Reklam

BEL FITIĞI AMELİYATSIZ TEDAVİ EDİLEBİLİR

Salih Erkek ile Erkekçe programının konuğu Özel Sağlık Hastanesi hekimlerinden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serkan Zengin oldu.

BEL FITIĞI AMELİYATSIZ TEDAVİ EDİLEBİLİR

Salih Erkek ile Erkekçe programının konuğu Özel Sağlık Hastanesi hekimlerinden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serkan Zengin oldu.

BEL FITIĞI AMELİYATSIZ TEDAVİ EDİLEBİLİR
01 Temmuz 2022 - 18:48

Gazetem İzmir / Yusuf ERKEK: Gazetem İzmir TV ve Erkekçe TV ortak yayınıyla ekranlara gelen Salih Erkek ile Erkekçe programının canlı yayın konuğu Özel Sağlık Hastanesi hekimlerinden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serkan Zengin oldu. Bel fıtığı hakkında bilgi veren Zengin "bel fıtığı son yıllarda insanlarımızı en çok muzdarip bırakan hastalıkların başında geliyor. Bel fıtığı ameliyatında fıtıklaşan parçaların maksimum yüzde 40'lık bir kısmı alınabilir. İki omurganın arasındaki yastıkçık tamamen çıkmadığı için aynı yerden ya da farklı yerden fıtık oluşabilir. Bu ihtimali düşürmek için hastanın ameliyat sonrası kilosuna, omurgasının etrafındaki kasların kuvvetine, ağarlık kaldırmamaya ve gündelik yaşantısına çok dikkat etmesi gerekir." diye konuştu.

Salih ERKEK: Sevgili hocam, hoşgeldiniz. Bize kendinizi tanıtır mısınız? 

Serkan ZENGİN: Hoş buldum Salih Bey. Ben altı aydır Özel Sağlık Hastanesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı olarak görev yapıyorum. Öğrenimimi 2000 – 2007 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladım. Atatürk Üniversitesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanlığımı aldım, 2014 yılından beri de uzman olarak devam ettiriyorum.

Salih ERKEK: Hocam bel fıtığı nedir? Tanısı nasıl koyulur? 

Serkan ZENGİN: Son yıllarda insanları en çok muzdarip bırakan hastalıklar başında fıtık geliyor. Tanısını ilk önce fizik muayene dediğimiz muayeneyle daha sonra ayrıntılı tetkik yapılır, MR sonucuna göre tanı koyulur. Her bel ağrısı bel fıtığı demek değildir. Bel ağrılarının ortalama yüzde 85'i istirahatle geçebilecek ağrıdır, geriye kalan yüzde 15'lik kısmında medikal tedavi, fizik tedavi veya kapalı sistem dediğimiz yöntemlerle ağrılar kesilebilir. Bel fıtığı beldeki omurgaların arasında yumuşak yastıkçıkların dışarıya doğru çıkmasıyla oluşur. Biz bel fıtığı ağrılarında ortalama 100 kişiden 4 ya da 5'ine ameliyatı öneriyoruz, yani bel fıtığı ağrılarını yüzde 95 oranda ameliyatsız bir şekilde dindirebiliyoruz.

Salih ERKEK: Bel ağrıları dönem dönem artan veya azalan ağrılardır. Hastalar hangi durumda beyin ve sinir cerrahına başvurmalıdır? 

Serkan ZENGİN: Tekrarlama olasılığı yüksek olan bir rahatsızlık zaman zaman şiddetlenir ve durulabilir. Hastanın bel ağrısı olduğunda ve istirahatle geçmediğinde ağrı kesiciyle ağrısını geçirip günlük hayatını devam ettirmeye çalışıyorsa daha sık aralıklarla ağrı tekrarlayabilir.  Ama bel ağrısı istirahatle de geçmiyorsa kesinlikle beyin ve sinir cerrahına ya da fizik tedavi doktoruna başvurması gerekir. Yapılacak fizik muayene ile bile hastada ciddi bir durum olup olmadığı ortaya koyulabilir, gerekirse bel fıtığı görüntüleme yöntemine gidilir  ve hastanın bel fıtığı ne boyutta belirlenerek ona ameliyatsız bir şekilde kurtulmanın yol haritası çizilebilir, her bel fıtığı tedavisi ameliyatla sonuçlanacak diye bir şey kesinlikle yok.

Salih ERKEK: Hangi seviyeden sonra ameliyatı önerirsiniz?

 Serkan ZENGİN: Hastada birden bire gelişen ayak bileğinde güçsüzlük ve uyuşma, topallama, düşük ayak dediğimiz ayak bileğinde güçsüzlük, büyük veya küçük abdestini tutamama gibi bir durum var ise bu ani ve şiddetli gelişen durumdan dolayı ameliyat boyutuna gelebilir. Veyahut hasta medikal tedavi almış, fizik tedaviyle görüşmüş buna rağmen hastanın sosyolojik açıdan rahatlığı yerine gelmiyorsa ameliyat deriz ama bu yüzde 4 ya da 5 oranındadır.

Salih ERKEK: Bel fıtığındaki cerrahi yöntemlerde ameliyat süreleri ortalama ne kadar oluyor. Ameliyat öncesi ve sonrası hastayı neler bekliyor? 

Serkan ZENGİN: Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bel fıtığı ameliyatlarında  birbirinden farklı yöntemler tercih edilebiliyor. Tamamen kapalı sistemler, endoskopik sistemler ve mikrocerrahi yöntemlerle bel fıtığı ameliyatı yapılabilir. Bu süre ortalama yarım saat ile 45 dakikadır. Ameliyattan sonra hastamız yaklaşık yarım saat sonra yürüyebiliyor, aynı gün içerisinde taburcu bile olanlar oluyor.

Salih ERKEK: Ameliyat sonrası bel fıtığı tekrar eder mi? 

Serkan ZENGİN: Bel fıtığı tekrarlayan bir hastalıktır ve bel fıtığı ameliyatında fıtıklaşan parçaların maksimum yüzde 40'lık bir kısmı alınabilir. İki omurganın arasındaki yastıkçık tamamen çıkmadığı için aynı yerden ya da farklı yerden fıtık oluşabilir. Hastanın bunun için ameliyat sonrası kilosuna, omurgasının etrafındaki kasların kuvvetine, ağarlık kaldırmamaya ve gündelik yaşantısına çok dikkat etmesi gerekir.

Salih ERKEK: Bel fıtığı hastaları spor yapabilir mi? 

Serkan ZENGİN: Bel fıtığı hastaları ağırlık kaldırma dışında her sporu yapabilir. Yüzme, yürüyüş ve plates bel ağrısı çeken, bel fıtığı olan ve bel fıtığından ameliyat olmuş hastaların omurga etrafındaki kasları kuvvetlendirmek için en ideal sporlardır.

Salih ERKEK: Bel fıtığı hastalarına önerileriniz nelerdir? 

Serkan ZENGİN: Bu hastalığı ameliyatsız atlatma olasılığı yüzde 95 oranındayken bel fıtığımızı ihmal etmememiz lazım, sağlıklı yaşamı önemsesinler, spor yapsınlar, ağırlık kaldırmamaya ve dinlenmeye özen göstersinler.

Salih ERKEK: Hocam iyi ki geldiniz, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Umarım en yakın zamanda tekrardan kamuoyunun bilgilenebileceği bir program daha yaparız. 

Serkan ZENGİN: Ben de size ve çalışan arkadaşlarınıza teşekkür ederim. Önümüzdeki günlerde tekrar bir araya gelmek dileğiyle. Bizleri izleyen tüm seyircilerimize de sağlıklar diliyorum.