Reklam

Sandıklar kapandı, nefesler tutuldu

Toplam 3 milyon 250 bin 780 kayıtlı seçmenin bulunduğu İzmir, genel olarak sakin bir yerel seçim geçirdi. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nden gelen gözlemciler, İzmir'de oy kullanma işlemlerini takip etti. 17.00 itibariyle sandıklar kapandı, oyların sayımına başlandı, nefesler tutuldu.

Sandıklar kapandı, nefesler tutuldu

Toplam 3 milyon 250 bin 780 kayıtlı seçmenin bulunduğu İzmir, genel olarak sakin bir yerel seçim geçirdi. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nden gelen gözlemciler, İzmir'de oy kullanma işlemlerini takip etti. 17.00 itibariyle sandıklar kapandı, oyların sayımına başlandı, nefesler tutuldu.

Sandıklar kapandı, nefesler tutuldu
31 Mart 2019 - 17:27

Toplam 3 milyon 250 bin 780 kayıtlı seçmenin bulunduğu İzmir, genel olarak sakin bir yerel seçim geçirdi. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nden gelen gözlemciler, İzmir'de oy kullanma işlemlerini takip etti. 17.00 itibariyle sandıklar kapandı, oyların sayımına başlandı, nefesler tutuldu. Oy kullanırken, yasak olmasına rağmen cep telefonu kamerasıyla oy pusulalarının fotoğraflarını çektiği belirlenen 3 kişi hakkında, tutanak tutulup, yasal işlem yapıldı.
Toplam 3 milyon 250 bin 780 kayıtlı seçmeni olan İzmir, beş yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gitti. Sabah 08.00'de başlayan oy verme işlemi, 10 bin 142 sandıkta gerçekleşti. 17.00'de oy kullanma işlemi sona ererken, sayıma geçildi. Sandık başlarında ufak tefek gerginlerin dışında seçimi geçiren İzmir'de, yasak olmasına rağmen cep telefonu kamerasıyla oy pusulalarının fotoğraflarını çektiği belirlenen 3 kişi hakkında, tutanak tutulup, yasal işlem yapıldı.
Saat 08.00'den itibaren sandık başına gitmeye başlayan İzmirliler, büyükşehir belediye başkanını, kendi ilçelerinin belediye başkanını, belediye meclisi üyelerini ve muhtarları seçmek için oy verdi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 4'ü bağımsız 12 aday yarıştı. İzmirliler ayrıca 30 ilçede toplamda 16'sı bağımsız 235 aday için oy kullandı.

İŞTE GÜN BOYUNCA YAŞANANLAR
İzmir'de sağlık sorunu yaşayan seçmenler için seyyar sandık uygulaması, bu seçimlerde tekrarlandı.
Sağlık sorunu yaşayanlar için 43 seyyar sandık oluşturuldu. Öte yandan, Buca Cezaevi’nde 6, Aliağa Cezaevi’nde 7, Bergama Cezaevi’nde 1, Menemen ve Ödemiş Cezaevlerinde ise 2’şer tane olmak üzere toplamda 18 sandık kuruldu.

GÖZYAŞLARI İÇİNDE OY KULLANDI
Çeşitli engellerinden ötürü okullara gidemeyecek durumda olan bazı vatandaşlar ise oylarını ilçe seçim kurulu görevlilerince evlerine getirilen seyyar sandıklarda kullanıyor. Konak ilçesinin Eşrefpaşa semtindeki 540 Sokak'ta oturan ve geçirdiği felç nedeniyle hareket kabiliyetini büyük oranda yitiren Müşerref Karahan ile aynı mahallede oturan ileri derecede parkinson hastası İhsan Özgenoğlu da oylarını evlerine getirilen seyyar sandıklarda kullandı. Önüne koyulan paravanın ardında, oğlu Yıldıray Karahan'ın yardımıyla oyunu kullanan Müşerref Karahan, gözyaşlarına hakim olamayarak çok mutlu olduğunu belirtti. Son 3 yıldır, parkinson hastalığı nedeniyle evinden çıkamayan ve yatağa mahkum olan İhsan Özgenoğlu da oyunu evinde kullandı. Eşi Hanife Özgenoğlu'nun yardımıyla, dizlerine koyulan paravanın arkasında oyunu kullanan İhsan Özgenoğlu, görevlilere teşekkür etti.

DUYGULANIP AĞLADI
Karşıyaka ilçesindeki Atakent Erdoğan Kibarer Ortaokulu'na yerel seçimlerde oy kullanmak üzere gelen 70-90 yaş aralığındaki birçok vatandaş, çocukları ve sandık görevlilerinin yardımıyla içine oy pusulalarını koydukları zarfları sandıklara attı. Koltuk değnekleri ve bastonlar ile yürüyen, tekerlekli sandalye kullanan yaşlı seçmenler ulaşım zorluğu da yaşasalar vatandanşılk görevlerini yerine getirdi. Atakent Erdoğan Kibarer Ortaokulu'na heyecanla oy kullanmaya gelen emekli öğretmen Özge Uğur, "Günleri saya saya bir hal oldum, 'Bugün oy vereceğim, yarın oy vereceğim' diye diye. Kızım ve damadım beni oy kullanmaya getirdiler. Kaçıncı defa oy kullanıyorum diye hesaplıyordum kafamdan, çıkamadım işin içinden. 30 senedir bu okulda oy kullanıyorum. Oy kullanırken çok duygulandım. Vatandaşlık görevi diye geldim buraya. 'Bu oyu vermemiz lazım' dedim. Sabah kalktığımda belim ağrıyordu, 'Boşver bu sene de gitmeyeyim, o kadar yolu çekmeyeyim' dedim kendime ama yine de dayanamadım. Vazife vazifedir" diye konuştu. Özge Uğur oyunu kullandıktan sonra duygulanıp ağladı.

Yürümekte zorluk çeken yaşlı seçmenlerle engelli kişiler vatandaşlık görevlerini yerine getirmek üzere sandığa gitti. Sağlık probleminden dolayı yürümekte zorluk çeken kişilere sandık görevlileri ve yakınları eşlik etti. Kimisi yakınlarından destek alarak merdivenleri çıktı, kimileriyse bastonla yürüyerek sandığa gitti.
Limontepe Seniye Hasan Saray İlkokulu'nda oy kullanan ve kilosundan dolayı yürümekte güçlük çeken Hatice Işık (60), üçüncü katta bulunan oy kabininde yerini alabilmek için oldukça çaba sarf etti. Güzelyalı Ortaokulu'na bastonla yürüyerek gelen Ali Metin Kaynardağ ise yakınlarının yardımıyla sandık başına giderek oyunu kullandı. Zorluklara rağmen vatandaşlık görevini yerine getirebilmek için yola koyulduğunu belirten Kaynardağ, "Herkesin aynı duyarlılığı göstermesini bekliyoruz. Güçlükle de olsa oy kullanabildiğim için çok mutluyum" dedi.
EN FAZLA SANDIK BUCA’DA
İzmir’de en fazla seçmen sayısına sahip ilçe olan Buca'da 364 bin 19 seçmen oy kullanacak. Seçmenler için bin 90 sandık kuruldu. Buca’yı 360 bin 903 seçmenle Karabağlar takip etti. Burada da toplamda bin 73 sandıkta oy verildi. En az seçmene sahip, 9 bin 62 seçmenli Karaburun'da da vatandaşlar, 36 sandıkta oy kullandı.

AVRUPA KONSEYİ'NDEN GÖZLEMCİLER GELDİ
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nden gelen gözlemciler, İzmir'de oy kullanma işlemlerini takip etti. İzmir'in Konak ilçesi Alsancak semtindeki Atatürk Lisesi'ne gelen gözlemci de oy verme sırasında gözlem yaptı, bilgi aldı, notlar tuttu.
3 KİŞİYE YASAL İŞLEM
İzmir'de, Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy kullanırken, yasak olmasına rağmen cep telefonu kamerasıyla oy pusulalarının fotoğraflarını çektiği belirlenen 3 kişi hakkında, tutanak tutulup, yasal işlem yapıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum