme beton atılarak tamamlandı. Heykeltraş Harun Atalayman’ın yaptığı mask çalışmalarında, başta Dokuz Eylül Üniversitesi olmak üzere 25 farklı üniversitelerden danışmanlık hizmeti alındı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum