Reklam

Yapılandırırken Kazıklanmayın

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı yeni paketle kredi kartı ve kredi borçlularına büyük bir müjde geldi. Borçlar 72 ay (6 yıl) vadeye kadar yeniden yapılandırılacak. Bu avantajı kullanırken bankaların isteyeceği ‘masraf’ ve ‘faiz’ bedellerine dikkat edin

Yapılandırırken Kazıklanmayın

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı yeni paketle kredi kartı ve kredi borçlularına büyük bir müjde geldi. Borçlar 72 ay (6 yıl) vadeye kadar yeniden yapılandırılacak. Bu avantajı kullanırken bankaların isteyeceği ‘masraf’ ve ‘faiz’ bedellerine dikkat edin

Yapılandırırken Kazıklanmayın
23 Eylül 2016 - 09:54

Türkiye'de bir süredir kredi kartına taksit uygulamasıyla ilgili tartışmalar devam ediyordu. Cari açığa tedbir için ve ithalatı azaltmak maksadıyla cep telefonu, elektronik eşya gibi alanlarda taksit sınırlamaları getirilmişti. Bu çalışmalar sürerken Başbakan Binali Yıldırım önceki akşam beklentilerin ötesinde kapsamlı bir paket açıkladı. Genel taksit sayısı 9'dan 12'ye çıkartılırken elektronik, beyaz eşya, mobilya gibi sektörlerde yeni taksit uygulamaları getirildi. Paketin en dikkat çekici maddelerinden birisi de borçların yapılandırılmasıyla ilgili olanı. Tüketici kredilerinde üst limit 48 aya yükseltilirken yapılandırma avantajı da getirildi. Gerek kredi kartı, gerekse ihtiyaç kredilerinde ödeme zorluğu çeken, adli ya da idari takibe düşmüş vatandaşlar borçlarını 72 ay yani 6 yıla kadar vadeye böldürüp yeniden yapılandırabilecekler.

60 MİLYON KREDİ KARTI VAR

Türkiye'de yaklaşık 60 milyon kredi kartı ve 120 milyon banka kartı bulunuyor. Kredi kullanan sayısı da 20 milyonun üzerinde. Özellikle kredi kartında milyonlarca vatandaş asgari ödeme ile borcunu kredilendiriyor ve taksitlendiriyor. Yine tüketici kredilerinde de borçlu sayısı bir hayli fazla. Özellikle bu yılın Ocak-Mart döneminde takibe düşenlerin oranı bir önceki yıla göre yüzde 60 arttı. Yani ortada bir sorun var ve hükümet de bu soruna çözüm üretti. Şimdi vatandaşlar bankalara gidip borçlarını 72 aya kadar yeniden yapılandırabilecek ve uzun vadede ödeyemedikleri borçlarından kurtulacaklar. Bankalar ise tahsil edemedikleri paraları alıp yeni krediler için kaynağa kavuşacak. Burada dikkat etmemiz gereken bu yapılandırmanın şekli olmalı. Yani, bankalar bunu bir 'fırsat' gibi kullanıp vatandaşın cebine göz dikmemeli. Dolayısıyla zaten ödeme güçlüğü çeken vatandaş daha da zora düşürülmemeli. Bankalar 'yapılandırma bedeli', 'dosya masrafı', 'yapılandırma faizi' adı altında vatandaştan para talep edebilir. Burada uygulanacak faiz oranlarının mutlaka çok düşük olması, 'masraf' adı altında ekstra paralar alınmaması gerekiyor. Zaman zaman bu köşeden yazdığım bankaların 'faiz oyunlarına' vatandaş gelmemeli.

TAKSİDİ NASIL ÖDEYELİM?

Taksitle alışverişler de vatandaş için büyük bir avantaj. Cebinde 2 bin lirası olmadığı için buzdolabı alamayan birisi, ayda 200 lira taksitle bunu alabilecek. Şirketler ürünün tüm parasını bir kerede kredi kartı limitinden çekiyor.
Sonra bu toplam harcama üzerinden her ay ekstrenize taksitler yansıyor. Önceden de harmanız varsa, o ayki borcunuz belirleniyor. Her ay 200 lirayı yatırırsanız sorun yok. Ama diğer harcamalarla birleştirip asgari tutarı öderseniz o zaman faiz sarmalına girersiniz. Borcunuzu kredilendirdiğiniz için, ekstra faizi üstelik toplam düşen limit üzerinden ödersiniz. Yani yukarıdaki örnekteki 2 bin liralık buzdolabı size 2.500 liraya mal olur. Bir not: Aldığınız ürün tükenmeden taksidiniz bitmeli.

NE DEDİLER?

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş: Sayın Başbakan, büyümeyi daha da yukarıya taşımak ve iç talebi canlandırmak için yeni önemler alındığını açıkladı. En etkin düzenleme, ekonomimizi sırtlayan konut sektörüne yönelik gerçekleştirildi.
Bu sayede ticareti, alışverişi hareketlendirecek bir adım atılmış olacak. Kararı destekliyor, piyasaların canlandırılmasını olumlu buluyoruz. Ancak büyümenin kalıcı olarak canlanması için iç talebin yanı sıra yatırım ve ihracatın büyümeye daha çok katkı verilmesinin gerekli olduğuna inanıyorum.

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli: Türkiye bu yıl ekonomide zor bir sene yaşıyor. Dünyadaki genel büyüme sorunu, AB ülkeleri başta olmak üzere tüketim talebinin durağan hali ve bölgemizde yaşanan güvenlik sorunları ile devre dışı kalan pazarlar, bizi yılın ilk yarısında büyüme hedefimizin gerisinde bıraktı. Bütün bunlara 15 Temmuz darbe girişiminin olumsuz etkilerini de eklersek, piyasaları iç tüketimle canlandırmak için alınan önlemlerin doğru ve gerçekçi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, bizim orta ve uzun vadede dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme için daha çok yatırım, daha çok üretim, daha çok ihracat ve daha yüksek verimlilik ihtiyacımız var.

İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu: Ekonominin canlanması adına son derece önemli bir karar.
Başta Başbakanımz Sayın Binali Yıldırım olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Açıklanan kararlar esnafımıza ve tüccarımıza nefes aldıracak.

MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Ümit Ülkü: 15 Temmuz sürecinin ilk gününden bu yana alınan ekonomik önlemler, bu anlamda ekonomik bir darbenin olmasını engellemiştir. Tüm ekonomik aktörler kullanılarak hayat normal akışında devam etmiştir.
Bunun devamı için alınan bu kararlar da ekonomik hayatı rahatlatacaktır.
Bu konuda bizler de üzerimize düşeni yapacağız.

TÜGİAD İzmir Şube Başkanı Hüseyin Canpolat: Bu önlemler olağanüstü günler yaşayan ülkemiz için alınması gereken karalar. Bu ortamda ekonominin sağlıklı işlemesi için yapılacak her adım önemli. Bu nedenle ekonomik hayatın hareketinin devam etmesi için alınmış stratejik bir karar.

BÜYÜMEYE BÜYÜK KATKI

Yapılan düzenlemeler piyasayı canlandırması açısından büyümeye katkı sağlayacak ekonomik hareketliliği de peşi sıra getirecek. Ertelenen ihtiyaçlar kolay imkanlarla karşılanacak, vatandaş borç sarmalından kurtulacak. Kredi kartı ve banka kartı ile yapılan alışverişler bilinçli olduğu sürece hem ülke ekonomisine hem de bize katkı sağlıyor. Kartlarla alışveriş kayıtlı ekonomiyi büyütüyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum