Eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral Yaşar Büyükanıt, TSK internet sitesinde 27 Nisan 2007 tarihinde yayınlanan bildiri nedeniyle 8 yıl sonra ifadeye çağrıldı.
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin dolmasının ardından TBMM 11. Cumhurbaşkanı'nı seçmeye hazırlanırken, Meclis'te yeterli çoğunluğa sahip olan AKP, Genel Başkanı Tayyip Erdoğan aracılığıyla adaylarının dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül olduğunu ilan etmişti.
Meclis'te Cumhurbaşkanlığı seçimi için 27 Nisan 2007 günü yapılacak ilk tur oylamadan 8 saat önce, Genelkurmay'ın internet sitesinde bir bildiri yayınlanmış ve bu bildiride, "TSK laikliğin savunucusudur. Gerektiğinde tavrını açık ve net ortaya koyacaktır" ifadeleri kullanılmıştı.
Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'ne çıkmasıyla ilgili tartışmaların zirvede olduğu kritik bir anda yayınlanan bu bildiri, Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik bir tür 'muhtıra' olarak yorumlanmış, internette yayınlanması nedeniyle de kamuoyunda "e-muhtıra" olarak adlandırılmıştı.
Bu bildiriyle ilgili olarak 2012 yılında yapılan suç duyurusunun ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bir soruşturma başlattığı duyurulmuş, ancak geride kalan 3 yılda herhangi bir ilerleme sağlanamamıştı. İşte o soruşturmayla ilgili ilk adımın dün atıldığı ortaya çıktı.
Sözcü gazetesinden Asuman Aranca'nın haberine göre Başsavcılık, dönemin genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın 'tek şüpheli' sıfatıyla ifadesinin alınması için İstanbul'a yazı gönderdi.
Soruşturmaya bakan Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu'nda görevli savcı Selda Binboğa Kurtuluş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na talimat yazarak, dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın "şüpheli" sıfatıyla ifadesinin alınmasını istedi.
Büyükanıt, tartışmalara yol açan bildiriyle ilgili olarak "Bizzat ben kaleme aldım" demişti.
Yaşar Büyükanıt'a 8 Yıl Sonra e-muhtıra Sorgusu
"E-muhtıra" olarak da anılan 27 Nisan 2007 tarihli Genelkurmay bildirisinin yayınlandığı tarihte Genelkurmay Başkanı olan emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, bu bildiriyle ilgili olarak ve 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağrıldığı ortaya çıktı.
Yayınlanma :
04.12.2015 09:12
Güncelleme :
04.12.2015 09:12
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.

Yorumlar
Kalan Karakter: