Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la görüşmesinin ardından iki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Putin, Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülen Rus jetinin ardından gerilen Ankara-Moskova ilişkilerine dair açıklamalar yaptı. Rusya lideri, “Türk tarafından birtakım izahatlar işitiyoruz. İkili ilişkilerin yeniden düzeltilmesi gerektiğini duyuyoruz.
‘TEMAS HALİNDEYİZ’
Ancak özür ve verilen zararın tazmin edileceği açıklaması bir türlü gelmiyor. Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesini biz de istiyoruz. Fakat ilişkilerimizi bozan taraf biz değiliz. Dolayısıyla ilk adımı Ankara’nın atması gerekiyor. Ayrıca şunu da söylemek isterim. Geride bıraktığımız onlarca yılda Rusya olarak Türkiye ile yakın ilişki kurmak için büyük çabalar sarf ettik. Durup dururken tüm bu kazanımları bir çırpıda yok edecek adımın niye atıldığını hâlâ anlamış değilim. Uçağımız vurulmakla kalmadı, paraşütle atlamayı başaran pilotumuz yerden açılan ateşle öldürüldü. Özellikle bu son söylediğimin uluslararası hukuka göre savaş suçu sayıldığını da hatırlatmak isterim. Diğer taraftan şimdi ‘Olan oldu’ demek kalıyor. Günümüzde Türk tarafıyla farklı kanallar kullanılarak devamlı temas halindeyiz. Birtakım somut adımlar atmalarını beklediğimizi çok iyi biliyorlar. Ancak şimdilik böyle bir adım atılmıyor” ifadelerini kullandı. Putin Suriye’deki Kürtlerin durumuyla ilgili, “Rusya, Suriye’deki Kürt meselesi çözümüyle uğraşmıyor. Bu bizim işimiz değil. Konu Kürt halkının topluca yaşadığı bölgeler ve o ülke yönetiminin işi” dedi. Bulgaristan’ın, ABD ve AB’nin baskıları nedeniyle kabul etmemesi yüzünden “Güney Akım” boru hattı projesini durdurmak zorunda kaldıklarını söyleyen Putin, “Ardından Türkiye üzerinden geçecek bir proje önerdik. Bugün bir sır açıklayacağım. Türk ortaklarımız önce komisyon fiyatlarının değiştirilmesini şart koştular. Anlaşabilirdik ama daha sonra bu projeyi kimse desteklemedi” dedi.
Putin'den 'Türkiye' Mesajları: İlişkiler...
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki günlük ziyaret için önceki gün geldiği Yunanistan’ın başkenti Atina’da Türkiye ile ilişkiler konusunda önemli mesajlar verdi. Rusya lideri, “Türk tarafından birtakım izahatlar işitiyoruz. İkili ilişkilerin yeniden düzeltilmesi gerektiğini duyuyoruz." dedi.
Yayınlanma :
29.05.2016 10:13
Güncelleme :
29.05.2016 10:13
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.

Yorumlar
Kalan Karakter: