Reklam

Soyer'den çarpıcı tarım açıklamaları

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer katıldığı televizyon programında yaptığı konuşmada ‘Tarım Bakanlığı’nın iki hatası var’ diyerek hükümete eleştiride bulunurken Büyükşehir’in bütçesinin yüzde 8’ini tarımsal üretime destek için ayırdığının altını çizdi. Soyer konuşmasında, ‘’Merkezi hükümetin bizden ilham alacağını umuyorum’’ sözlerini kullandı.

Soyer'den çarpıcı tarım açıklamaları

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer katıldığı televizyon programında yaptığı konuşmada ‘Tarım Bakanlığı’nın iki hatası var’ diyerek hükümete eleştiride bulunurken Büyükşehir’in bütçesinin yüzde 8’ini tarımsal üretime destek için ayırdığının altını çizdi. Soyer konuşmasında, ‘’Merkezi hükümetin bizden ilham alacağını umuyorum’’ sözlerini kullandı.

Soyer'den çarpıcı tarım açıklamaları
04 Eylül 2022 - 07:37

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Halk Tv’de yayınlanan Yerinden Tarım programında Önder İnce’nin sorularını yanıtladı.

91. kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı hakkında konuşarak sözlerine başlayan Soyer, Fuar gerçekten bir Cumhuriyet mirası. Behçet Uz zamanında fuar olarak kurularak başlıyor. Bir tür EXPO. İzmir 91 yıldır yapıyor. İkinci Dünya Savaşı’nda bile kapılarını kapatmamış’’ diye konuştu.

Fuardaki yoğun etkinliklerden bahseden Soyer, gençlerin hayat pahalılığından bezdiğini söyleyerek morale ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Soyer, ‘’Aynı anda birçok sanatçı sahne alacak. Türkiye çok kasvetli bir iklim yaşıyor. Hakikatten yüksek enflasyon herkesi canından bezdirmiş durumda. Gençlerin yüzde 60’ı geleceğini dışarıda aramaya başladı. Morale ihtiyacımız var’’ dedi.

TARIM BAKANLIĞI’NIN İKİ BÜYÜK HATASI VAR!

Soyer konuşmasının devamında hükümetin tarım politikasına eleştiride bulunurken ‘Tarım Bakanlığı’nın iki büyük hatası var’ diyerek detaylarıyla anlattı.

Soyer, ‘’Samanı ithal eden, tohumu ithal eden. İthal ettikçe dışa bağımlılığı artan bir ülke haline geliyoruz. Kanun var aslında Tarım Bakanlığı Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılası’nın yüzde 1’ini tarım üreticisine ayırmak zorunda. Böyle mi gerçek? Asla o yüzde 1’i vermediler ama sonunda köylü doğduğu yerde doymadığı için köylü terk etti. İşsizler ordusuna katıldı, kentin dengesini bozdu. Şimdi köyle kent arasında denge bozuldu. Tarım Bakanı’mız açıklamış ‘köyleri kapatmakla hata ettik’…  Yani bu kadar ağır tahribattan sonra niye kapattınız? Patates ithal ediyorsunuz, gümrük vergisini sıfırlayarak. Buradaki patates üreticisinin vergisini indirmiyorsun aslında patates aldığın ülkedeki üretici kendi üreticisi haksız rekabete sokuyorsun. Tarım Bakanlığı’nın iki büyük hatası var. Küçük üreticiyi yok sayıyor. Tarımı sanayi olarak düşünüyor. Küçük üreticinin üretiminden hayır gelmeyeceğini düşünüyor. Eskiden Devlet Planlama Teşkilatı vardı bu ülkenin. Bütün bunları planlardı, şimdi üreticimiz tamamen sahipsiz’’ dedi.
DEVLET YÜZDE 1’İ VERMİYOR, BİZ YÜZDE 8 VERDİK!

Soyer konuşmasında hükümetin tarım üreticisine destek vermediği belirterek, ‘’2021 yılında 720 milyon TL üreticiye destekleme ücreti olarak verdiğimiz rakam. Bütçemizin yüzde 8’i. Devlet yüzde 1’i vermiyor. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bütçemizin yüzde 8’ini tarımsal üretimi desteklemek için veriyoruz. Bir model kurmaya çalışıyoruz. Kuraklıkla mücadele eden, yoksullukla mücadele eden bir tarım politikası’’ dedi.

MERKEZİ HÜKÜMETİN BİZDEN İLHAM ALACAĞINI UMUYORUM

Merkezi Hükümet tarafından yaptığınız tarımı geliştirici çalışmalar için destek görüyor musunuz, iş birliği içinde misiniz sorusunu yanıtlayan Soyer, ‘’Yok ama ben şikayet etmeyi sevmem sadece umudumuz büyük. Ben merkezi hükümetin bizden ilham alacağını umuyorum. Başarılı uygulama örneklerinden ilham alacağını umuyorum’’ dedi.

SASALI’DA MERKEZ KURDUK

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sasalı’da kurduğu Tarımsal Araştırma Merkezi hakkında konuşan Soyer, ‘’Biz Başka Bir Tarım Mümkün derken; havza ölçeğinde planlama yapılması gerektiğini ortaya koyduk, küçük üreticiyi desteklemek gerektiğini ortaya koyduk, üretimi bilimle buluşturup katma değerini büyütecek çözümler ortaya koyma gerekliliğini ortaya koyduk. Onun için Sasalı’da bir merkez kurduk. Tarımsal Araştırma Merkezi. Orada havza ölçeğinde hangi ürünlerin üretilmesi gerektiğini tespit ediyoruz’’ ifadelerini kullandı.

İZMİR LOKOMOTİF OLMAYA DEVAM EDECEK!

‘Sizi İzmir’den Ankara’ya bu anlamda işleri yürüten kişi olarak görecek miyiz?’ sorusunu yanıtlayan Soyer, ‘’Yok ben İzmir’den Ankara’ya verebildiğim kadar ilhamı, enerji, moral vermeye devam ederim. Biz İzmir’de bunları başaracağız. İzmir Türkiye’nin lokomotifi olmaya devam edecek’’ dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum