Reklam

SİYASİ PARTİLER STK'LARIN GÜCÜNÜ BİLECEK

STK Gönüllüsü Beşir Tunç, Gazetem İzmir TV ve Erkekçe TV ortak yayınıyla ekranlara gelen Salih Erkek ile Erkekçe programının konuğu oldu.

SİYASİ PARTİLER STK'LARIN GÜCÜNÜ BİLECEK

STK Gönüllüsü Beşir Tunç, Gazetem İzmir TV ve Erkekçe TV ortak yayınıyla ekranlara gelen Salih Erkek ile Erkekçe programının konuğu oldu.

SİYASİ PARTİLER STK'LARIN GÜCÜNÜ BİLECEK
01 Temmuz 2022 - 19:52

Gazetem İzmir / Yusuf ERKEK - Gazetem İzmir TV ve Erkekçe TV ortak yayınıyla ekranlara gelen Salih Erkek ile Erkekçe programınının canlı yayın konuğu STK Gönüllüsü Beşir Tunç oldu. Ülke gündeminin ve STK çalışmalarının konululduğu programda Tunç "STK yöneticilerinin siyasette değil de halka odaklı çalışmaların içerisinde yer almalı, biz yöneticiler olarak siyaset yapmayacağız ancak içimizden şehrimize, insanlarımıza yararı olacak kişileri siyasete sokacağız, içimizden meclis üyesi, belediye başkanı ve milletvekilleri çıkaracağız. Bunu da tek yumruk olursak başarabiliriz" diye konuştu.

Salih ERKEK: Sevgili Beşir Tunç, hoşgeldin. Kendini kamuoyuna tanıtır mısınız?

Beşir TUNÇ: Salih ağabey hoşbuldum, sizinle bir arada olmak çok kıymetli. Ben 1971 yılında Mardin'de dünyaya geldim. 1987 yılında Mersin'e geçtik ve 1990 yılında da ailecek İzmir'e yerleştik. 1990 yılından beri İzmir'de ikamet ediyorum, ticaretle uğraşıyorum, 2 çocuk babasıyım, bir erkek bir kız çocuğum var. Nasip olursa 3 Ağustos'ta oğlumu evlendiriyorum. Çok kıymetli dünürlere sahibiz, onlarda Karadenizli bir aile.

Salih ERKEK: Karadenizli bir aile ile Mardinli bir ailenin çocukları dünyaevine giriyor. Çok kıymetli bir olay. Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan halkların bir bütün olduğunu gösteren bir durum, bu anlamda oğlumuzu ve gelinimizi tebrik ediyor, her ikisini gözlerinden öpüyorum.

Sevgili Beşir yıllardır STK'ların içindesin, maddi manevi giderleriniz oluyor. Amacınız nedir, siyasete girmeyi mi düşünüyorsunuz?

Beşir TUNÇ: Salih ağabey kesinlikle siyasete girmeyi düşünmüyorum. Ben İzmir Mardinliler Federasyonu başkanlığı, Konfederasyon başkanlığı, dernek başkanlığı yaptım, yapmaya da devam ettiğim görevlerim var. Bu görev süreci içerisinde bir kişiye söz verdiğim zaman istediğim her kapıyı çalıp o kişinin yardım talebine karşılık bulabiliyorum ancak siyasetin içerisinde yer alsam bu çevremiz ister istemez kısıtlanacak ve bir kişiye verdiğim sözü tutamama durumu oluşacak. Birine verdiğim sözü tutamazsam ogün uyku uyuyamam. Ben STK'larda mutluyum, halka hizmet ediyorum, müşkülü olana, yardıma ihtiyacı olana yardım edebiliyorum, yani siyaset benim tarzım değil.

Salih ERKEK: Sevgili Beşir anladığım kadarıyla tek gayeniz halka hizmet. Geçtiğimiz günlerde çok güzel, çok kalabalık bir kahvaltı verdiniz. Belediye başkanı, milletvekili dahi sizin bir araya getirdiğiniz SKT yöneticilerini bir araya getiremez. Sizin bu başarınız İzmir'de gündem oldu.  Sizin bu kişileri bir araya getirme amacınız neydi, amacınıza ulaşabildiniz mi? Birde yeni oluşumun içerisindesiniz, ondan bize bahseder misiniz?

 Beşir TUNÇ: Salih ağabey çok güzel bir konuya değindiniz. Bir istişare toplantısı yapmak istiyordum ve kahvaltılı olarak düzenlemeye karar verdim. Yeni bir yol haritası çiziyoruz, gelecek günlerde İzmir'de daha başarılı STK çalışmaları yürüteceğiz. Bu amaçla içerisinde tüm STK'ları barındıran bir Genel Merkez kuruyoruz. Amacımıza ulaşırsak tek yumruk olacağız, sesimiz daha gür çıkacak, halkımıza daha fazla hizmet edebileceğiz, daha çok insanın sorunlarına yardımcı olabilme imkanına sahip olacağız. Niyetimiz iyi, akıbetin de iyi olacağına inanıyoruz.

Salih ERKEK: Sevgili başkanım İzmir'de sayısı 7 bine yaklaşan STK var, bu STK'ların hepsi faal mi?

Beşir TUNÇ: Maalesef bu STK'ların hepsi faal değil. Çünkü denetlenmiyorlar. Bunun yanı sıra maddi olanaksızlıklardan dolayı da çalışmalarını yürütemeyen SKT'larımız var. Çok basit bir örnek vermek istiyorum, halka hizmet için kurulmuş bir dernek var, geliri yok, kendi bütçelerinden bir dernek merkezi kiralıyorlar ama bu kiralanan yerden stopaj alınıyor. Derneklerden stopaj parası alınmaması gerekiyor. İllaki alınacak ise bunu mal sahibinden temin etmeliler. Konumuza dönecek olursak bir dernek kurulacaksa yönetimin güçlü olması lazım. Aidat durumunun kaldırılması gerekli. Maddi durumu iyi olan kişilerin elini taşın altına koyması, üyelerinden topladıkları parayla değil kendi bütçeleriyle bu hizmetleri hayata geçirmeleri gerekli. Bahsetmiş olduğumuz faaliyet göstermeyen dernek başkanlarına neden diye sorduğumuzda aidat alamadıklarından dolayı çalışma yürütemedikleri yönünde cevap alıyorsunuz. Aidatı almayacaksın, yönetimini ona göre oluşturacaksın, üyelerine ve ihtiyaç sahiplerine sosyal yardımını yapacaksın, Ramazan ayında erzaklarını kendi iş adamlarından, belediyelerinden temin edip durumu olmayanlara, kendi köylüne, hemşerine, vatandaşlara dağıtacaksın. Bu vesile ile İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu'ya seslenmek istiyorum, faaliyetlerini yürütmeyen tabela ve çanta derneklerini denetleyin, faal olmayanların kapanışını verdirin. İşlevi olmayan, karar alamayan, çoğunluğunu dahi sağlayamayan dernekleri gözden geçirin.

Salih ERKEK: Sevgili Beşir, STK temsilcileriyle gerçekleştirdiğimiz ve senin öncülüğünü yaptığın kahvaltılı istişare toplantısında hepimiz söz aldık, sen ve ben yaptığımız konuşmalarda ithal vekil, ithal belediye başkanı, STK'ları dinlemeyen yönetici istemiyoruz diye konuştuk. Bizler önümüzdeki seçim sürecinde birlik olacağımıza söz verdik ve gelecek toplantıda bu sözü veren herkesi kimse sözünden dönemesin diye isim soyisim ve imzalı zapt altına alacağımızı belirttik. Bu anlamda siyasi parti genel başkanlarına söylemek istediğin bir şey var mı?

 Beşir TUNÇ: Salih ağabey CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu İzmir milletvekillerimiz arasında, eski Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım AK Parti İzmir milletvekillerimiz arasında. Her iki isimde bizler için çok değerli ancak Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Yıldırım Ankara'da oturursa, İzmir'de sahada çalışmazsa İzmir 2 – 0 geriye düşer. Biz bu sebeple İzmir'de ithal milletvekiline karşıyız. İzmir'i bilen, İzmir'i tanıyan, İzmir'de yaşayıp milletvekili olmak isteyen binlerce donanımlı insan var. Bizim bu konuda isimlerle sorunumuz yok, sorun işleyişte. Parayı basar milletvekili olurum düşüncesiyle İzmir'e gelmesinler. Gelirlerse biz STK'lar olarak buna karşı duracağız. Biz İzmir'in taşını toprağını bilen, İzmir için proje geliştirecek, İzmir'in ihtiyaçlarını gören, İzmir'de en az 10 yıl yaşamış kişilerin vekil ve belediye başkanı olmasını talep ediyoruz. Vatandaşlar İzmir'de görev yapan vekillerin isimlerini bilmiyorlar. Neden? Çünkü sahada değiller. Biz STK temsilcileri olarak siyasetin içinde olmayacağız derken parti bazlı siyasetin içinde olmayacağız. Tabii ki şehrimizin siyasetine fikir sunacağız, şehrin gelişmesine bir STK Gönüllüsü olarak müdahil olmamamız zaten mümkün değildir. Hangi siyasi parti bizim şehrimizde iktidar ve muhalefet oluyorsa kendileriyle dirsek temasında olacağız, vatandaşımızın istek ve talepleri için, şehrimizin gelişmesi ve menfaati için taleplerimizi ileteceğiz, isteklerimizi yaptıracağız. Çünkü bizler hiçbir zaman kendimiz için bir şey istemeyiz, talep etmeyiz, biz vatandaşlarımızın isteklerini kendilerine iletir, çözüm bulunması konusunda köprü oluştururuz.

Salih ERKEK: Bu kahvaltılı istişare toplantısı İzmir'de büyük yankı uyandırdı. Peki Ankara'dan duyulması için başka bir planınız var mı?

Beşir TUNÇ: Salih ağabey toplantılarımız devam edecek. İlk istişare toplantımıza 100'ün üzerinde STK yöneticileri katıldı, bir dahaki toplantımızda hedefimizi 300 olarak belirledik. Bu toplantı sonrasında 5 bin kişilik piknik organizasyonu yapacağız ve piknikte alacağımız tarih kararı sonrası Cumhuriyet Meydanı'ndan siyasi parti genel başkanlarına sesleneceğimiz bir basın açıklaması yapacağız, büyük bir fotoğraf vereceğiz. Dahasında siyasi partilerde SKT'ların artık bir genel merkezi var, onları yok sayamayız ve görüşlerini dinlememiz gerekli diye düşünecekler.

Salih ERKEK: Seçimlerde STK'lar olarak siyasi partilere aday sunacak mısınız?

Beşir TUNÇ: Tabi ki de aday sunacağız. Aday adayı olan arkadaşlar genel merkezimize gelecek, bizler bakacağız, hizmetkar bir insan olup olmadığını araştıracağız, yaptığımız istişareler sonrasında siyasi partilere meclis üyesi, belediye başkanı ve milletvekili adaylarımızı sunacağız. Seçtiğimiz kişilerde görev süreci boyunca bizlere, hemşerilerimize ve üyelerimize kapısını açık tutacak, aradığımız zaman telefona 24 saat cevap verecek, bizlerin taleplerine karşılık verecek.

Salih ERKEK: Niyetleriniz iyi umarım akıbette iyi olur. Güzel bir program oldu, en yakın zamanda tekrar gündemi değerlendirdiğimiz porgram yapmak istiyor, size başarılar diliyorum.

 Beşir TUN: Salih ağabey ben de size teşekkür ediyorum. Ne zaman isterseniz sizinle keyifli program yapmak için seve seve gelirim. Size, Gazetem İzmir TV ve Erkekçe TV çalışanlarına başarılar diliyorum.