Reklam

Şato’ya dijital kütüphane

İzmir yeni bir kütüphaneye kavuşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek hazırlanan Şato binasındaki büyük salonda hizmet verecek Şato Kütüphanesi 28 Ekim Pazartesi günü saat 11.00'de açılacak.

Şato’ya dijital kütüphane

İzmir yeni bir kütüphaneye kavuşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek hazırlanan Şato binasındaki büyük salonda hizmet verecek Şato Kütüphanesi 28 Ekim Pazartesi günü saat 11.00'de açılacak.

Şato’ya dijital kütüphane
27 Ekim 2019 - 23:54

Varyant üzerinde yer alan ve Halil Rıfat Paşa’ya dönen yolda yönlendirme tabelası da konulan kütüphanenin “dijital kütüphane” olarak hizmet vermesi öngörülüyor. Kütüphanenin girişindeki tabelada da, yönlendirme tabelasında da @ işaretinin kullanıldığı dikkat çekiyor. İsterseniz kendi bilgisayarınızla isterseniz kütüphaneden sağlayacağınız tabletle çalışabileceğiniz kütüphanede, okuyucuya sunulacak e-kitap platformundan istenilen bilgiye, yabancı kaynaklara, dergilere erişme olanağı da bulunacak. Dijital kütüphaneye ilişkin bilgilere ve verilere İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin web sitesinden sağlanacak bağlantılarla erişilebilecek.

Körfez manzaralı kütüphane
Gençlerin muhteşem Körfez manzarasına karşı ders çalışabileceği, bahçesinde çay-kahve içebileceği kütüphanede engelliler de düşünülmüş. Kütüphanede sesli kitapların yanı sıra Brail Alfabesiyle (kabartma harflerle) hazırlanmış kitaplar da bulunuyor.
Milli Kütüphane’nin okurlara artık yetmediği, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Alsancak Garı karşısındaki kütüphanesinin onarımda olduğu, İzmirli kitapseverlerin okuma salonu ve kütüphaneye ciddi ihtiyaç duyduğu şu dönemde Şato’da açılacak olan yeni kütüphane eminim gençlere ilaç gibi gelecek. Öte yandan 29 Ekim öncesi İzmirliler’e de güzel bir armağan olacak.
Şark Kahvesi’nden Şato’ya
İzmirlilerin manzarasına hayran olduğu, bir dönem restoran bir dönem de düğün, nikah salonu olarak da kullanılan Şato, Varyant’ta 1954 yılında mimar Rıza Aşkan ve Mimar Doğan Tekeli tarafından inşa edilmiş. Mimarlar, yapıyı Sedad Hakkı Eldem’in 1948’de yaptığı ve günümüzde yıkılmış olan İstanbul Taşlık Kahvesi’nin bir örneği olarak tasarlamış. Bina yol ile park arasında kalan alanda inşa edilmiş. Eğimli araziye oturan iki katlı yapının yol kotundaki giriş katında (bugün kütüphaneye dönüşen kısım) büyük yemek salonu, alt katta ise açık oturma terasları bulunuyor. İkinci Ulusal Mimarlık akımının bir örneği olan bina 1969 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetine geçmiş. Son dönemde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce Başkanlık Konuk Evi olarak da kullanılan Şato binası, ikinci derecede arkeolojik sit alanı içinde yer alıyor.