Reklam

'Teröre karşı omuz omuza vermeliyiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Irak Başbakanı İbadi’nin basın toplantısında, terörle ortak mücadeleye vurgu yapıldı. Erdoğan, “Kandil’de, Sincar’da PKK’nın varlığı söz konusu. Buna karşı dayanışma içinde olmalıyız” dedi. İbadi de, “Teröre karşı sonuç alabilmek için işbirliğine inanıyoruz” dedi

'Teröre karşı omuz omuza vermeliyiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Irak Başbakanı İbadi’nin basın toplantısında, terörle ortak mücadeleye vurgu yapıldı. Erdoğan, “Kandil’de, Sincar’da PKK’nın varlığı söz konusu. Buna karşı dayanışma içinde olmalıyız” dedi. İbadi de, “Teröre karşı sonuç alabilmek için işbirliğine inanıyoruz” dedi

'Teröre karşı omuz omuza vermeliyiz'
26 Ekim 2017 - 09:41

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Haydar İbadi'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Kabul sonrasında yapılan ortak açıklamada Erdoğan, "Türkiyeİran- Irak olarak yaptığımız görüşmelerle, terörle mücadelede olumlu bir noktaya geliyoruz" dedi. Erdoğan, Irak'ta yapılanan PKK'ya karşı her türlü dayanışma içinde ortak mücadele sürdürmeye hazır olduğunu dile getirdi ve şunları söyledi:

Son dönemde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin aldığı gayri meşru referandum kararına yönelik üzüntümüz ortadaydı, buna karşı olan tavrımızın değişmediğini tekrar ifade ettik. Biz Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız. Aksini kabullenmemiz mümkün değildir. Yaptığımız uyarılara rağmen herhangi bir olumlu gelişme olmayınca, bazı yaptırım kararlarını almak zorunda kaldık.

IRAK DARBELER YEDİ

Irak ile Aynı medeniyet değerlerini taşıyan iki ülkeyiz. Ne yazık ki, çok büyük darbeler yedi Irak. Özellikle Musul'un geldiği konum ortada.
Kerkük öyle, Telafer öyle. Neredeyse Bağdat'a kadar DEAŞ denilen terör örgütü yıkarak gitti. Merkezi yönetim kararlı, attığı son adımlarla DEAŞ terör örgütünden neredeyse ülkenin bütününü, yüzde 15-20'nin haricinde temizlemiş vaziyette. İnanıyorum ki, kalan DEAŞ'lılar da temizlenecektir.
Bu durumu fırsat bilen PKK terör örgütünün de Irak'ta bir yapılanmasının olduğunu biliyoruz. Kandil gibi, Sincar gibi bölgelerde PKK'nın varlığı söz konusu. Bütün buralarda da bizler her türlü dayanışma içinde ortak mücadeleyi sürdürmeye Türkiye olarak varız.

KÜLLERİNDEN DOĞMALI

Temennim odur ki, Irak'taki tüm yıkımların olduğu bölgede buralar yeniden küllerinden ayağa kalksın. Bölgenin barışı, huzuru için atılması gereken adımları inşallah atacağız. Bildiğiniz gibi petrol boru hattının da çalıştırılması noktasında her türlü desteği vermeye hazırız. Kara noktasındaki kapılarla ilgili görüşmeler devam ediyor. Her şey bir mutabakat içinde yürüyecektir. Merkezi yönetim endeksli olarak bu adımlar atılacaktır" diye konuştu.

"DEAŞ ÖNÜNDE BÜYÜK ZAFER KAZANDIK"

İkili ilişkilerin güçlendirilmesini önemsediklerinin altını çizen Irak Başbakanı İbadi, "Bizler maalesef istikrarsızlıktan yoksun, sıkıntıların yaşandığı bu coğrafyanın bir parçasıyız.
Bu sıkıntıların aşılması için gerekli zaman geldi diye düşünüyoruz. Şüphesiz politikamızın bir parçası da terörle mücadeledir. Terörle mücadele konusunda etkin sonuç alabilmek için işbirliğini önemsiyoruz.
DEAŞ terör örgütü çok sayıda vatandaşımızın hayatına kast ettiği gibi maalesef altyapımızı da yıktı. Allah'a şükürler olsun Irak güvenlik güçleriyle DEAŞ'a karşı zafer kazanmayı başardık, Irak'ta bir hukuk devletinin gerektirdiği şekilde ağırlığımızı ortaya koyduk.

SİLAHA İZİN YOK

Biz Irak toprakları içinde kendisine silah taşıma yetkisi verilmeyen hiçbir grubun gerek Iraklı olsun, gerekse Irak dışında olsun, topraklarımız üzerinde ilah gibi faaliyet sürmesine izin vermeyiz.
Irak Anayasası'na göre yasaların dışında silah sahibi olan her gruba karşı yasal mücadele verilir.

​Görevimiz Irak'ın toprak bütünlüğünü sağlamak, bütün bölgeyi tehdit eden terör örgütlerine karşı mücadele etmektir. Maalesef Irak toplumunun diğer bileşenlerinin görüşleri dikkate alınmaksızın bir referandum girişiminde bulunuldu, buna karşı mücadelemizi yürüttük.


YORUMLAR

  • 0 Yorum