Manisa'dan İzmir'e yolcu taşıyan J plakalı servis araçlarıyla, İzmir'den Manisa'ya yolcu taşıyan D2 ve D4 plakalı araçların kent merkezlerine sokulmaması 25 bin kişiye ikinci çile yolunu açtı. J, D2 ve D4 plaka sorununun, çıkarılacak bir yönetmelik veya genelgeyle çözüleceğini savunan Manisa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yusuf Enli, "Yol, her gün İzmir'den Manisa'ya, Manisa'dan İzmir'e gidip gelen yaklaşık 25 bin yolcu ve 3 bin şoförün kabusu halini aldı. Tek umudumuz Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım" dedi.
Manisa OSB'den personel ve işçi, kent merkezinden de öğrenci ve memur taşıyan J plakalı araçlara İzmir'de trafik ekipleri tarafından 3-4 noktada durması halinde 2 bin 800 TL para cezası kesildiği ve iki ay trafikten men edildiği belirtildi. #
KAVŞAKTA İNDİRİLİYOR
Enli, "Bazen bu servis araçları İzmir'e sokulmuyor, Bornova kavşağında yolcular indiriliyor. Aynı durum Manisa'da da geçerli. İzmir'in D2 ve D4 Plakalı servisleri Manisa merkezine sokulmuyor. Olan 25 bin vatandaşa ve 3 bin meslektaşımıza oluyor" diye konuştu. Manisa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'ne bu sorunu 3 yıldır anlattıklarını belirten Enli, "Korsan taşımacılığı önlemek için Manisa'da J plakayla servis araçları kontrol altına alındı. Şu anda bin 700 civarında servis otobüsü var. 17 ilçe merkezlerinde de J plaka dağıtımı sürüyor. Ancak İzmir ve Manisa gibi ortak yolcu taşıyan ve iç içe giren kentlerde sorun büyük. Giriş çıkışların rahatlaması için mevcut yolcu taşıma yönetmeliğinin değişmesi gerekiyor" diye konuştu.
ESNAF KORUNMALI
İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, yıllardır süren sorunu, kanayan yaraya benzetti. Bostancı, "Manisa'da tahsisli, İzmir'de tahditli plakalar var. Yasa gereği D belgesine sahip servis taşımacılığı yasalaşamıyor. İzmir ve Manisa'nın kamu kurumları ve meslek odası temsilcileri bir araya gelip prensip anlaşması yapmalı. Buraya çözüm odaklı yaklaşırsak; Manisa otobüslerinin İzmir'in çevre yolları ve otoyol bağlantılarında bölgeler belirlenmeli. Araçlara uydu takip cihazı takarak kodlanan alan dışına çıkıldığında müdahale edilmeli. İzmir'deki S plakalı esnafın hakkı böyle korunabilir" dedi.

Yorumlar
Kalan Karakter: